Annonse

Endrer forbudsliste:

Politidirektoratet slanker forbudsliste etter dialog med departementet

Etter påtrykk fra Justis- og beredskapsdepartementet, endrer nå Politidirektoratet sin mye omtalte «forbudsliste» over halvautomatiske rifler.

– Vesentlig færre rifler vil bli omfattet av forbudet, sier justisminister Emilie Enger Mehl.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Tidligere i år publiserte Oslo politidistrikt en liste over hvilke halvautomatiske rifler som ikke lenger var å regne som lovlige etter oppdatert våpenlov.

Etter påtrykk fra Justis- og beredskapsdepartementet, har nå Politidirektoratet publisert en revidert – og vesentlig kortere – liste.

– Departementet har hatt dialog med Politidirektoratet om saken, og gitt uttrykk for hvordan departementet mener våpenloven og våpenforskriften er å forstå. På bakgrunn av dette har Politidirektoratet revidert listen med oversikt over hvilke modeller som omfattes av forbudet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til Jakt & Fiske.

Hun forteller at det ifølge Politidirektoratet vil fremgå av den nye listen at vesentlig færre rifler er omfattet av forbudet sammenlignet med tidligere omtalte liste, og at POD snarlig vil offentliggjøre den nye listen.

Endring i den såkalte forbudslista kommer som en direkte følge av at Jakt & Fiske satte tematikken på agendaen.

Slik listen har vært publisert tidligere, anslo Norges Jeger- og Fiskerforbund at 30.000 rifler vil måtte innleveres. I så fall ville kompensasjonen til jegere og skyttere, som får 4.000 per innleverte rifle, øke fra budsjetterte 2 millioner til 120 millioner kroner.

– Denne nye avklaringen gjør at mange jegere slipper å bekymre seg for om de må levere inn våpenet sitt, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Slippe bekymringer

Mehl fremhever jakta som en viktig del av norsk kultur.

– Det skal være ryddighet og forutsigbarhet rundt det å drive jakt. Jeg har tidligere vært opptatt av å korte ned på lange saksbehandlingstider på våpensøknader. Denne nye avklaringen gjør at mange jegere slipper å bekymre seg for om de må levere inn våpenet sitt. Jakt er en sunn og trivelig aktivitet, og jeg ønsker alle jegere trygge og gode jaktopplevelser fremover, sier ministeren.

Flere lister

Tidligere hadde Politidirektoratet en liste over forbudte halvautomatiske rifler. Nå har direktoratet publisert tre hovedlister: En liste over lovlige halvautomatiske rifler, en liste over halvautomatiske rifler som er forbudt, og en liste over halvautomatiske rifler du kan beholde, dersom de er ervervet lovlig. Rifler i sistnevnte kategori kan dog ikke lenger omsettes.

Sjekk politiets egen oversikt for å se om du kan beholde rifla di eller ei.

Slik Jakt & Fiske skrev om tidligere, hadde Politidirektoratet i samarbeid med Kripos utarbeidet en forbudsliste over halvautomatiske rifler, delt inn i grov- og finkaliber.

Politidirektoratet bruker samme inndeling i sin liste over hvilke halvautomatiske rifler som regnes som lovlige:

Dette betyr at syv salongrifler har hoppet fra forbudtlista til listen over lovlige halvautomatiske rifler. I tillegg kommer eventuelle salongrifler på oversikten over våpen det er lov å beholde, så fremt de har vært ervervet lovlige og ikke omsettes i fremtiden.

NJFF: – Vil vurdere ny liste

Fagrådgiver Vidar Nilsen i NJFF berømmer departementet for rask responstid i saken.

– I lang tid har det fremstått som rimelig avklart hvilke halvautomatiske jaktrifler som ville rammes av forbudet, og POD sin omfattende liste gikk etter vår vurdering langt ut over det som var intensjonen med forbudet, og hva som faktisk er hjemlet i loven. Rundskriv skal utfylle loven, ikke innskrenke den med det som i praksis er nye regler, sier han.

Nilsen mener de nye listene har en bedre forankring i lov og forskrift, og at det har vært spesielt viktig at lista over våpen som må innleveres mot destruksjonspant ikke er mer omfattende enn det er hjemmel for i loven.

– Det har vi langt på vei blitt hørt på, sier han.

Ifølge Nilsen skal NJFF nå ta en vurdering av listene fra POD over hvilke rifle som kan beholdes av nåværende eier, og hvilke som fremdeles vil være tillatt å erverve som jaktvåpen.

– Umiddelbart ser det ut til å være noen logiske brister knyttet til hvilke våpen som har havnet på de respektive listene, sier han.

Powered by Labrador CMS