Laksen er tilbake i sørlandselvene, takket være massiv kalking av vassdragene gjennom fire tiår. Her er det fast fisk i idylliske Lygna, en av de mellomstore elvene lengst i sør.
Laksen er tilbake i sørlandselvene, takket være massiv kalking av vassdragene gjennom fire tiår. Her er det fast fisk i idylliske Lygna, en av de mellomstore elvene lengst i sør.

Guide || Laksefiske

20 prima lakseelver – fra sør til nord!

Nybegynner ved elvebredden, eller lysten på å prøve en ny lakseelv i ferien? Våre 20 utvalgte destinasjoner er vel verdt et besøk, og kommer (nesten) med hogg-garanti.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

1 | Mandalselva med naboer

Skal du feriere på Sørlandet, landsdelen med levelige badetemperaturer i sjøen og Kaptein Sabeltann som fremste trekkplaster, er det ikke langt til nærmeste lakseelv. Med Kristiansand som utgangspunkt har du sju-åtte større og mindre elver innenfor en radius på halvannen time, velegnet for dagsutflukter.

Fellesnevner for elvene i Agder er svært enkel tilgang, ved kjøp av døgnkort til rimelige priser. Det er kontrakten med allmennheten, etter at storsamfunnet gjennom tiår har brukt milliardbeløp på kalking for å nøytralisere sur nedbør- og fått laksen tilbake i døde lakseelver.

Smålaksen dominerer på Sørlandet, men elver som Mandal, Otra og Tovdalselva byr også på en del stor laks. Vårt førstevalg er Mandalselva, lakseførende i 50 kilometer. I gode sesonger tas 10 -12 000 kilo laks, og elva er inne blant Norges ti beste. Fisket er inndelt i fire større soner, som igjen er inndelt i en rekke delsoner.

Verd et besøk: Nasjonalt Villakssenter med laksetrappa i Kvåsfossen i Lygna. Anlegget sto ferdig i 2017, som et av fire på landsbasis, med formål å formidle kunnskap om villaksen og laksefiskets kulturhistorie.

Informasjon/kortsalg: Inatur.no og mandalselva.no

Boka «Laks og laksefiske på Sørlandet» er en suveren guide for deg som vil bli kjent med våre sørligste lakseelver.


Laksefiske i Bjerkreimselva.
Laksefiske i Bjerkreimselva.

2 | Bjerkreimselva

Du kan få storlaks i Bjerkreimselva, men det er store mengder smålaks som er varemerket til den idylliske elva i Dalane. I toppår er det tatt over 7000 fisk, mesteparten mellomlaks (3-7 kg) og smålaks (under 3 kg).

Elva er lakseførende på 54 km (med Storåna) med en rekke naturskjønne partier på sin vei mot munningen ved Egersund. Enkelte markante stryk, som Fotlandsfossen (i Tengs, nedre del av elva), Kleivane og Laksheim. Elva regnes som litt sein mht. lakseoppgangen, men byr til gjengjeld på fiske fram til 20. september.

Vårt tips er fiskekort for sone 3, den lengste (drøyt 20 km) og mest varierte av de seks soner, med et stort antall fine høler.

I høysesongen, fra midten av juli og i august, kan det tidvis være folksomt. Overnatting i alt fra campinghytter langs elva til hotell i Egersund.

I Dalane bør du også holde et øye med Soknedalselva, 30 km fra Egersund. Elva kan by på godt smålaksfiske ved god vannføring. 2022-sesongen ga 744 laks på 12 km elv, mens Bjerkreimselva stoppet på 3882 laks. Det er litt under snittet de siste 10 sesongene, men likevel bra!

Sesong: 1. juni–20. september (Begrenset kortsalg 1.–14. juni.)

Informasjon/fiskekort: bjerkreimselva.no og inatur.no


I laksestudioet ved Sandsfossen kan du se laks som er på vei opp elva.
I laksestudioet ved Sandsfossen kan du se laks som er på vei opp elva.

3 | Suldalslågen: Seinsommerelva

Med ferie på seinsommeren bør du vurdere et opphold i Suldal, en storlaksdestinasjon av dimensjoner. Beliggenheten, i behagelig reiseavstand fra folkerike Stavanger/Sandnes og Haugalandet, kan gi en fornemmelse av at «halve Rogaland» fisker i Suldalslågen. Men med kort i en av de 65 hølene på den 22 km lange strekningen mellom Suldalsvatnet og munningen ved tettstedet Sand, har du godt med armslag.

Elva er krystallklar med fine «fluedrag», som ved Foss, men har også kraftig stryk ved Juvet, Grov og Skoti, som påvirker oppgangen av fisk.

En del av valdene er utleid på lengre kontrakter, men de fleste vald er tilgjengelig for kortere perioder/døgnkort. Et eksempel er Mo Laksegard tre km fra sjøen, hvor laksefeberen sitter i veggene. Sjekker du inn med all inclusive, har du tilgang til fire vald på 7 km elv, som fiskes med inntil 22 stenger pr. døgn. Og svømmebasseng.

Alltid vann

Suldalslågen er kjent som sein, først ut i juli begynner laks i et større antall å passere den kraftige Sandsfossen i munningen.

Elva åpner først 20. juli (ovenfor Sandsfossen), men har til gjengjeld sesong og godt fiske fram til 30. september.

Pålagt minstevannføring etter tidligere omfattende vannkraftutbygging i de øvre deler av vassdraget, gjør at Suldalslågen aldri er tørr. Elva reguleres mellom 80 og 40 kubikk/sek hver tiende dag–som betyr at du alltid vil møte en saktesynkende elv. Aldri så galt at det ikke er godt for noe!

Et av elvas trekkplaster er jevnt gode fangster. Og mye stor fisk. Av fjorårets samlede fangst på nær 1400 lakser, var 551 storlakser. 32 prosent bedre enn snittfangst de siste 10 årene er et knallresultat!

Verd et besøk: Laksestudioet i Sandsfossen, hvor du kan se laks i hølen. Lakseslottet Lindum, det største huset bygd til en engelsk laksefisker i Norge på 1800-tallet.

Informasjon/fiskekort: Suldalslågen via lakseelver.no

Epost: suldal@visitsuldal.no


Etne er en perle for fluefiskeren. Her er det fullt konsentrasjon og trøkk på enhåndsstanga i sone 16, en av elvas mest attraktive soner.
Etne er en perle for fluefiskeren. Her er det fullt konsentrasjon og trøkk på enhåndsstanga i sone 16, en av elvas mest attraktive soner.

4 | Etne: Intim og tiltalende

Åpningsfisket i Etneelva har vært en favoritt i 15 år. Elva er intim, 20–30 meter bred, smaragdgrønn, vekslende mellom større og mindre høler og korte, men ikke spesielt harde stryk, bortsett fra to kraftige fosser (Torefossen og Håfoss).

Den relativt raske strømmen gjør elva til en perle for fluefiske, spesielt for den som foretrekker enhånds stang som våpen.

Etne er inndelt i 26 relativt korte soner, forbeholdt to-tre stenger pr. døgn, på den drøyt seks km lange strekningen fra Stordalsvatnet til munningen i Etnefjorden. Det er stor rift om fiskekort til premierefisket (15. juni).

Laks mellom 3–6 kg utgjør mesteparten av fangsten. Fjorårssesongen var bra, med 576 laks innrapporter til laksebørsen, 30 prosent bedre enn snittfangsten de siste ti åra.

Ligg på været

Har du forhåndsbestilt fiskedøgn, er det bare å håpe på tur med vannføringen. Optimale forhold er når elva går på rundt 30 kubikk/sek, og deretter faller gradvis til det halve. Har du en mulighet til «å ligge på været» i påvente av regn, er du gjerne sikret brukbart «føre».

Etne er likevel ingen typisk flomelv, det store Stordalsvatnet fungerer som et magasin ved nedbør og gjør at elva synker relativt langsomt.

Ei fiskefelle i sone 3 kom på plass i 2013 for å luke ut eventuell oppdrettsfisk, men er også et barometer for oppgang av laks, som blir målt og veid her.

Etne Camping ved sone 10 (Hansahølen) er elvas sosiale møteplass. Sone 2–3 og 10 disponeres av Etne JFF.

Sørelva og Vikedal

Ved god vannføring kan fisket i sideelva Sørelva være like bra. Også den er soneinndelt, med mange fine høler. Her er du tilnærmet garantert kort. Vær også oppmerksom på Vikedalselva, 30 km fra Etne, retning Haugesund. Regn=oppgang av fisk! 2022-sesongen var oppløftende, med drøyt 300 laks på land. Fiskekort kjøpes lokalt. Sjekk før avreise.

Sesong: 15. juni–15. august

Informasjon/fiskekort: etnelaks.no, etnejff@gmail.com og vikedalselva.no


Har du ennå ikke prøvd lakselykken i Flekkelva? Da er det på høy tid i sommer.
Har du ennå ikke prøvd lakselykken i Flekkelva? Da er det på høy tid i sommer.

5 | Flekkelva

Flekkeelva ligger utenfor allfarvei, fem mil sør for Førde i Sunnfjord, men kan fort bli et spennende bekjentskap. Jeg har mange gode minner fra elva, som med sin todelte karakter skiller seg fra lakseelver flest.

Mesteparten av de drøyt åtte kilometerne laksen kan vandre, består av større og mindre vann, kun skilt av fire korte elvestubber på ca. 500 meter, som utgjør sone 1 i nedre del. Her foregår fisket relativt stasjonært ved Kjergardsfossen, Trollefossen, Stroka og Hellbustfossen, men under det attraktive åpningsfisket praktiseres rullerende fiske i god sports- fiskeånd.

På sone 2, ovenfor Hovlandsvatnet, kan laksen gå til landemerket Harefossen, 27 meter høy, som er naturlig endestasjon. Dette 1,6 km lange partiet er sammenhengende elv, med 11 definerte fiskeplasser av varierende størrelse, skilt av korte partier uten spesielt hard strøm.

Ved god vannføring byr elva vanligvis på godt fiske fra sesongstart 1. juni, men da er ingen av de totalt 21 kortene ledig. Adgangen blir langt enklere utover sommeren. Det relativt beskjedne nedbørsfeltet gjør elva avhengig av regn etter at snøsmeltingen er tilbakelagt. Uteblir regnet er elva knapt fiskbar og laksen søker seg til de store vanna i vassdraget.

Flekkeelva er ikke fødestue for de største laksene på gytevandring i norske elver. Til gjengjeld er det mye fisk i vektklasse 3–7 kg. Heftig nok, for de fleste av oss!

Informasjon/fiskekort: Flekkelva er delt i to fiskekortsoner.

Kort sone 1 (nedre del)

Kontakt: Hallvard Haaland, e-post: hallvard.haaland@gmail.com, eller inatur.no fra 10. juni.

Sone 2 (øvre del)

Kontakt: E-post: ola@loneland.no


6 | Eidselva

Eidselva er perle i vakre Nordfjord, lakseførende 12 km, mellom Hornindalsvatnet (Europas dypeste innsjø, 514 meter) til tettstedet Eid. På sin vei mot sjøen veksler elva kontinuerlig mellom korte høler og slake stryk, med en gjennomgående rask strøm. Elva har mange likhetstrekk med Etne, men «clear as gin» regnes elva som mer krevende å fiske, også pga. stedvis litt kronglete elvebredd.

Eidselva var tidligere kjent som «leverandør» av laks pluss/minus 20 kilo. I dag er det langt mellom slike giganter, men vær likevel utrustet og forberedt på stor fisk. Bedre sport enn en storlaks med flua i kjeften i en elv som Eid er ikke å oppdrive!

Informasjon/fiskekort: eidselva.no

Eid Sportsfiskelag selger kort til ulike soner.


7 | Bondalselva

I mitt tidlige laksefiskerliv, var det ikke spørsmål om du kom til å få laks dersom du satte kurs for Bondalselva på Sunnmøre, men hvor mange smålakser du greide å lempe på land under oppholdet. Når den lille elva flommet opp, var det duket for «Sirkus Bondal» på den seks kilometer lange elvestubben ved Sæbø i Hjørundfjorden. 15–20 smålakser på ei økt var ikke uvanlig.

Noe mindre folk og fisk var det ikke i Ørstaelva, rett over bakkekammen. I toppsesonger på 70-tallet leverte begge elvene mer enn 10 000 fisk. Mesteparten pjakk riktignok, smålaks på drøyt kiloen, men like fullt, best i landet.

Sett i det perspektivet framstår drøyt 1000 laks i løpet av fjorårssesongen høyst ordinært i Bondalselva, men det er mer enn det dobbelte av gjennomsnittsfangsten de siste ti åra! Og en bekreftelse på at en våt sommer gjør susen, her som i alle små lakseelver. Rimelige fiskekort. Sjekk vannføring før avreise!

Informasjon/fiskekort: elveguiden.no og bondalselva-camp.no


Rauma gjennom Romsdalen er omgitt av spektakulær natur.
Rauma gjennom Romsdalen er omgitt av spektakulær natur.

8 | Rauma: Naturperlen er tilbake

Vi har tidligere utropt Rauma i Romsdalen til landets vakreste lakseelv. Rammet inn av Trollveggen og Romsdalshorn, de viltre fossene og det smaragdgrønne vannet, gir det en fornemmelse av å befinne seg i et landskapsmaleri.

Men for en laksefisker er det en fattig trøst med spektakulære omgivelser, om det ikke er fisk i elva. Tilnærmet tom for laks er en skjebne Rauma har delt med Lærdalselva, Driva og Vefsna pga. flere tiår med gyrosmitte.

Desto mer gledelig at Rauma relativt nylig ble friskmeldt, og forhåpentlig kommer tilbake til tidligere storhet i løpet av noen år. Laksestammen er under gjenoppbygging, og framover skal reproduksjon skje ved naturlig gyting.

Mye vann

Rauma kommer fra det store Lesjaskogsvatnet og renner i drøyt seks mil i nordvestlig retning til utløpet ved Åndalsnes. Lakseførende lengde er 42 km. I de øvre deler veksler elva mellom stryk og viltre fosser, i nedre deler, fra Sogge bru til munningen, breier elva seg, 40–60 meter bred, og blir relativt stilleflytende.

Det klassiske Fiva-fisket med Fiva House, omfatter om lag 10 km elv, og er den siste store norske lakseeiendommen som fortsatt er i britisk eie.

Fjorårssesongen ga 850 laks, og fisket var brukbart i de nedre deler i juni og juli, men mye vann (for mye) preget store deler av sesongen. Det er for tiden et strengt regelverk for fiske- utøvelsen. Elva er blant annet nattestengt. Se hjemmesiden til elveeierlaget.

Verd å se: Trollveggen.

Informasjon/fiskekort: Åndalsnes camping selger fiskekort for Åndalsnes og Omegn JFF, samt for flere grunneiere.


9 | Surna

Som nabo til Orkla og storlakskalaset der, seinest i fjor, er det fort gjort å bli oversett. Surna på Nordmøre har like fullt vært eneren i Møre og Romsdal i en årrekke, leverer drøyt 1000 lakser i en normalsesong, og er undervurdert.

Elva er lakseførende på ca. 40 km, men over 80 prosent av laksen tas på de nederste 20 km, fra Solemshølen til munningen ved Surnadalsøra.

Regn er alltid bra, selv med minstevannføring, men alt med måte. Mye av fjorårssesongen druknet i store nedbørsmengder. Like vått blir det for- håpentlig ikke i sommer. Tilgangen til elva er upåklagelig, med kortsalg til en lang rekke vald.

Informasjon/fiskekort: elveguiden.no


Mer enn halvparten av laksen i Orkla og Gaula blir gjenutsatt etter endt fight. Et resultat av strenge kvoter.
Mer enn halvparten av laksen i Orkla og Gaula blir gjenutsatt etter endt fight. Et resultat av strenge kvoter.

10 | Orkla og Gaula: Naboer med klasse

Er drømmen å måle krefter med en sprek storlaks? Ta tidlig ferie og sikt inn på Trøndelag, nærmere bestemt Gaula og Orkla. Naboene er for tiden lokomotivene i vårt elvefiske, og særlig antallet storlakser imponerer. Fjorårets junifiske var et eneste langt party, og festen varte til ut i juli i de nedre deler av de to elvene. I Gaula ble det landet 6420 lakser, hårfint foran Orkla, som stoppet på 6242. Begge elvene passerte 30 000 kg.

I Orkla er rådet å være på «perrongen» allerede 1. juni, på et av valdene fra Svorkmo til utløpet i Orkanger. I Gaula er det de tre milene fra munningen og opp til Gaulfossen som gjelder i juni. Ved stor vannføring makter ikke laksen å forsere det kraftige Gaulfossen-stryket før nærmere Sankt Hans.

Det er rart med det, laksefiskere trives best i gode laksebestander. Gaula har i en årrekke vært landets beste lakseelv. Her ved Lundamo, ca. 25 km opp i elva. Fortsetter festen i år?
Det er rart med det, laksefiskere trives best i gode laksebestander. Gaula har i en årrekke vært landets beste lakseelv. Her ved Lundamo, ca. 25 km opp i elva. Fortsetter festen i år?

Faste gjester

Stabilt godt fiske trekker folk. Mange fiskelag fra inn- og utland, fisker samme uke og vald, år etter år. En rekke vald er likevel tilgjengelig gjennom døgnkort/ukekort direkte fra grunneier eller via lokale fiskeforeninger. Sjekk Orkla JFF, Melhus JFF og Støren JFF. Et ukekort på et attraktivt vald i juni ligger på rundt 5000 kroner.

Trykket på de to elvene blir vanligvis mindre i andre halvdel av juli og i august, hvor fisket er fordelt på hele elva. Da er også mellom- og smålaksen hjertelig til stede. Har du et romslig feriebudsjett, kan du booke inn hos eksempelvis Grindal Salmon Lodge i øvre del av Orkla.

Her tilbys eksklusivt fiske på seks kilometer elv for inntil 12 stenger i et såkalt rotasjonsfiske, med fiske i noen av elvas mest attraktive høler.

Gaula med sideelver er lakseførende på mer enn 200 km, i Orkla er det stopp ved Stoin, 88 km fra sjøen. Begge elvene veksler mellom et stort antall høler av ulik dybde og størrelse, atskilt av korte, men ikke spesielt kraftige stryk. Enkel vading på de karakteristiske rullesteinsørene, om du sverger til fluestanga.

Informasjon/fiskekort: gaula.no og orklaguide.com


Prøv lakselykken i Sjørdalselva i sommer!
Prøv lakselykken i Sjørdalselva i sommer!

11 | Stjørdalselva: En perle

Stjørdalselva er av karakter tilnærmet en blåkopi av storesøstrene Gaula og Orkla noen mil lenger sør, og mange holder den som den fineste elva for fluefiske i Trøndelag. Jeg er ikke uenig. Elva er ikke spesielt stri, men faller likevel tilstrekkelig til at strømmen skyter god fart, også gjennom hølene i nedre halvdel.

Oppstrøm Flornes-området, ca. 25 km fra munningen, smalner dalføret inn, og elva blir mer strømsterk, storsteinet, og hølene mer definerte og dypere. Humus i vannet gjør at elva er konjakkfarget, lik den du finner i Gaula.

I et «normalår» tas det vel 2000 lakser i Stjørdalselva. Betydelig færre enn i Orkla og Gaula, men i det regnestykket må du ta med at lakseførende lengde i Stjørdal (48 km) «bare» er det halve, og en fjerdedel, av de to naboene. Kun åtte av landets elver hadde flere fisk enn Stjørdalselva i 2022, som var en sesong litt over middels.

Storlaksen er på plass fra sesongstart også her, og det er juni som er storlaksmåneden. Juni leverer et hyggelig antall fisk i vektklasse 7–12 kilo, og en og annen tyngre bamse, opp mot 20 kilo.

Tung aktør

Forvaltningsmessig stiller Stjørdalselva i en egen klasse i Trøndelag, representert ved Stjørdal JFF. Lokalforeningen har hånd om over 40 vald på ca. 20 km elv i nedre og midtre deler av elva, med fiskekort til nøkterne priser. Foreningsvaldene går hånd i hånd med mer eksklusiv utleie på ukebasis fra tradisjonsrike laksegårder som Hembre, Einang, Ersgaard, Florholmen, Østkil, Øverkil og Nord Kringen, hvor mange fiskere er årlige gjester.

På dager etter sommerflommer bør du også holde et øye med den 13 km lange og intime bielva Forra. Elva byr på nærmere 40 navngitte høler av varierende karakter, også den svært egnet for fluefiske.

Informasjon/fiskekort: stjordalselva.no og Stjørdal JFF


12 | Verdalselva

Som medlem av Trondheimsfjordens elvefamilie er Verdalselva nærmest «dømt» til en tilværelse i skyggen av Gaula, Orkla og Stjørdalselva. Desto mer gledelig var fjorårssesongen, den beste på 15 år for elvas trofaste venner. Drøyt 900 laks på land er mer enn det dobbelte av snittfangsten de siste ti åra, fordelt på 42 km elv (med Helgåa). Oppgangen av fisk i laksetrappa i Granfossen, med mer laks på gyteplassene oppstrøms fossen, gir også grunn til optimisme framover.

I motsetning til nabolaget er Verdals-elva en utpreget mellom- og smålakselv (84 prosent av fjorårsfangsten). Fisket i Verdal er gjennomgående rimeligere enn i de andre store trøndelagselvene, og er en fin destinasjon å debutere som laksefisker.

Verdal JFF har hånd om store deler av fisket og kortsalget.

Informasjon/fiskekort: elveguiden.no og Verdal JFF


I Namsen er det null stress. Spanderer du på deg en roer som kan elva, er harlingfisket et av Lakse-Norges sikreste kort.
I Namsen er det null stress. Spanderer du på deg en roer som kan elva, er harlingfisket et av Lakse-Norges sikreste kort.

13 | Sjelero på Namsen

Båtfisket i brede og stilleflytende Namsen inviterer til lave skuldre. Dette dorgefiske nedstrøms (kalles harling) kan fort ta to -tre timer på kilometerlange vald.

Med to agn kontinuerlig på «jobb» i strømmen, er metoden langt mer effektivt enn fiske fra land. Bedagelig, men like spennende, når det smeller til på en av stengene og du blir røsket ut av døsigheten!

Du kan sitte bak årene selv, men spanderer du på deg en proff roer som kan elva på ulike vannstander, er min påstand at harlingfisket i Namsen er et av Lakse-Norges sikreste kort.

Og det er tillatt å unne seg litt luksus – du har jo ferie! Men båtfiske kan også være hardt arbeid og en kald fornøyelse, på stor forsommervannføring.

Med nær sju kilometer elv og drøyt 20 båter til utleie på et knippe attraktive vald, er Grande Gård den store aktøren i Overhalla-delen av Namsen. I juni er de fleste båter forhåndsbestilt, her som i resten av elva. I juli og august er det langt enklere å finne ledige båter, og det er mye mer laks i elva.

Romslig kvote

Også i Grong-delen av elva dominerer fiske fra båt. Namsen er imidlertid ikke bare båt, på sine 60 km fra Fiskumfoss til Namsos, er det mange vald som er velegnet for å bevege seg til fots.

Storlaksen er på plass ved sesongåpning 1. juni. Vær rigget for fisk på ti kilo, pluss. På stor vannføring i juni tas det mye storlaks på wobblere.

Namsen er en av landets mest fangstrike elver, alltid inne blant de tre-fire beste elvene i landet. Den store bielva Sanddøla, som kommer til ved Grong sentrum, kan også være et døgnkort verd (se også Bjøra).

Namsen-fiskeren har en romslig kvote å forholde seg til, og fang og spis er dominerende forvaltningspraksis.

Informasjon/fiskekort: Namsenvassdraget elveeierlag, og den enkelte grunneier.


14 | Bjøra med Søråa

Er du først i Namdalen, bør du ta deg tid til et døgn eller to i Bjøra, lillesøstera til Namsen, som blander vann med sin storebror ved Rodum i Overhalla.

Det er noe trolsk over den nærmest kullsvarte elva, der den knapt vinner terreng med sine særegne U-svinger. Her kan du føle deg hensatt til et elveløp i en søramerikansk regnskog. Bjøra ligner ikke på noen annen norsk lakseelv, men er også kjent for sin storvokste laks, kort og bred.

En annen gulrot er at sesongåpning allerede er i gang i midten av mai. Hogger det på denne tiden av sesongen, er det gjerne stor fisk!

Et alternativ til Bjøra er den 12 km lange Søråa mellom Grongstadvatnet og Øyvatnet, i den øvre delen av Høylandet-vassdraget. Ikke like jungelaktig som Bjøra, det er mer fart i vannet, og elva er mer innbydende for fluefiske. Og de tidligste gatevandrerne er allerede på plass her også!

Informasjon/fiskekort: bjora.no og Høylandet JFF


Den 16 meter høye Lakseforsen er et imponerende skue. 13 laksetrapper i vassdraget gjør at laksen kan vandre drøyt 12 mil, mot kildene i Børgefjell.
Den 16 meter høye Lakseforsen er et imponerende skue. 13 laksetrapper i vassdraget gjør at laksen kan vandre drøyt 12 mil, mot kildene i Børgefjell.

15 | Vefsna, Fusta og Drevja

Etter tiår i skyggenes dal, er lakseparasitten Gyrodactylus salaris, som tar livet av opptil 85 prosent av lakseungene i elva, utryddet i Vefsn-regionen. Anført av veldige Vefsna, er elvene på Helgeland tilbake på laksekartet, med oppløftende fangster de siste sesongene. Også mellomstore Fusta og smålakselva Drevja like nord for Mosjøen, viser fine takter. Ferierende her, har du kort kjøreavstand til tre varierte elver.

Mesteparten av dagens fiske i Vefsna foregår på de tre milene fra Laksforsen til munningen i Mosjøen. Nedre deler, strekningen inn mot Kvalfors, er stilleflytende elv, opptil 150 meter bred.

Først ved Forsjordforsen, et par kilometer høyere opp, møter laksen motstand. Historisk er både Forsjordio og Laksforsen blant landets ypperste fiskeplasser. Sist år ble det landet 1461 lakser i Vefsna, som er i en oppbyggingsfase etter gyrosmitten som lenge har herjet.

Prøv Fusta

Kjørende sørfra på E6, kan møtet med Vefsna ved Trofors fortone seg litt overveldende. Her kommer Auster-Vefsna til, og elva får karakter av flod med sin tunge vannføring på de siste milene nordover til Mosjøen.

Svaret kan være å sikte direkte inn på Fusta. Eller Drevja, om det er god vannføring. Fusta er upløyd mark for laksefiskere flest, og til Drevja, som bukter seg 17 km fra Drevvatnet til sjøen, er det ikke mange tilreisende fiskere. Men treffer du med vannføring og oppgang av fisk, kan du like gjerne knipe deg en laks eller en sjøørret her.

Informasjon/fiskekort: Vefsnvassdraget Fiskeforvaltning SA, e-post: ebbrodkorb@gmail.com

Fusta: inatur.no

Drevja: elveguiden.no


16 | Besøk Beiarn

Ta vestover sør for Rognan i Saltdal, kjør en times tid, og du er framme ved Beiarn, ei lakseelv utenfor allfarvei, kjent for mange, men ukjent for de fleste. Finere laksehøler skal du lete lenge etter, spesielt i de midtre deler, ved Os, Storjord og Strand.

Elva er lakseførende på drøyt tre mil, opp til den 19 meter høye Høgforsen, hvor det er laksetrapp på gang. Etter en suksessfull rotenonbehandling i 1994, pga. gyrosmitte, ble elva friskmeldt i 2001 og fisket har tatt seg godt opp etter årtusenskiftet. I fjor ble det veid inn 5400 kg, fordelt på drøyt 1100 fisk, som var litt under snittfangst de siste ti år.

Elva er inndelt i drøyt 20 soner av varierende lengde. Detaljert informasjon om den enkelte sone/fiskekort finner du på elvas svært gode og oversiktlige hjemmeside.

Informasjon/fiskekort: beiarelva.no


17 | Målselva

Målselva er en av Norges største lakseelver og flyter gjennom et majestetisk dal- og fjellandskap i indre Troms. Med tilløpselvene er vassdraget lakseførende på 140 km.

Den store fossekulpen under selve Målselvfossen kan tidvis holde store mengder laks. Finansmannen Bjørn Rune Gjelsten har i en årrekke leid fisket i juli måned. Mange tilreisende fiskere sikter seg inn på den nær to km lange fiskekortstrekningen nedstrøms selve fossekulpen. Et godt strømdrag gjør at mang en laks stopper her …

Laksen tar seg forbi fossen i den 450 lange laksetrappa. Vår anbefaling er et fiskekort i området fra Rundhaug og opp til samløpet med Divielva og Rostaelva. Dette er å regne som en egen lakseverden, hvor elva over mange mil veksler kontinuerlig mellom høler og kortere og lengre strykpartier.

Fjorårssesongen var litt under middels, med drøyt 2000 laks, hvorav 670 stk. var over 7 kilo. 30 prosent storlaks og en gjennomsnittsvekt på 5, 2 kilo, er det ikke mange elver som straffer!

Er du på langtur: hold et øye med smålakselvene på Senja, Laukhelle Lakselv nær tettstedet Finnsnes og Lysebotnvassdraget.

Verd å se: Målselvfossen, kåret til Norges nasjonalfoss.

Informasjon/fiskekort: maalselva.no


18 | Repparfjordelva: Krystallklar utfordring

Nær «toppen» av Norge, mellom Alta og Hammerfest, finner du Repparfjordelva, en av de drøyt 50 lakseelvene i Finnmark hvor fisket fortsatt er bra. Vel 3000 laks ble landet i løpet av fjorårssesongen, 18 prosent over snittfangsten de siste ti sesongene.

Elva er lakseførende på 61 km, fra munningen ved Oldersnes til kildene på det værharde Sennalandet.

Det krystallklare vannet over kulesteinsbunn og grus, den fine strømhastigheten, elvas bredde og dybde i hølene, gjør Repparfjordelva til en av de fineste og sportsligste lakseelvene i Nord-Norge. Og samtidig en av de mest utfordrende. Elva er mange steder grunn og svært steinete, særlig på de første fem-seks kilometerne, fra sjøen og opp til Skaidi-området. Det gjør at elva kan fortone seg utfordrende å «lese», spesielt på liten vannføring.

Smått og godt

Repparfjordelva er en utpreget smålakselv, 74 prosent av fjorårsfangsten var laks under tre kilo, men drøyt 600 mellomlakser lot seg også friste av fargerike fluekreasjoner. Juli er vanligvis beste tiden. I høysesongen er det rift om fiskekortene.

Elva er inndelt i sju lange soner, med blå (nærmest munningen), rød og brun sone som de mest populære.

Informasjon/fiskekort: Repparfjordelva forvaltes i sin helhet av Vest-Finnmark JFF, en av landets største foreninger, flesteparten bosatt i Hammerfest. Se også www.vfjff.no

Antall kort for tilreisende er begrenset, men bestiller du rom på Skaidi Hotell, med fiskekort, er du garantert adgang til elva.


Kom deg nordover om du drømmer om storlaks.
Kom deg nordover om du drømmer om storlaks.

19 | Lakselva: Storlaksfest!

Som utenbygdsboende slipper du ikke til på de beste plassene i Altaelva i prime time. Mange søringer har imidlertid de siste to tiårene funnet veien til Lakselva i Porsanger. Muligheten for et stevnemøte med storlaks, en på 15 kilo pluss, er ikke noe dårligere der.

Det er ikke mange årene siden tungvekteren i bunnen av Porsangerfjorden kunne slå i bordet med seks eksemplarer over magiske 20 kilo, og 42 lakser mellom 15 og 20 kilo i løpet av sesongen! Slike fangster går ikke upåaktet hen, og det har vært stor rift om de drøyt 30 døgnkortene, forbeholdt tilreisende fiskere, spesielt i høysesongen, fra midten av juli til midten av august.

Lakselva er inndelt i seks omfattende soner med et stort antall innbydende høler og fluestrømmer.

Jeg vil anbefale sonene 2 og 3, nedstrøms Nedrevann, henholdsvis 11 og 6 km lange, i andre halvdel av juli og første halvdel av august. Da er det vanligvis fin vannføring og temperatur. Elva er lett tilgjengelig med bil det meste av fiskestrekningen.

Mye gjenutsatt

Lakselva har en flott laksestamme. I normalår har elva levert 8000–9000 kilo, fordelt på nærmere 1300 fisk. Det er bra på 35 km lakseførende elv. Elva har vært en av foregangselvene for gjenutsetting av stor hunnfisk.

To andre perler i hjertet av Finnmark er Stabburselva og Børselva, begge innen en times kjøretur fra tettstedet Lakselv, henholdsvis på vest og østsiden av Porsangerfjorden. Samlet utgjør trioen i Porsanger alt en laksefisker kan ønske seg.

Ps! I Finnmark er lyset på i 24 timer. Snu døgnet, fisk om natta og sov på dagen!

Informasjon/fiskekort: Finnmarkseiendommen (Fefo) eier omtrent halvparten av elva, og selger fiskekortene på sine vald.

Fiskekort for strekningene til Lakselv grunneierforening, kjøper du på elveguiden.no

Døgnkortet for tilreisende fiskere ligger i prisleiet 1000 – 1400 kroner.


Vestre Jakobselv på sørsiden av Varangerhalvøya er rå natur, innrammet av klipper og blokkmark. Her har en smålaks tatt flua på brekket i Vasselvkulpen.
Vestre Jakobselv på sørsiden av Varangerhalvøya er rå natur, innrammet av klipper og blokkmark. Her har en smålaks tatt flua på brekket i Vasselvkulpen.

20 | Vestre Jakobselv: Rå natur!

Det er et stykke reisevei til lakseelvene lengst øst i ødemarka, men tar du turen til Varangerhalvøya, venter belønningen i form av fiske i særegen natur. Smålaksen, som er i klart flertall, tar seg 30 km innover vidda, men mesteparten av fisket i Vestre Jakobselv foregår i de nedre partier, sentrert rundt fire markante fosser.

Jeg lå fem døgn i elva for noen år siden, og falt for elvestrekningen fra Tredjefossen og inn mot Fjerdefossen, ca. 7 km fra munningen i Varangerfjorden. Det forutsetter at du er villig til å ta beina fatt i to-tre kilometer, men det kan betale seg!

Elva er krystallklar og en drøm for deg som sverger til å fiske med enhånds flue-stang. Ta høyde for at det kan smelle på en storlaks. I toppsesonger har elva levert opp mot 10 000 kg.

Elva er inndelt i soner og forvaltes av Vestre Jakobselv JFF på vegne av Finnmarkseiendommen.

Tips: Kongsfjordelva, Komagelva og Bergebyelva kan være verd en avstikker, når du først er på disse trakter av landet.

Informasjon: jakobselva.no og elveguiden.no

NB! I Finnmark, og spesielt i øst, er det for øyeblikket stor bekymring for hvor mange av den uønskete pukkellaksen som vil dukke opp elvene i sommer.

Lakselykkens ABC

  • Laksen er på plass i elvene i Sør-Norge ved sesongstart 1. juni, men nordpå er oppgangen av fisk beskjeden før Sankt Hans, pga. seinere snøsmelting og kalde elver. I Troms og Finnmark bør du legge besøket til juli og august.
  • Se deg ikke blind på kilo og antallet fisk i valg av reisemål. De årlige fangsttallene fra Statistisk sentralbyrå sier ingen ting om fangst versus lakseførende lengde, sesongvarighet, værforhold og solgte fiskekort i den enkelte elv. I Suldalslågen var fjorårsfangsten nær 1400 laks på 22 km elv. I Norges-eneren Gaula ble det landet 6420 laks, fordelt på 212 km elv …
  • Ut på sommeren, etter at vårflommen er tilbakelagt, er regn en forutsetning for at det skal bli noe fart i fiske. Spesielt mindre elver med små nedbørsfelt, kan fort bli tørre og ufiskbare, dersom regnet uteblir.
  • Skal du få tenåringen tent på laksefiske; oppsøk ei smålakselv på god vannføring. Sjansen for at det skjer noe, er størst der.
  • De fleste større elver har hjemmeside med laksebørs. Her finner du siste døgns fangster, rådende vannføring og relevant informasjon om elva. Ulike Facebook-grupper følger også sesongen i den enkelte elv.
  • Laksefiske krever relativt kraftig utstyr.
  • Tålmodighet er en dyd på laksefiske. Får du en fin laks i løpet av noen dager, skal du være godt fornøyd!
  • Stress ned og kos deg. Laksefiske er rekreasjon, ingen konkurranse. Finner du en elv med et miljø du trives i: Bli der!

Trender

  • Fisketiden er nedkortet i en god del elver, og mange mindre elver, spesielt i Nordland, er stengt, hovedsakelig pga. manglende fangstrapportering.
  • Fisket etter laks i sjøen er stengt, eller betydelig begrenset de seinere år.
  • Gjenutsetting (fang og slipp) øker som et resultat av strenge kvoter, regulert på døgn, uke, sesong, kjønn og fiskens vekt/lengde (maksmål), for å sikre at elvas gytepotensial oppfylles.
  • Fluefiske er fortsatt på frammarsj. Mange steder er flue eneste tillatte redskap fra bestemt dato, typisk 1. august.
  • Det har blitt flere kvinnelige laksefiskere.
  • Færre fisker laks. Laksefiskerpopulasjonen er nedjustert fra ca. 100 000 utøvere for 20 år siden, til ca. 70 000 i dag, med basis i løste fiskeavgifter.
  • Mye kjøp/salg av fiskekort og fangstrapportering er flyttet til nettet. Inatur og Elveguiden er ledende nettportaler.

Send poden på camp i sommer!

Sommerens 11 Camp Villaks-arrangement går av stabelen i noen av våre beste lakseelver!

Numedalslågen: 5. - 7. juli

Mandalselva: 4. - 6. august

Suldalslågen: 27. - 29. juli

Eira: 25. - 27. august

Rauma: 11. - 13. august

Stjørdalselva: 4. - 6. august

Namsen: 25. - 27. august

Fusta/Drevja/Vefsna: 11. - 13. august

Målselva: 7. - 9. juli

Altaelva: 16. - 18. juni

Driva: 30.juni - 2. juli

Camp Villaks er forbeholdt ungdom med et begrenset antallet deltakere på hver av de 11 campene.

Se www.campvillaks.no for påmelding. Først til mølla gjelder!

Har du spørsmål om reise, overnatting og pris; kontakt NJFFs sportsfiskekonsulent Sondre Breian: sonde.breian@njff.no | tlf. 46 91 06 62

Powered by Labrador CMS