Utsetting av fasan og rapphøns
Nå må klima- og miljødepartementet avgjøre om det blir utsetting
Foto: Andyworks / iStockphoto
Miljødirektoratet avslo FKFs søknad om å sette ut fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos departementet. – Blir helt feil å bruke naturmangfoldloven mot oss når vi prøver å skaffe mer kunnskap, sier leder.
I mai fikk Fuglehundklubbenes Forbund (FKF) avslag på sin søknad om utsetting av fasan og rapphøns.
Avgjørelsen var neppe overraskende, da Miljødirektoratet tidligere i år forhåndsvarslet at de kom til å avslå søknader om utsetting.
Les også: Vil ikke tillate utsetting av fasan
Men årets søknad skilte seg markant fra tidligere søknader. Der FKF og flere av medlemsklubbene i tidligere år hadde søkt om å få sette ut fasan og rapphøns med formål om trening og prøving av fuglehunder, var årets søknad myntet på utsetting over fem år, med formål om å etablere levedyktige bestander.
FKF ønsket å samarbeide med Høgskolen i Innlandet, avdeling Evenstad, om å forske på de utsatte fuglenes levevilkår.
Les også: Vil forske i samarbeid med FKF
– Trengs forskning
– Det er helt feil av Miljødirektoratet å endre praksis når det ikke foreligger ny kunnskap. Hele poenget med søknaden vår er nettopp å lære mer om hvordan det går med utsatt fasan og rapphøns i Norge. Men da trengs det fugler å forske på over noen år, sier leder Torstein Dehn i FKF.
Kunnskapsgrunnlaget han refererer til, er rapporten som Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet har bedt om fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
Egentlig skulle VKM-rapporten som belyser tematikken, vært ferdig i god tid før årets sesong av lavlandsprøver for fuglehunder. Men siden rapporten lot vente på seg, ønsket altså FKF å bidra med ny kunnskap i samarbeid med Høgskolen i Innlandet.
– Forskerne var klare, men vi fikk ikke støtten vi trengte for å gjennomføre prosjektet. Derimot er det flere grunneiere som har fått støtte til å etablere kantsoner langs jordene, noe vi også er opptatt av. Kantsonene er viktige leveområder for fuglene, og da særlig rapphøns. I tillegg er det viktig for pollinerende insekter, som også trenger en hjelpende hånd, sier Dehn.