Dekan ved Høgskolen i Innlandet avdelingen Evenstad Maria Hörnell Willebrand bekrefter at et nytt forskningsprosjekt vedrørende fasan og rapphøns er på trappene i samarbeid med FKF. Foto: Torgeir W. Skancke
Dekan ved Høgskolen i Innlandet avdelingen Evenstad Maria Hörnell Willebrand bekrefter at et nytt forskningsprosjekt vedrørende fasan og rapphøns er på trappene i samarbeid med FKF. Foto: Torgeir W. Skancke

Skal forske i samarbeid med FKF

Høgskolen i Innlandet avdeling Evenstand skal forske på fasan og rapphøns i samarbeid med FKF. VKM på sin side bekrefter at det ikke er komiteens oppgave å forske.
01. april 2022

Maria Hörnell Willebrand er dekan ved Høgskolen i Innlandet, avdelingen Evenstad. Hun bekrefter at et nytt forskningsprosjekt vedrørende fasan og rapphøns er på trappene i samarbeid med FKF.

– Målet er å se på den grunnleggende genetikken, og om norske fugler skiller seg fra svenske og andre populasjoner. Det er interessant å se om det er en villstamme igjen. Men vi har ingen meninger om hvorvidt utsetting av fugler er bra eller dårlig, sier Willebrand.

Ett av flere tiltak i et annet forskningsprosjekt hun og hennes kolleger har søkt om, er nettopp å plante blomster rundt jordbruksområder for å øke biodiversitet og dermed gi flere naturlige habitater til rapphøns.

Les også: Miljødirektoratet vil ikke godkjenne årets søknader om utsetting av fasan og rapphøns

– Vitenskapskomiteen skal ikke forske

Merethe Aasmo-Finne er fagdirektør i VKM og ansvarlig for koordinering av miljøområdet i komiteen. I skrivende stund er den mye omtalte og etterlengtede kunnskapsoppdatering fortsatt ikke satt i bestilling hos komiteen. 

Aasmo-Finne forklarer hva som er komiteens oppdrag:

– Vi driver ikke med forskning. Vi oppsummerer eksisterende forskningsbasert kunnskap. Det er vårt samfunnsoppdrag, forklarer hun.

Aasmo-Finne poengterer samtidig at innhenting av eksis- terende forskningsresultater, likevel er en form for ny viten.

– Man kan ha forskjellige enkeltstudier som peker i ulike retninger. Vi går gjennom dette på en systematisk måte og vurderer kvaliteten på forskningen. På den måten kan vi gi forvalt- ningen en oversikt over det tilgjengelige kunnskapsgrunnlaget for et sakskompleks, sier hun.

Les også: Fuglehundklubbenes forbund savner tydligere støtte fra NJFF

Aasmo-Finne sier at VKMs vurderinger skal være etterprøvbar og følge internasjonale retningslinjer og standarder innen ulike fagområder.

Siste fra Hund

Oddbjørn Nordhagen kan smile bredt, han er nordisk mester for tredje gang. I tillegg er hunden Ludde finsk, svensk og norsk jaktchampion. Vi gratulerer! Foto: Privat

Han er nordisk mester for tredje gang

Oddbjørn Nordhagen fra Elverum og finsk spets Fort gjort Ludde (6 år), gikk sist helg til topps i det nordiske mesterskapet for spetshunder i Arvidsjaur i Norrbotten i Sverige.
Tom Lund fra Lørenskog kunne juble da norrbottenspetsen Boss ble utropt til Årets jakthund i Norge under kåringen på Jakt- og Fiskesenteret på Flå. Førstepremien er en Garmin Alpha 200i T5X til en verdi av drøyt 13 000 kroner. Jakt & Fiske gratulerer! Fot
Helt sjef:

Dette er årets jakthund

– Jeg er overveldet, sa Tom Lund da norrbottenspetsen Brattvolls Boss ble utropt til Årets jakthund på Flå 1. september.
Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto
Lavlandssaken:

Tingretten stopper utsetting av fasan og rapphøns

Oslo tingrett stanser utsetting av fasan og rapphøns inntil videre.

På forsiden nå