Dekan ved Høgskolen i Innlandet avdelingen Evenstad Maria Hörnell Willebrand bekrefter at et nytt forskningsprosjekt vedrørende fasan og rapphøns er på trappene i samarbeid med FKF. Foto: Torgeir W. Skancke
Dekan ved Høgskolen i Innlandet avdelingen Evenstad Maria Hörnell Willebrand bekrefter at et nytt forskningsprosjekt vedrørende fasan og rapphøns er på trappene i samarbeid med FKF. Foto: Torgeir W. Skancke

Skal forske i samarbeid med FKF

Høgskolen i Innlandet avdeling Evenstand skal forske på fasan og rapphøns i samarbeid med FKF. VKM på sin side bekrefter at det ikke er komiteens oppgave å forske.
01. april 2022

Maria Hörnell Willebrand er dekan ved Høgskolen i Innlandet, avdelingen Evenstad. Hun bekrefter at et nytt forskningsprosjekt vedrørende fasan og rapphøns er på trappene i samarbeid med FKF.

– Målet er å se på den grunnleggende genetikken, og om norske fugler skiller seg fra svenske og andre popu- lasjoner. Det er interessant å se om det er en villstamme igjen. Men vi har ingen meninger om hvorvidt utsetting av fugler er bra eller dårlig, sier Willebrand.

Ett av flere tiltak i et annet forskningsprosjekt hun og hennes kolleger har søkt om, er nettopp å plante blomster rundt jordbruksområder for å øke biodiversitet og dermed gi flere naturlige habitater til rapphøns.

Les også: Miljødirektoratet vil ikke godkjenne årets søknader om utsetting av fasan og rapphøns

– Vitenskapskomiteen skal ikke forske

Merethe Aasmo-Finne er fagdirektør i VKM og ansvarlig for koordinering av miljøområdet i komiteen. I skrivende stund er den mye omtalte og etterlengtede kunnskapsoppdatering fortsatt ikke satt i bestilling hos komiteen. 

Aasmo-Finne forklarer hva som er komiteens oppdrag:

– Vi driver ikke med forskning. Vi oppsummerer eksisterende forskningsbasert kunnskap. Det er vårt samfunnsoppdrag, forklarer hun.

Aasmo-Finne poengterer samtidig at innhenting av eksis- terende forskningsresultater, likevel er en form for ny viten.

– Man kan ha forskjellige enkeltstudier som peker i ulike retninger. Vi går gjennom dette på en systematisk måte og vurderer kvaliteten på forskningen. På den måten kan vi gi forvalt- ningen en oversikt over det tilgjengelige kunnskapsgrunnlaget for et sakskompleks, sier hun.

Les også: Fuglehundklubbenes forbund savner tydligere støtte fra NJFF

Aasmo-Finne sier at VKMs vurderinger skal være etterprøvbar og følge internasjonale retningslinjer og standarder innen ulike fagområder.

Siste fra Hund

NJFF håper den nye hundeloven gir gode rammebetingelser for alle sider av et hundehold. Foto: Jo Straube
Revidert hundelov:

NJFF ønsker å styrke jakthundens rettssikkerhet

– Selv om vi stort sett er fornøyd med utkastet til ny hundelov, håper vi den endelige lovteksten gir gode rammebetingelser for alle deler av et hundehold, sier jakhundkonsulent.
Spordommer Jørn Veidahl ønsker å prioritere ekvipasjer som vil bli gode i ettersøk, til det beste for dyrevelferden. Han er ikke alene i sitt syn. Foto: Alexander Schindler
Viltsporchampionat

NKK innførte championatendringer tross massiv mostand

Norsk Kennel Klub fikk omfattende motbør fra en rekke ettersøksdommere for innføringen av dagens viltsporchampionat. Nå ønsker flere av dem å reservere seg mot å gå fersksporprøver for ekvipasjer som kun jakter titler.
Birdlife Norge mener at man må finne andre måter å trene fuglehunder på enn å sette ut fasan og rapphøns. – Skal man ha en levedyktig bestand av sistnevnte art, er det andre tiltak enn utsetting som må til, sier generalsekretær Kjetil Aadne Solbakken. Fot
Birdlife Norge

– Rapphøna kunne klart seg

Birdlife Norge mener utsetting er feil vei å gå om man ønsker en levedyktig bestand av rapphøns i Norge.

På forsiden nå