Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto

Nå må klima- og miljødepartementet avgjøre om det blir utsetting

Miljødirektoratet avslo FKFs søknad om å sette ut fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos departementet. – Blir helt feil å bruke naturmangfoldloven mot oss når vi prøver å skaffe mer kunnskap, sier leder.
21. juni 2022

I mai fikk Fuglehundklubbenes Forbund (FKF) avslag på sin søknad om utsetting av fasan og rapphøns.
 
Avgjørelsen var neppe overraskende, da Miljødirektoratet tidligere i år forhåndsvarslet at de kom til å avslå søknader om utsetting.
 
Les også: Vil ikke tillate utsetting av fasan
 
Men årets søknad skilte seg markant fra tidligere søknader. Der FKF og flere av medlemsklubbene i tidligere år hadde søkt om å få sette ut fasan og rapphøns med formål om trening og prøving av fuglehunder, var årets søknad myntet på utsetting over fem år, med formål om å etablere levedyktige bestander.
 
FKF ønsket å samarbeide med Høgskolen i Innlandet, avdeling Evenstad, om å forske på de utsatte fuglenes levevilkår.
 
Les også: Vil forske i samarbeid med FKF

– Trengs forskning

– Det er helt feil av Miljødirektoratet å endre praksis når det ikke foreligger ny kunnskap. Hele poenget med søknaden vår er nettopp å lære mer om hvordan det går med utsatt fasan og rapphøns i Norge. Men da trengs det fugler å forske på over noen år, sier leder Torstein Dehn i FKF.
 
Kunnskapsgrunnlaget han refererer til, er rapporten som Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet har bedt om fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
 
Egentlig skulle VKM-rapporten som belyser tematikken, vært ferdig i god tid før årets sesong av lavlandsprøver for fuglehunder. Men siden rapporten lot vente på seg, ønsket altså FKF å bidra med ny kunnskap i samarbeid med Høgskolen i Innlandet.
 
– Forskerne var klare, men vi fikk ikke støtten vi trengte for å gjennomføre prosjektet. Derimot er det flere grunneiere som har fått støtte til å etablere kantsoner langs jordene, noe vi også er opptatt av. Kantsonene er viktige leveområder for fuglene, og da særlig rapphøns. I tillegg er det viktig for pollinerende insekter, som også trenger en hjelpende hånd, sier Dehn.

Vil se raskt på saken

NJFF-støtte

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Hund

Oddbjørn Nordhagen kan smile bredt, han er nordisk mester for tredje gang. I tillegg er hunden Ludde finsk, svensk og norsk jaktchampion. Vi gratulerer! Foto: Privat

Han er nordisk mester for tredje gang

Oddbjørn Nordhagen fra Elverum og finsk spets Fort gjort Ludde (6 år), gikk sist helg til topps i det nordiske mesterskapet for spetshunder i Arvidsjaur i Norrbotten i Sverige.
Tom Lund fra Lørenskog kunne juble da norrbottenspetsen Boss ble utropt til Årets jakthund i Norge under kåringen på Jakt- og Fiskesenteret på Flå. Førstepremien er en Garmin Alpha 200i T5X til en verdi av drøyt 13 000 kroner. Jakt & Fiske gratulerer! Fot
Helt sjef:

Dette er årets jakthund

– Jeg er overveldet, sa Tom Lund da norrbottenspetsen Brattvolls Boss ble utropt til Årets jakthund på Flå 1. september.
Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto
Lavlandssaken:

Tingretten stopper utsetting av fasan og rapphøns

Oslo tingrett stanser utsetting av fasan og rapphøns inntil videre.

På forsiden nå