Annonse

Her finner du sjøørreten på Sveriges vestkyst

Mens sjøørretbestandene er i fritt fall i mange områder her på berget, oppdager stadig flere vestkystfisket hos söta bror. Det er av et helt annet kaliber enn i Norge. Her er guiden til de beste plassene når fisket starter 1. april.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Det er fortsatt ikke helt lyst ved Svinesundbrua, men jeg er spill våken. Årsaken er vårens første svenske sjøørrettur. Fiskekompis Terje som har duppet av litt på veien fra Oslo har også våknet opp. Endelig – avkjøringen til Råssö. Noen småveier og ti minutters gange senere er vi fremme. Været er grått og lummert og overflaten kruses lett av den svake vinden fra sør. Perfekt!

Vi har begge rekeimitasjoner i enden av fortommen når vi starter på hver vår side av vika. Sjøørreten kan stå hvor som helst, så kastene legges i vifteform for å dekke hele området. Det tar ikke mange kastene før kompi- sen har kroket dagens første sølvtøy!

Den første ørreten sitter og gir håp om at det er flere i den grunne vika.

Dagens første
En sjøørret følger med hele veien inn og hugger idet jeg skal løfte flua ut av vannet. Den snur og etterlater en kraftig hvirvel, et tegn på fin fisk. Det er viktig å fullføre inntrekket hele veien inn.

Konsentrasjonen er på topp når det smeller til igjen. Tilslaget er kontrol- lert og sjøørreten svarer kontant med å frese av gårde bortover på grunna. Vårens første sjøørret er tydeligvis en fisk av fin størrelse. Noen minutter senere spreller drøye halvannen kilo i håven.

Kort tid etter at den første ørreten er landet, smeller det til for artikkelforfatteren.

Perfekte fiskeplasser
Sjøørreten finnes langs hele den svenske vestkysten. Snittstørrelsen øker jo lenger sør du drar. De nordligste delene av Bohuslänkysten mellom Strömstad og Grebbestad er lettest tilgjengelige for nordmenn.

Vi har fisket oss på kryss og tvers på øyene og gått og vadet milevis i disse kystområdene de siste årene. Her kan du velge å vrake i flotte fiskeplasser og har godt med armslag. Ikke alle steder gir sjøørret på første forsøk, men etter hvert vil du erfare hvor det er fisk under ulike forhold.

Den lett fargete fisken får friheten tilbake. Om få uker er den smellfeit og sølvblank.

Det er perfekte sjøørretbiotoper nærmest over alt, med grunne viker, leopardbunn og spennende odder hvor steiner danner perfekte standplasser for sjøørreten.

Det gjør det lett å bli forvirret hvis du er vant til fiske i Oslofjorden som er dyp og har forholdsvis få av de klassiske sjøørretbiotopene. Bruk derfor litt tid på å sette deg inn i hvor sjøørreten trives og finner mat under forskjellige forhold.

Viker og områder med leopardbunn er perfekte for sjøørreten, og fins overalt langs Bohuskysten.

Best over leirbunn
Under det tidlige fisket, det vil si fra 1. april når sjøørretfisket åpner og noen uker framover, er det den indre delen av skjærgården som gjelder. Grunne skjermete viker hvor vannet raskt blir varmet opp og byttedyrene blir aktive er sjøørretens favoritt.

I tillegg tiltrekker de mange små tidevannsstrømmene mellom øyene seg mengder av sjøørret når vannet strømmer inn og ut av de langgrunne og næringsrike fjordarmene.

Minstemålet på 45 cm bidrar til at svenske sjøørreter oftere vokser opp til å bli solide kubber.

Karakteristisk for disse områdene er den sugende leirbunnen som gjør det ubehagelig å vade. Men det er også disse stedene som er de beste. Når du vader i disse områdene er det viktig å være i bevegelse hele tiden, hvis ikke blir du lett sittende fast. Det er en fordel å være to.

På vindstille dager vil du kunne se sjøørreten vake på grunt vann i disse vikene. Klarer du å komme deg på kastehold, med en reke i enden av fortommen, er du nesten garantert nærkontakt. Tidlig på sesongen er fisket best på dagtid.

Seint vårfiske
Etter hvert som vannet blir varmet opp utover i april endrer fisket seg gradvis og blir mer uberegnelig. Fortsatt vil du finne knallbra fiske i de grunne vikene og i tidevannsstrømmene, men ikke like regelmessig som helt i starten av sesongen. Nå kan du like gjerne treffe sjøørreten rundt odder og i vikene som er mer værutsatt.

I denne perioden kan du med fordel starte fisket i vikene som er best tidlig på sesongen, for deretter oppsøke odder og viker med pålandsvind. Fortsatt er det rekeimitasjoner som er det sikreste kortet, men prøv også fiskeimitasjoner.

Tidlig på sesongen er det rekefluer som gjelder. Gjør det til en vane å benytte løkkeknute på fluene for en friere og mer levende gange. Prøv hjemme i badekaret eller i vasken, etter å ha sett forskjellen på vanlig knute og løkkeknute er det ikke noe tvil om hva som gir flua den beste gangen.

Bedre levevilkår
Det er ikke uvanlig å få et tosifret antall sjøørret per dag på Bohuskysten. Det høres overdrevent ut, men etter en rekke sesonger her kan Jakt & Fiske skrive under på at ryktene langt på vei er sanne.

Hvorfor er fisket så mye bedre på den svenske Vestkysten enn f.eks. i Oslofjorden? Den viktigste årsaken er nok sjøørretens næringstilgang, omfattende fredning og kultivering.

Der grunne skjærgården i Sverige har langt bedre levevilkår enn den forholdsvis dype og kalde Oslofjorden. Det skal ikke mange soltimene til før tusener av grunne viker i skjærgården på den svenske vestkysten blir merkbart varmere. Dette setter fart i småkryp som reker og tobis – viktig føde for sjøørreten tidlig på sesongen. Videre har den svenske sjøørreten bedre beskyttelse i form av et minstemål på 45 cm, noe som gjør at de får svømme i fred i de to første årene i saltvann – og bli kjønnsmodne.

I tillegg er sjøørreten fredet hele høsten og vinteren. I dag prioriterer svenskene for en stor del å rydde og sette i stand gytebekkene som det finnes hundrevis av ned- over kysten, framfor utsettinger.

Når det blåser som verst er sluk tingen. Fest en rekeflue 20 – 30 cm over sluken. Fisken tar ofte opphengeren.

Haspel bra – flue best!

På dager med kraftig vind kan en lett tohånds haspelstang på 9 fot, gjerne da med en kystwobbler på 10 til 15 gram i enden av snøret være greit. 20 – 30 cm foran sluken eller wobbleren kan du ha en rekeimitasjon som opphenger. Sjøørreten velger ofte opphengeren framfor hovedagnet.

Både flue og haspel er bra, men på den Bohuslänkysten fisker flue best. I de fleste tilfeller klarer du deg med en stang i snøreklase 6, men fisker du mye på yttersiden av øyene, hvor det er mer værutsatt, er en stang i klasse 7 eller 8 å foretrekke, sammen med et intermediatesnøre eller flytesnøre med sinktipp. (Sjekk også: Velg riktig sjøørretnsøre, som kommer i J&F #4).

Kystwobblere fra 10 – 15 gram er gode fiskefangere på yttersiden av øyene, hvor det er mer værhardt enn i smulere farvann innaskjærs.

Fluevalget
De første ukene av april kommer du langt med en håndfull rekeimitasjoner. Runars reke i fargene oransje og hvit er en favoritt. Etter hvert som sjøørreten trekker ut på noe dypere vann kan du med fordel bruke fiskeimitasjoner som for eksempel Jiggy. Denne flua med kule- og epoksyhode går litt dypere og har en tiltalende gyngende gange i vannet.

Skarpere farger er fint tidlig i sesongen når vannet et kaldt eller grumsete. Når temperaturen stiger fisker duse farger bedre. Ta gjerne med svarte zonkere og et par børstemark til nattfisket.

Hotte fiskeplasser

Bohuskysten er full av gode fiskeplasser og flotte sjøørretbiotoper. 1. april braker det løs!

Tidevannsstrømmen ved Galtö bru er blant de sikreste og lettest tilgjengelige sjøørretplassene og et greit sted å starte. Er det mye folk, er det kun et par kilometer
til neste tidevannsstrøm i Galtö-sundet.

Prøv også å kjøre til yttersiden av Resö dersom du er villig til å gå litt. Her er det flere spennende plasser.

Litt lenger nord er det en annen fin tidevannsstrøm ved broa over til Råssö. Her er det bra med fisk og også færre fiskere enn ved Galtö.

Prøv også å kjøre til veis ende på Råssö. Der ligger det et lite idyllisk tettsted og et par perfekte sjøørretlokasjoner som normalt gir fast fisk.

Øyene Daftön, S. Öddö, Tjärnö og Saltö, som ligger som perler på en snor rett sør for Strömstad, er også gode sjøørretområder. Her er det masse gode plasser, både i tidevannsstrømmene og litt senere på våren er yttersiden av Saltö et sikkert kort!

Båt gir frihet

Dersom du har anledning til å taue med deg båten til Bohuslänkysten; gjør det! Med båt når du alle deler av skjærgården, og kan finne ditt helt private sjøørret-paradis.

Det er varierende størrelse på fisken på den svenske vestkysten, og du vil ofte oppleve å få mange eksemplarer under minstemålet på 45 cm. Størrelsen kan imidlertid variere fra en dag til den neste, og mellom de ulike fiskeplassene. Noen steder byr nesten alltid stor og fin sjøørret, mens andre domineres av småfisk.

Det kan fiskes sjøørret fra 1. april til 30. september. Respekter minstemålet på 45 cm, og gjenutsett fargede og utgytte fisker. De er allikevel ikke egnet til matfisk. Sjøørretfiske i sjøen i Sverige er som her hjemme gratis.

Powered by Labrador CMS