Annonse

Guide

Slik overlister du sjøørreten

Sjøørreten er lunefull. Vår ekspert veileder til hvor, når og med hva for hyppigere hogg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Sjøørretfiske i sjøen har fått mange venner de siste tiårene, og det er nå, på våren, at muligheten for et stevnemøte er best. Årsaken er at sjøørreten på denne årstiden oppholder seg i den indre skjærgården – og er innen rekkevidde for stangfiske fra land.

Våren er også den tiden på året hvor sjøørreten spiser mest. Og det er ikke så vanskelig å finne hvor den jakter, hvis vi setter oss litt inn i sjøørretens «tankegang».

Tid på døgnet

Å finne sjøørreten kreves litt kunnskap. Artens trivselstemperatur er rundt 10 grader, og tidlig på våren er vanntemperaturen vanligvis lavere enn dette. Utover i april stiger sjøtemperaturen, noe som påvirker sjøørretens valg av standplasser, og tid på døgnet når den er mest aktiv.

Guide: Slik lykkes du som sjøørretfisker

Jo kaldere vann, desto mer aktivt oppsøker sjøørreten plassene med varmest vann, og jakter mest intenst på høylys dag. Ved stigende vanntemperatur, jakter den mer pelagisk og er mest aktiv i morgen- og kveldstimene.

Steder med såkalt leopardbunn, trivselsområde for sjøørret!
En fin sjøørret tatt på flue en vindfull vårdag.
Min flueboks til det tidlige sjøørretfiske.

Grunne soloppvarmede viker

Tidlig på våren er lune, sørvendte viker, attraktive plasser for sjøørreten. Da jakter den fortrinnsvis midt på dagen, når sola varmer som mest. Det kan gjerne være grunt, men sjøørreten foretrekker viker med variert bunn, såkalt leopardbunn.

Denne type bunn kjennetegnes av områder som veksler mellom sand og tang/tare. I slike soloppvarmede grunne viker finner sjøørreten småfisk, insekter, reker og krepsdyr, les favorittmat!

Guide: Slik frister du sjøørreten på isen

Mange tror sjøørreten alltid er i bevegelse i sitt næringssøk, men tidlig på våren vil den ofte stå i ro i skjul, og angripe mat som kommer «seilende» forbi.

Opptre varsomt når fisket foregår i grunne viker. Start fisket fra land og avfisk området før du eventuelt vader ut i den grunne bukta. Jeg har mer enn en gang blitt overrasket over hvor grunt selv storvokst sjøørret kan stå.

Kystwobblere som denne på 12 til 18 gram er effektive sjøørretfangere.

Odder og strøm

Når sjøen utover i april blir stadig varmere, endres også sjøørretens jaktmønster. Fortsatt vil du kunne oppleve bra fiske i grunne viker, men ikke like ofte som i mars. Sjøørreten husker hvor den fant mat tidlig i sesongen, og vil tidvis streife innom de soloppvarmede grunne vikene.

Men i siste halvdel av april kan hugget like gjerne komme ut for odder og på steder vannet er i bevegelse, som små tidevannsstrømmer.

Men selv om sjøørreten streifer mer rundt, foretrekker det fortsatt områder hvor det er forholdsvis grunt og steder med variert bunn. I denne perioden starter jeg gjerne fisket i vikene, for deretter å fiske meg utover mellom skjær og steder hvor vannet er i bevegelse.

Jo lenger ut på våren vi kommer, desto mer markant er sjøørretens matsøk konsentrert om morgen- og kveldstimene.

Artikkelforfatter har knekt koden, her med et flott eksemplar, tatt i en grunn vik i slutten av april.

Rekeimitasjoner

Selv fisker jeg med både flue og haspel. Fluefiske er suverent best tidlig på sesongen, utover våren jevner det seg mer ut. Grunnen til fluefiskets overlegenhet tidlig i sesongen er at du kan fiske nærmest «vektløst» med rekeimitasjoner i grunne viker.

Les også: Er dette Norges største sjøørret tatt på flue?

En rekeimitasjon som danser over sandbunnen mellom tang og tare, er vanskelig for sjøørreten å motstå. Fluevalget kan gjøres svært enkelt, de første ukene av april kommer du langt med en håndfull rekeimitasjoner. Orange og hvite er mine favorittfarger.

Etter hvert som sjøørreten trekker ut fra de grunneste vikene, foretrekker jeg fiskeimitasjoner som for eksempel Jiggy. Denne flua, med kule- og epoksyhode, går litt dypere og har en tiltalende og fristende gange i vannet.

Fiskeimitasjonene er vanligvis litt skarpere tidlig i sesongen, når vannet et kaldt eller grumsete, med økende temperatur i sjøen overtar mer duse og naturlige farger.

Et av sjøørretens attraktive jaktområder – steder hvor bølgene skylder over grunner og skjær.

Tips

Prøv ei løkkeknute. Det gir flua en friere og bedre gange enn en fast knute.

Løkkeknute

Små enkle grep kan gi store utslag på fangststatistikken! Et av de enkleste knepene er å benytte løkkeknute framfor fast knute når du fisker med flue. Jeg kan ikke dokumentere at en slik knute gir hyppigere hogg – dette er som kjent en selvoppfyllende profeti – men det er viktig å ha trua.

Test med er rekeimitasjon hjemme i vasken. Knyt en med løkkeknute, og en med fast knute. Når du ser forskjellen i gangen på agnet, tror jeg du vil bli overbevist!

Jeg bruker alltid opphenger foran sluken/kystwobbleren. Rundt 70 prosent av fisken foretrekker opphengeren!

Spinnfiske med opphenger

Ved sjøørretfiske i de ytre områder av skjærgården, eller i kraftig vind, foretrekker jeg en lett tohånds haspelstang på rundt 9 fot, gjerne med en sildesluk eller kystwobbler på 10 til 15 gram i enden av snøret. Men jeg fisker aldri med sluk eller kystwobbler uten opphenger! Fiskedagsbøkene mine viser at ca. 70 prosent av sjøørretene velger opphengeren framfor hovedagnet.

Prøv selv med en rekeimitasjon som opphenger, ca. 30 centimeter foran sluken eller kystwobbleren.

Et spinnstoff eller tre kan være det som trigger sjøørreten til hogg.

Effektive spinnstopp

Det beste tipset ved spinnfiske er variert innsveiving, og ikke minst spinnstopp. Tilsynelatende veldig enkelt, men jeg har ikke tall på hvor mange fiskere jeg har observert stå å sveive agnet jevnt og monotont hjem. Variasjon er nøkkelen til suksess.

Med variasjon i innsveivingshastigheten avfisker du også ulike vannlag – og spinnstopp er ofte det som trigger sjøørreten til hogg. Om det skyldes denne overraskelsen i byttets atferd, er ikke godt å si. Men det funker!

Som en rettesnor; prøv tre-fem spinnstopp pr. kast. Det siste stoppet tar jeg gjerne når jeg kan skimte sluken, og det ikke uvanlig at sjøørreten hogger akkurat da.

Fiskeregler

Deter fritt fram for alle å fiske sjøørret i saltvann, men det er viktig å sette seg inn i regelverket for det området du skal fiske.

De viktigste reglene er fredningssoner som normalt er 100 meter fra elvemunning til sjøørret/lakseførende vassdrag. Flere steder er det fredningstider og minstemål, for sjøørret gjerne 30, 35 eller 40 cm.

Sjekk din region/fylke på www.fylkesmannen.no

Powered by Labrador CMS