Annonse
Bildet viser en fisker som har fått en stor sjøørret på kroken.
Denne flotte sjøørreten ble tatt ved hjelp av riktig valg av agn.

Fiskertips

Ta sjøørreten med EKTE vare

Når sjøørreten er kresen, gjelder det å være godt forberedt. Er du rustet med naturlig agn, har du alltid en joker i ermet.

Publisert Sist oppdatert

For den gjengse sjøørretfisker her hjemme, er det stort sett flue eller ymse agnvarianter i plast og metall som gjelder. Interessen for bruk av agnfisk, mark eller rå reke er heller laber, i hvert fall når det kommer til sjøørretfiske fra land. 

De som faktisk har testet ut dette fisket, opplever ofte at fangstene er vel så gode, og at snittstørrelsen på fisken går opp. Agnfiske er dessuten perfekt for deg som foretrekker et litt avslappende og bedagelig fiske.

Her fiskes det fra stranden etter sjøørret. Langgrunne sandstrender med innslag av grus og tangbelter, er ypperlige for surffiske. Dedikert utstyr er kjekt, men du kommer også langt med en vanlig sjøstang du stikker ned i sanden. Det handler bare om å nå ut til sjøørreten med agn den liker.
Langgrunne sandstrender med innslag av grus og tangbelter, er ypperlige for surffiske. Dedikert utstyr er kjekt, men du kommer også langt med en vanlig sjøstang du stikker ned i sanden. Det handler bare om å nå ut til sjøørreten med agn den liker.

Hvorfor knote med agn?

Jo da, det er litt knot med agn, og det krever litt forberedelser. Trikset er derfor å skaffe agn til mer enn én tur av gangen. Mark holder seg lenge i kjøleskap. Alt annet fryses ned i porsjonsposer. 

Det vanligste er å fiske variert, der naturlig agn er en del av totalpakka. Det du ikke får brukt opp, kan ofte fryses ned igjen. Med noen ferdige takler og kroksett i bagen, er det enkelt å veksle mellom naturlig og kunstig agn. 

Sannsynligvis vil du oppleve at naturlig agn blir en joker, ikke minst på litt tyngre dager.

Sakte, men sikkert

Sjøørreten bruker gjerne litt tid på å vurdere agnet når du fisker statisk. Om den betakker seg i første omgang, vil den ofte returnere for en ny vurdering. Om den tar, er det viktig at du ikke røsker til umiddelbart. 

Gi den tid til å svelge agnet. Med ekte saker som smaker, er det altså bare å skru ned tempoet og nyte livet.

Agnfiske er perfekt for deg som foretrekker et litt avslappende og bedagelig fiske.

Fiske med reke og splitthagl, eller i kombinasjon med en kastedupp, er ekstremt effektivt. Benytt gjerne agnstrikk og lær deg noen gode festemetoder. Her ser vi bilde av en reke som agn.
Fiske med reke og splitthagl, eller i kombinasjon med en kastedupp, er ekstremt effektivt. Benytt gjerne agnstrikk og lær deg noen gode festemetoder.

Fiskeformene

Det er mange måter å presentere agn for sjøørret og andre pelagiske fiskearter. Her er en liten oversikt over de mest brukte.

Statisk vertikalfiske

Isfiske med ståsnøre, bryggefiske og duppfiske, er statiske, enkle og effektive fiskeformer. Her brukes gjerne små eller mellomstor brisling som agn. 

Reke og mark fungerer også veldig bra. Bruker du ikke dupp, bør du bruke en form for nappvarsler. Helst med frikoblet snellebrems, slik at fisken ikke kjenner motstand når den tar. 

Angeldon, strikk eller elektronisk nappvarslere er gode hjelpemidler. Vanlig presentasjonsdyp er 1–3 meter (3-6 meter sommer og høst.)

 

 Kastefiske

Når du kaster med agn, er det tre metoder som dominerer: friline, søkke og dupp. Alle er basert på samme kroksett og agn, men det er kastelengde, presentasjonsdyp og ledigheten i agnets presentasjon som endres mellom metodene. 

Med friline, kaster du kun ut en agnet krok. Ikke noe søkke. Du kan fiske fra båt, brygge eller i et sund med strøm, hvor agnet får drive fritt rundt. Tynn line kombinert med lange og myke stenger, gir imponerende kast. 

Med en treblekrok som går inn under gjellene og ut av hodeskallen, har du godt feste og kan kaste både brisling (som her), ansjos og tobis.
Med en treblekrok som går inn under gjellene og ut av hodeskallen, har du godt feste og kan kaste både brisling (som her), ansjos og tobis.

Når du setter på et søkke (alt fra splitthagl til et 10 grams lodd) eller en kastedupp, er det primært for å komme lenger ut og raskere ned. Ellers er metodene nokså like. 

Uansett variant: Kast ut, sveiv rolig inn og legg inn både korte og litt lengre spinnstopp. Fisket tar nesten alltid i pausene, mens agnet daler, så følg med!

Surffiske

Vi vet at sjøørret frekventerer langgrunne strender på jakt etter børstemark, sandkutlinger, reker og tobis. Men ofte må du et godt stykke ut for å nå dybden der fisken trives best. Da kan litt tyngre kystmeite, også kalt surffiske, være tingen. 

Med søkke, lett fortom og noen små sildestrimler, har du et dødelig effektivt våpen. Du trenger ikke dedikerte stenger eller sneller. 

De fleste klarer seg med en robust kastestang og 20–60 gram søkke og et oppsett med to kroker. PS: Husk reglene, og begrens deg derfor til én stang pr. fisker, og maks to kroker pr. stang.

Her har Frank Sjøgren fått to flotte ørreter – og en horngjel. Han holder begge fiskene stolt frem på dette bilde.
Driftfiske fra båt med dupp og mark på sommeren er effektivt etter flere arter. Her har Frank Sjøgren fått to flotte ørreter – og en horngjel.

Dorgefiske

Trolling eller dorgefiske med agnfisk er velkjent for mange sjøørretfiskere, med god grunn. Med brisling, tobis eller lodde i agnskaller (eller andre festeløsninger), er det tatt mengder av stor sjøørretørret i våre mange fjordsystemer.

Nattfiske

Fisker du med agn nattetid, lar du agnet gjøre jobben mens du drikker kaffe – eller tar en blund. Dupp med lys, bjeller eller elektroniske varslere holder deg på alerten. Du kan også prøve blindfiske med ekstremt sakte innsveiving. 

En velkjent variant er da flytende kastedupp og sildestrimmel, gjerne utstyrt med en liten propell og en selvlysende perle i front. Min personlige nattfavoritt er å oppsøke områder med kunstig lyskilder. 

Med syltynne liner, ultralette stenger og en agnet krok, fisker du på fisk du kan se med det blotte øyet. Effektivt og givende. 

Denne sjøørreten på bilde lot seg friste av en 12–13 cm lang tobis fisket bak en kastedupp.
Denne sjøørreten lot seg friste av en 12–13 cm lang tobis fisket bak en kastedupp.

Fest kroken riktig

Hele agnfisk

Tandemtakkel, krok i hode, krok i ryggen, agnskalle.

Mark

En kort og vid krok i midten eller en lang mark-krok i front.

Reke

Krok i hodeskallen, krok i hale, strikk rundt magen og krok og Jiggkrok.

Fiskestrimler

En enkeltkrok eller treblekrok i front. Lengre strimler kan ha ett tandem-kroksett.

Noen klassiske agntyper ferdig rigget med passende kroker. Forfra: Børstemark med krok i hodeparti, Meitemark med sirkelkrok, reke montert på markkrok, tobis med dobbelt kroksett, brisling med agnskalle (til dorging) og bakerst brisling med krok i rygg (til dupp og isfiske).
Noen klassiske agntyper ferdig rigget med passende kroker. Forfra: Børstemark med krok i hodeparti, Meitemark med sirkelkrok, reke montert på markkrok, tobis med dobbelt kroksett, brisling med agnskalle (til dorging) og bakerst brisling med krok i rygg (til dupp og isfiske).

Tips til agntyper

Mulighetene er mange, men en god miks å satse på her hjemme, kan være brisling, strimler fra sild eller makrell, strandreke eller råreke, samt stor meitemark eller børstemark. Alt er ganske enkelt å skaffe, og gir et variert og godt fiske.

Hel agnfisk

Sjokkfrosset brisling og ansjos får du gjerne hos de større asitiske dagligvarebutikkene. Velassorterte fiskeutstyrsbutikker selger også brisling som agnfisk.

Reker

Standreker fanger du lettest med håv og fryser ned. Råreke er forholdsvis enkelt å skaffe, og er et godt alternativ. Fine størrelser er alt fra 3 til 6 centimeter.

Mark

Vanlig meitemark er lett å skaffe. Grav selv eller kjøp på boks. Sistnevnte varer i ukevis i kjøleskap. Levende børstemark er også effektivt, og graves gjerne fram fra sand- og mudderbunn i fjæra, eller plukkes fra klaser av blåskjell.

Fiskestrimler

De fleste skjærer strimler fra buken til sild og makrell. Lag strimlene med form som et vimpelflagg. 5–10 cm lange og 0,5 til 1,5 cm bredde i front. Frys ned i små porsjoner.

Powered by Labrador CMS