Annonse

Guide

Stripp ned i strandsonen

Om du ser bort fra «umulige» individer, er et stevnemøte med sjøørreten ikke spesielt vanskelig utover våren. Og det selv med kun tre sluker i boksen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I mylderet av sluker, kan selv erfarne sjøørretfiskerne bli forvirret og gjøre dårlige valg. Blant nybegynnerne er det derimot et faktum at innkjøp av nye sluker sjeldent gjør vedkommende til en bedre fisker, snarere tvert imot.

Å forstå det grunnleggende i sjøørretfisket, trumfer alltid en stinn slukboks og dyrt utstyr. Dronninga i strandsonen er å komme på talefot med, selv med kun tre sluker i boksen. Hvordan kan du «tynne ut» i slukboksen, og likevel være «garantert» sjøørret?

10 ørreter per dag!

Utstyrt med tre sluker og noen fridager på våren, ville jeg forventet alt fra en til ti sjøørreter pr. dag – nærmest uavhengig av område og værforhold.

Høres det heftig ut? En slik fangst har mange med meg oppnådd en rekke ganger. Ofte kun med én sluk i bruk. Det siste er logisk og bør ikke overraske; du får fisk på det agnet du benytter!

Mine utvalgte er; ABUs Toby, Thru Sandeek fra Savage og Atomsilda til Remen (se «Tre ess»).

Hvorfor akkurat disse tre, tenker du? Svaret er at jeg like gjerne kunne mikset sammen ti andre slike «super-trioer». Alle vil være like effektive, og hvilken trio du velger er ikke avgjørende for et effektivt slukfiske etter sjøørret. 

Det er derimot kunnskap om hvordan og i hvilke situasjoner du skal bruke slukene du satser på.

Slukbytte med mening

Å bytte sluk må ha en hensikt, ved at den «bringer noe nytt til torgs». Et eksempel kan være at du skifter fra en sildesluk som Atomsilda, til en lang og lett plastsluk, som Sandeel. De gir svært forskjellig imitasjon, bevegelser og silhuett i vannet.

Å skifte til en annen farge, kan framkalle hogg. Det vanligste er å gå fra en naturlig imitasjonsfarge til en fluoriserende attraksjonsfarge, eller motsatt. Fargebytte har størst effekt vinterstid, på sommeren er form, størrelse og bevegelsesmønster det viktigste.

Lær fiskeplassen å kjenne

Grunnleggende kunnskap om hvor du skal fiske, når du bør forflytte deg, ørretens forhold til byttefisk, årstid, variasjon i vanntemperatur og gyteperioder, er langt viktigere enn hva du har i enden av snøret. 

Men samtidig bør du vite hva de ulike slukene er ment å imitere, og hvordan du skal fiske redskapet, eksempelvis i form av spinnstopp, for å trigge fisken til hogg.

Tipsene som gjelder slukvalg og slukfiske, har også gyldighet for deg som kun fisker med flue. Med tre fluer i boksen, vil du stort sett få sjøørret. Vårt tips i så henseende er en rekeimitasjon, en kutling, og en middels tykk og en kombinert lang brisling/tobis-imitasjon.

Tre ess


Disse tre slukene representerer tre sluktyper, og med litt varierte farger og størrelser, vil du fange sjøørret hele året.

Thru Sandeel

Guide | Slik fisker du ørret til våren.

Da designerne hos danske Savage Gear (Svendsen Sport) bestemte seg for å lage en tro kopi av en tobis, ble resultatet en såkalt gjennomløpssluk i plast som vi aldri hadde sett maken til tidligere.


Sluken er inspirert av et knippe danske håndlagede varianter av sink eller plast. Det enkle designet var helklaff på første forsøk. I tillegg til å være naturtro, kaster den langt og svømmer naturlig og rolig. 

Med en fritthengende enkel- eller treblekrok bak, sitter fisken også usedvanlig godt under fightfasen.

Fås i fire størrelser fra 8,5 cm til 15 cm. Naturtro farger er mest populært.

Toby

Guide | Slik får du ørret til våren. Toby som representant for avlange skjesluker, er ment å imitere en skadet byttefisk, her har du bilde av fiskesluken som er fin til ørretfiske.

Som representant for avlange skjesluker, ment å imitere en skadet byttefisk, er førstevalget den svenske Toby-sluken til ABU. 

Den er svært populær, med hundretusener av sjøørret på samvittigheten.


Fristende gange i vannet, overlegen på hastighetsrepertoaret, med en giftige zikk-zakk rulling ved et spinnstopp. 

Sluken er populær i varianter med kun sølv, grønn/gull, oliven/sølv, rød/sort og vår vinterfavoritt, gul/oransje.

Vekter fra 7 til 20 gram er mest brukt, men den er god også i vektklasse 28-40 gram, på Vestlandet og i Nord-Norge. En usedvanlig god allroundsluk som også tåler alle hastigheter ved dorging.

Atomsilda

Guide | Slik fisker du sjøørret til våren. Atomsilda

Atomsilda til Remmen er en av Skandinavias eldste og mest brukte sildesluker og en allrounder på kysten og i større innsjøer. Den støpte sildesluken kaster langt, har et livlig svømmemønster, og takler derfor ganske lave hastigheter til en tung sildesluk å være. 

Sluken er spesielt populært i fargene sort/sølv, rød/sort og rød/gul i vekter fra 7–25 gram.

I frie vannmasser og i røff sjø, er også et par 35 grammere lurt å ta med. De leverer kast opp mot 100 meter, og er tilnærmet et dorgefiske fra land.

Da designerne hos danske Savage Gear (Svendsen Sport) bestemte seg for å lage en tro kopi av en tobis, ble resultatet en såkalt gjennomløpssluk i plast som vi aldri hadde sett maken til tidligere. 

Sluken er inspirert av et knippe danske håndlagede varianter av sink eller plast. Det enkle designet var helklaff på første forsøk. I tillegg til å være naturtro, kaster den langt og svømmer naturlig og rolig. 

Med en fritthengende enkeleller treblekrok bak, sitter fisken også usedvanlig godt under fightfasen.

Fås i fire størrelser fra 8,5 cm til 15 cm. Naturtro farger er mest populært.

Powered by Labrador CMS