Annonse
Sørlendingen Bjarte Austvik har siktet seg inn på et fristende brekk på sone 2 i idylliske Fusta, fjorårets snakkis i laksekretser. Perlen på Helgeland bør vurderes i ferieplanene kommende sesong!

Fusta – sommerens førstevalg

Fusta på Helgeland har av forståelige grunner blitt mange laksefiskeres nye lekegrind …

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det er fløyelsmjuk julikveld på Helgeland. I Litjengpølen på sone 3 i Fusta, et kvarters kjøretur fra Mosjøen, spretter laksen lystig i djupålen inntil berget som skrår ned mot hølen.

Henning Hellan er i sving øverst i innløpsstrømmen med tohåndsstanga. Han har to fiskedøgn til rådighet. Nå vil han friste lykken med ei fire centimeter lang Black and Yellow tubeflue.

44- åringen fra Trondheim bodde tidligere i Mosjøen. Før rotenonbehandlinga av elvene i Vefsna- regionen, var han ivrig sjøørretfisker i distriktets elver – deriblant Fusta.

En fiskeplass på sone 3 er kalt Guds gave til fluefiskeren. Det må vel være et bra skussmål.

På første tverrstrømkast skjer intet, heller ikke på andre, men på det tredje forsøket lugger det i flua.

– Der var den!

Mannen venter halvminuttet før han tar et par skritt nedstrøms. Han ønsker å presentere flua ørlite annerledes, men innenfor fiskens rekkevidde.

Laksen tar på direkten i Litjengpølen på sone 3. Henning Hellan er stangfører.

Laksejubel

Taktikken lykkes: Flua rekker knapt å lande i strømmen før fisken hogger og ruser ned i hølen. Laksen slåss som bare laks gjør, men snart kan fiskekompis Christian Johnsen gripe om sporden til den sølvskimrende og fem kilo tunge Fusta- laksen.

Fisken settes ut igjen.

– Dette er mitt første besøk til Litjengpølen. Jeg bruker flyteline med intermediate-spiss og har Sunray Shadow, Black and Yellow og Red Francis som favorittfluer, stråler han og presiserer:

– Dette er min første tur til Fusta, men definitivt ikke den siste, fastslår leder i Kristiansand JFF, Bjarte Austvik, en av mange som har oppdaget elvas kvaliteter.

– Det er likevel fluelinas synkegrad og fluas hastighet som er utslagsgivende.

Venter på friskmelding

Fusta kan karakteriseres som ei middels stor norsk lakseelv, dvs. at du dekker hele elva med flue når vannstanden synker utpå sommeren.

– Fusta er dessuten skjermet for biltrafikk, noe som gjør det behagelig å ferdes ved elva, fremhever Helland. Han priser seg lykkelig over den vellykkede rotenonbehandlinga og holder en knapp på øverste delen av elva, nærmere bestemt Jomfruremma under Forsmoforsen.

– Der står laksen tett i tett!

Historisk var Fusta ei potent storlakseelv med rekordlaks på 26 kg, men mot slutten av 1970- tallet nådde katastrofen også denne delen av lakse-Norge. Da ble lakseparasitten Gyrodactylus salaris oppdaget i elva. Samtidig som laksefangstene stupte, ble Fusta kjent som ei av landets beste sjøørretelver.

Fin fisk på sone 4! Laksen ble tatt på svært høy vannføring i siste halvdel av juni, nedstrøms fredningsområdet til Forsmofossen. Vanligvis er sone 4 relativt lettfisket, når elva er meteren lavere.

I 2011 og 2012 ble hele den anadrome delen av vassdraget rotenonbehandlet.

Etter et storstilt reetableringsarbeid, returnerte de første laksene i 2014. I dag er Fusta én av fem elver i Norge som venter på friskmelding.

Opplevelsen av å få en laks til å stige etter ei tørrflue eller stripende flue, overgår det meste.

Flue og haspel

Gunnar Veseth er leder i Nedre Fusta grunneierlag og styremedlem i fellesforvaltningsorganet FUSAM. Han forteller at fisket foregår på dispensasjon, fordi elva venter på friskmelding.

– Men det ser virkelig bra ut for Fusta. Veterinærinstituttet har gjennomført et imponerende reetableringsarbeid, skryter grunneierlagslederen, som Jakt & Fiske møter ved sone 2.

Når laksetrappa i Forsmofossen åpnes, trolig i 2022 eller 2023, vil laksen og sportsfiskerne få ytterligere 40 kilometer å boltre seg på. I dag er elva lakseførende kun på de nederste seks kilometerne.

Medio juli 2020 er fangsten på den seks kilometer lange elvestrengen oppe i 1500 kilo. Største laks så langt i sommer, er på respektable 15,2 kilo.

Veseth fremhever at samtlige fire soner i elva er velegnet både til haspel- og fluefiske. Det er likevel fluefiskerne som dominerer.

– Personlig synes jeg sone 2 er det fineste valdet, men jeg er muligens inhabil, ler grunneieren og peker forklarende mot gården sin, som ligger på elveterrassen bak oss.

Laksetrappa foreløpig stengt

Red Francis – flueskrinets joker!

FUSAM ble stiftet for få år siden og har derfor kort erfaring med å tilrettelegge for laksefiskerne. Nå jobbes det med å utbedre gangstiene langs elva, skilting og bygging av gapahuker.

– De to siste årene har vi satt opp sju gapahuker. Til sommeren vil tre nye være klare – samt noen utedoer, sier han.

Fisketrappa i Forsmoforsen har vært stengt siden 1992 for å hindre gyrospredning oppover vassdraget. Dermed utnyttes ikke hele elvas potensial.

– Det fiskes nå på seks kilometer elv. Når laksetrappa åpnes, noe vi håper vil skje i 2022 eller 2023, vil laksefiskerne få nye 40 kilometer elv å boltre seg på, forteller Vesteh, som legger til at laksefiskere fra hele landet har fått øynene opp for elva.

Fluefiske dominerer i Fusta, men du kan også fiske med sluk/spinner.

Guds gave

I 2020- sesongen satte imidlertid koronarestriksjoner kjepper i hjulene for mange svenske og noen engelske stangsvingere.

Ringreven Gerhard Schive fikk for øvrig tilslaget på laksefiske i Fusta under villaksauksjonen til Redd Villaksen for et par år siden.

– Schive kalte en fiskeplass på sone 3 for Guds gave til fluefiskeren. Det må vel være et bra skussmål, ler Gunnar Veseth.

Leder i Kristiansand JFF, Bjarte Austvik, fisker sone 2 sammen med en kompisgjeng.

Han har fristet teltlivets gleder ved Vefsna og Fusta i to uker.

Fusta - fakta:

Fusta: Vassdraget har et nedslagsfelt på 526 kvadratkilometer. Elva munner ut i Vefsnfjorden, ca. ti kilometer vest for Mosjøen.

Vakker elv: Elva er variert og vakker med stryk, høler og fosser. Vegetasjonen står tett og frodig langs store deler av elva.

Sesong: 15.juni -31.august. Midtsesongevaluering.

Sesongvannføring: 20–60 m3/sek.

Laksetrapp i Forsmoforsen: Ca. seks kilometer fra sjøen. Trappa ble stengt i 1992 for å hindre oppgang av laks og gyrospredning oppover vassdraget.

Anadrom strekning: Ca. seks kilometer i dag, vil øke til ca. 50 kilometer når elva friskmeldes. Tre innsjøer i lakseførende deler, ovenfor Forsmoforsen.

Gyrodactylus salaris: Påvist i 51 norske vassdrag. Kun åtte elver har i dag kjent forekomst. 38 elver er friskmeldt etter behandling. Fem elver venter på friskmelding, deriblant Fusta i Vefsn-regionen på Helgeland, der parasitten ble registrert mot slutten av 1970- tallet.

Rotenonbehandling: Hele den anadrome delen ble behandlet i 2011 og 2012 for å bekjempe gyroangrepet på laks og innlandsrøye, som også var angrepet av parasitten. Rotenonaksjonen var norgeshistoriens største. Fusta kan tidligst friskmeldes i 2024.

Statistikk: 2019: 220 kg avlivet, 1001 kg gjenutsatt. 2018: 219 kg avlivet, 488 kg gjenutsatt.

Fiskeregler: Krav om bruk av smittefritt utstyr. Hunnlaks, sjøørret og laks over 85 cm (ca. 6,5 kg) skal gjennutsettes. Fiske med naturlig agn forbudt. Døgnkvote på to laks (inkl. 1 gjenutsatt). For utfyllende fiskeregler, se www.inatur.no

Fire soner: Sone 1, 2 og 4 med fire fiskekort per sone. Sone 3 har seks fiskekort.

Fiskekort: Todelt salg. Hele soner på ca. halve elva selges på høsten. Resterende legges ut på www.inatur.no i begynnelsen av mars. Annonseres på www.lakseelver/nb/elver/fusta og Facebook: FUSAM forvaltningslag SA.

Info. om regionen: www.vefsna.com

Mektige Vefsna er Nordlands største vassdrag. Her fra Laksforsen, 31 km fra sjøen. I 2020- sesongen endte elva på 8600 kilo.

50- åringen har laksefiskeerfaring fra sør til nord i landet. Sommeren 2020 var det tid for å rette blikket mot elvene sør i Nordland. Først øvre deler av Vefsna – deretter Fusta.

Foretrekker flyteline

– Dette er min første tur til Fusta, men definitivt ikke den siste! Snittstørrelsen er høy på både laksen og sjøørreten, påpeker han.

Fiskegjengen fikk oppleve et godt overflatefiske, der samtlige fisker ble gjenutsatt. Den største laksen på 90 cm ble lurt med Riffling hitch som metode.

– Vi fisker selektivt etter de store, forteller Austvik, og framhever flytelinefiskets særpreg: Opplevelsen av å få en laks til å stige etter ei tørrflue eller stripende flue, overgår det meste.

– Jeg skal være rimelig desperat før jeg finner frem synkelina, ler Bjarte Austvik.

Enormt potensial i Vefsna

En voldsom vårflom preget åpningsfisket i den mektige naboelva Vefsna i 2020. Årsresultatet endte på 8600 kg, der juli og første uka av august leverte best, ifølge leder i Vefsnavassdragets Fiskeforvaltning, Bjørn Brodtkorb.

Flaggene gikk til topps i Vefsn etter at elva ble friskmeldt for lakseparasitten Gyrodactylus salaris i oktober 2017. Etter et voldsomt reetableringsarbeid, er bestanden i dag kanskje 75 prosent under normaltilstanden.

Før gyrosmitten rammet regionen for 40 år siden, fulgte Vefsna, Nordlands desidert største laksevassdrag, og trønderske Namsen, sør for Børgefjellmassivet, hverandre på fangststatistikkene med 18–20 000 kilo laks pr. sesong.

– Vefsna har et enormt potensial, understreker Brodtkorb, som legger til at et par gratisvald også er åpnet for lokal ungdom.

Med unntak av valdene Laksforsen og Forsjordio, ligger fiskekortene i Vefsna på Inatur.no.

Powered by Labrador CMS