
Fusta – sommerens førstevalg
Fusta på Helgeland har av forståelige grunner blitt mange laksefiskeres nye lekegrind …
Denne artikkelen er over ett år gammel.
En fiskeplass på sone 3 er kalt Guds gave til fluefiskeren. Det må vel være et bra skussmål.
Det er fløyelsmjuk julikveld på Helgeland. I Litjengpølen på sone 3 i Fusta, et kvarters kjøretur fra Mosjøen, spretter laksen lystig i djupålen inntil berget som skrår ned mot hølen.
Henning Hellan er i sving øverst i innløpsstrømmen med tohåndsstanga. Han har to fiskedøgn til rådighet. Nå vil han friste lykken med ei fire centimeter lang Black and Yellow tubeflue.
44- åringen fra Trondheim bodde tidligere i Mosjøen. Før rotenonbehandlinga av elvene i Vefsna- regionen, var han ivrig sjøørretfisker i distriktets elver – deriblant Fusta.
På første tverrstrømkast skjer intet, heller ikke på andre, men på det tredje forsøket lugger det i flua.
– Der var den!
Mannen venter halvminuttet før han tar et par skritt nedstrøms. Han ønsker å presentere flua ørlite annerledes, men innenfor fiskens rekkevidde.

Laksejubel
Taktikken lykkes: Flua rekker knapt å lande i strømmen før fisken hogger og ruser ned i hølen. Laksen slåss som bare laks gjør, men snart kan fiskekompis Christian Johnsen gripe om sporden til den sølvskimrende og fem kilo tunge Fusta- laksen.
Fisken settes ut igjen.
– Dette er mitt første besøk til Litjengpølen. Jeg bruker flyteline med intermediate-spiss og har Sunray Shadow, Black and Yellow og Red Francis som favorittfluer, stråler han og presiserer:

– Det er likevel fluelinas synkegrad og fluas hastighet som er utslagsgivende.
Venter på friskmelding
Fusta kan karakteriseres som ei middels stor norsk lakseelv, dvs. at du dekker hele elva med flue når vannstanden synker utpå sommeren.
– Fusta er dessuten skjermet for biltrafikk, noe som gjør det behagelig å ferdes ved elva, fremhever Helland. Han priser seg lykkelig over den vellykkede rotenonbehandlinga og holder en knapp på øverste delen av elva, nærmere bestemt Jomfruremma under Forsmoforsen.
– Der står laksen tett i tett!
Historisk var Fusta ei potent storlakseelv med rekordlaks på 26 kg, men mot slutten av 1970- tallet nådde katastrofen også denne delen av lakse-Norge. Da ble lakseparasitten Gyrodactylus salaris oppdaget i elva. Samtidig som laksefangstene stupte, ble Fusta kjent som ei av landets beste sjøørretelver.

Opplevelsen av å få en laks til å stige etter ei tørrflue eller stripende flue, overgår det meste.
I 2011 og 2012 ble hele den anadrome delen av vassdraget rotenonbehandlet.
Etter et storstilt reetableringsarbeid, returnerte de første laksene i 2014. I dag er Fusta én av fem elver i Norge som venter på friskmelding.
Flue og haspel
Gunnar Veseth er leder i Nedre Fusta grunneierlag og styremedlem i fellesforvaltningsorganet FUSAM. Han forteller at fisket foregår på dispensasjon, fordi elva venter på friskmelding.
– Men det ser virkelig bra ut for Fusta. Veterinærinstituttet har gjennomført et imponerende reetableringsarbeid, skryter grunneierlagslederen, som Jakt & Fiske møter ved sone 2.

Medio juli 2020 er fangsten på den seks kilometer lange elvestrengen oppe i 1500 kilo. Største laks så langt i sommer, er på respektable 15,2 kilo.
Veseth fremhever at samtlige fire soner i elva er velegnet både til haspel- og fluefiske. Det er likevel fluefiskerne som dominerer.
– Personlig synes jeg sone 2 er det fineste valdet, men jeg er muligens inhabil, ler grunneieren og peker forklarende mot gården sin, som ligger på elveterrassen bak oss.
Laksetrappa foreløpig stengt

FUSAM ble stiftet for få år siden og har derfor kort erfaring med å tilrettelegge for laksefiskerne. Nå jobbes det med å utbedre gangstiene langs elva, skilting og bygging av gapahuker.
– De to siste årene har vi satt opp sju gapahuker. Til sommeren vil tre nye være klare – samt noen utedoer, sier han.
Fisketrappa i Forsmoforsen har vært stengt siden 1992 for å hindre gyrospredning oppover vassdraget. Dermed utnyttes ikke hele elvas potensial.

– Det fiskes nå på seks kilometer elv. Når laksetrappa åpnes, noe vi håper vil skje i 2022 eller 2023, vil laksefiskerne få nye 40 kilometer elv å boltre seg på, forteller Vesteh, som legger til at laksefiskere fra hele landet har fått øynene opp for elva.
Guds gave
I 2020- sesongen satte imidlertid koronarestriksjoner kjepper i hjulene for mange svenske og noen engelske stangsvingere.
Ringreven Gerhard Schive fikk for øvrig tilslaget på laksefiske i Fusta under villaksauksjonen til Redd Villaksen for et par år siden.
– Schive kalte en fiskeplass på sone 3 for Guds gave til fluefiskeren. Det må vel være et bra skussmål, ler Gunnar Veseth.
Leder i Kristiansand JFF, Bjarte Austvik, fisker sone 2 sammen med en kompisgjeng.
Han har fristet teltlivets gleder ved Vefsna og Fusta i to uker.

50- åringen har laksefiskeerfaring fra sør til nord i landet. Sommeren 2020 var det tid for å rette blikket mot elvene sør i Nordland. Først øvre deler av Vefsna – deretter Fusta.
Foretrekker flyteline
– Dette er min første tur til Fusta, men definitivt ikke den siste! Snittstørrelsen er høy på både laksen og sjøørreten, påpeker han.
Fiskegjengen fikk oppleve et godt overflatefiske, der samtlige fisker ble gjenutsatt. Den største laksen på 90 cm ble lurt med Riffling hitch som metode.
– Vi fisker selektivt etter de store, forteller Austvik, og framhever flytelinefiskets særpreg: Opplevelsen av å få en laks til å stige etter ei tørrflue eller stripende flue, overgår det meste.
– Jeg skal være rimelig desperat før jeg finner frem synkelina, ler Bjarte Austvik.
Enormt potensial i Vefsna
En voldsom vårflom preget åpningsfisket i den mektige naboelva Vefsna i 2020. Årsresultatet endte på 8600 kg, der juli og første uka av august leverte best, ifølge leder i Vefsnavassdragets Fiskeforvaltning, Bjørn Brodtkorb.
Flaggene gikk til topps i Vefsn etter at elva ble friskmeldt for lakseparasitten Gyrodactylus salaris i oktober 2017. Etter et voldsomt reetableringsarbeid, er bestanden i dag kanskje 75 prosent under normaltilstanden.
Før gyrosmitten rammet regionen for 40 år siden, fulgte Vefsna, Nordlands desidert største laksevassdrag, og trønderske Namsen, sør for Børgefjellmassivet, hverandre på fangststatistikkene med 18–20 000 kilo laks pr. sesong.
– Vefsna har et enormt potensial, understreker Brodtkorb, som legger til at et par gratisvald også er åpnet for lokal ungdom.
Med unntak av valdene Laksforsen og Forsjordio, ligger fiskekortene i Vefsna på Inatur.no.