Annonse
Hälleforshunden er ikke veldig utbredt i Norge, men har sine fans. Etterhvert som hunden eldes, lyssner «masken» i ansiktet.
Hälleforshunden er ikke veldig utbredt i Norge, men har sine fans. Etterhvert som hunden eldes, lyssner «masken» i ansiktet.

Elghundguiden

Hälleforshund

Den «maskerte» elghunden.

Publisert Sist oppdatert

Hälleforshunden er en sjelden svensk spisshundrase som historisk sett henger sammen med en kraftig økning i elgstammen i Värmland og Västmanland på 1930-tallet. 

Anene kommer fra krysninger av ulike spisshunder (laikaer) fra Sibir, samt fra andre elghundraser (som gråhunden).

Få individer

Hälleforshunden har en spesiell lys, gulrød farge, den er kjent som en våken og meget god elghund (både løshund og bandhund), men på grunn av få individer, sliter den med avlsbredden. 

Den har en «sort maske» snuten og underkjeven, som gjerne gråner når hunden blir eldre.


Hva sier entusiasten?

Avler man på nordiske spisshunder, er det vanlig at både avlsmateriale og valpekjøpere reiser over store avstander mellom Norge, Sverige og Finland.

– Du finner ikke hannhundene på nabogården, akkurat, sier Ola Kristian Johansen på Snåsa.

Han har kanskje valgt den minst utbredte elghunden av dem alle; hälleforshunden.

 – Her har du litt finsk spets, litt laika, litt gråhund og litt jämthund. Og så har du den fine gulrøde fargen, forteller Johansen.

I huset hjemme i Trøndelag huser han nå hälleforstispe nummer to og tre, og kan vise til både bandhundchampionater og løshundpremieringer. I tillegg har han en «up and coming» unghund i kulissene.

– Rasen er mest avlet for løshundjakt, men jeg bruker dem oftest som bandhunder og ettersøkshunder. Jeg sørger for å ha bandhundjakta på plass først, og bruker sommeren til å trene på å snike innpå elgen. Da lærer hunden seg å være stille, sier han.

– Trangt søk

Johansen beskriver løshundsøket som trangt.

– Søket er mye trangere enn det som foretrekkes på løshundprøve, men hunden er veldig god til å stille elgen. Den jobber forsiktig, men bestemt. Hälleforshunden jobber med deg og for deg. I høst fikk jeg ved flere anledninger servert elg innenfor et par hundre meter. Du får jo ikke noe poeng for dette, men det viser at hunden jakter med føreren, og det setter jeg pris på, sier Johansen.

Registrerte valper i Norge *

År Antall
202211
202112
20206

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.

Powered by Labrador CMS