Annonse
Har du et lite og trangt jaktterreng og likevel lyst på en løshund? Da kan svensk hvit elghund fort være en jakthundrase for deg.
Har du et lite og trangt jaktterreng og likevel lyst på en løshund? Da kan svensk hvit elghund fort være en jakthundrase for deg.

Elghundguiden

Svensk hvit elghund

Den hvite svensken og hva du kan bruke den til.

Publisert Sist oppdatert

Denne unge rasen ble godkjent av den svenske kennelklubben så seint som i 1993, og av den norske i 1995. Hunden Ottsjö-Jim (1940-tallet) regnes som rasens stamfar. Han var selv en lys grå jämthund, men ble far til to hvite valper på 50-tallet. 

Den ene av disse var hannhunden Tass. I 1960 ble det født to hvite elghunder til, hos Lars Jönsson. Tispen her ble paret med Tass, og valpene herfra skulle bli starten på rasen.

Kjærlighet på perrongen?

I historien om rasen spekuleres det om hvitfargen kom fra en tjuvparing mellom en jämthund og en samojed på jernbanestasjonen i Strömsund på 1930-tallet, som resulterte i mormoren til Ottsjö-Jim. Artig historie, enten den er sann eller ei.

Den hvite elghunden er mest brukt som løshund på elg, og som bandhund på elg og hjort. Men den kan også brukes som løshund på bjørn, grevling og gaupe, og som ettersøkshund. Svensk hvit elghund er kjent for sin gode samarbeidsevne og for å holde god kontakt med fører under jakt.

Den svenske hvite elghunden trekkes gjerne fram som en god rase for alle som har et trangt terreng.
Den svenske hvite elghunden trekkes gjerne fram som en god rase for alle som har et trangt terreng.

Økende interesse

Noen mener rasen har varierende jaktlyst, og det er et mål for den svenske raseklubben å få flere til å stille på jaktprøver, for å koble flere av hundene til jegere.

Rasens popularitet er økende, da den går for å være lett å dressere og ha et svært godt gemytt. Den er også rolig og tålmodig med barn.

Den hvite elghunden anses å være en sunn og frisk rase, men hofteleddsdysplasi (HD) kan forekomme. Det er også registrert enkelte tilfeller av epilepsi.


Hva sier entusiasten?

Kontakt i avlsutvalget for svensk hvit elghund, Lars Dolmseth, startet med rasen i 2013. Siden har det blitt både jaktchampionat, to kull og hyppig løshundjakt med «hvite svensker» på elg i Dividalen i Troms.

Svensk hvit elghund fungerer godt som løshund.
Svensk hvit elghund fungerer godt som løshund.

– Her i Nord-Norge jakter vi i mye variert terreng. Selv om alle hunder har forskjellige utgangspunkt, tror jeg din egen håndtering og trening har veldig mye å si for hvordan jakta blir, sier Dolmseth.

Mindre søk

Selv om hans egen hund jakter over store områder, mener han at rasen generelt regnes for å ha et moderat søk.

– Den hvite elghunden henger vanligvis heller ikke på viltet like lenge som andre raser dersom elgen ikke vil stå i losen, sier Dolmseth.

Også han løfter fram det allsidige ved den hvite elghunden; muligheten til å bruke den til hjortevilt så vel som rovvilt, og som både bandhund og løshund.

– Dessuten er rasen utmerket til ettersøk, sier han.

Registrerte valper i Norge *

År Antall
202216
202143
202035
201950
201835

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.

Powered by Labrador CMS