Annonse
Er du nysgjerrig på hvordan denne hunderasen fungerer til elgjakt? Les mer om historien til de ulike laikarasene, som denne østeuropeiske laikaen.
Er du nysgjerrig på hvordan denne hunderasen fungerer til elgjakt? Les mer om historien til de ulike laikarasene, som denne østeuropeiske laikaen.

Elghundguiden

Laikarasene

Urhundene fra Sibir.

Publisert Sist oppdatert

Laikaene er opprinnelig avlet fram som allround jakthunder, men blir i Norge mest brukt som løshund på elg. Av de tre, er det den østsibirske varianten som er klart mest utbredt her hjemme.

Rasene stammer fra ulike spisshunder, som i flere tusen år hjalp jegerfolket i Sibir å overleve svært vekslende forhold. Dette er hunder som er vant til å jakte bredt og omstille seg. Laikaen regnes som Russlands viktigste jakthund, og kalles taigaens hund nummer én.

Avlet av hæren

Professor N.A. Smirnov samlet inn mange eksemplarer i løpet av 1930-tallet for å bevare de opprinnelige laikastammene. Også Den røde armé hadde på et tidspunkt en egen avlsstasjon. I 1949 ble laikaene delt inn i ulike raser.

Det sies at interessen for laikaene i Norden først og fremst ble drevet fram av en økt interesse for rovviltskarpe jakthunder.

Fra smått til stort

I et intervju i den svenske podkasten «Älgjägare emellan» uttaler Lars Svanberg seg om det han mener er endrede egenskaper hos laikaen. Da han importerte de første laikaene til Sverige fra Russland (Sovjetunionen) i 1977, hadde hundene et forholdsvis trangt søk, og kom tilbake til fører hver halvtime.

Dette var egenskaper som var framelsket av de russiske yrkesjegerne, som jaktet pelsdyr. Svanberg forteller at hundene alltid ble med hjem når det mørknet, i motsetning til dagens hunder som kan ha mindre hyppig kontakt med fører og bli stående i (for) lange loser. Andre peker på at allroundegenskapene kan bidra til at terskelen for los blir noe lav.

Laikaene har god pels, med tett underull og harde og rette dekkhår.

Kort om rasene

Familievennlig: Dette er livlige hunder med et vennlig gemytt. Har lett for å knytte seg til enkeltpersoner, og kan framstå som mer enmannshund enn de andre elghundrasene.

Samarbeid: Laikaene har god kontakt med fører i skogen.

Aktivitetsbehov: Allsidige hunder som trives best med en aktiv hverdag.

Helse: Laikaene regnes som primitive og sunne hunder, med liten forekomst av arvelige sykdommer.

Den østsibirske laikaen har sin tilhengerskare i Norge, selv om rasen ikke er veldig utbredt. Rasen har gjerne også rovviltinteresse.
Den østsibirske laikaen har sin tilhengerskare i Norge, selv om rasen ikke er veldig utbredt. Rasen har gjerne også rovviltinteresse.

Østsibirsk laika

Denne spisshunden har sin opprinnelse på den russiske taigaen, men den første rasestandarden kom ikke før i 1949. Det første kullet i Norge ble trolig født i 1984.

Den østsibirske laikaen er nok den varianten av rasen som varierer mest i både type og farge. Nær sagt alle farger er tillat, bortsett fra prikker.

Den østsibirske laikaen skulle opprinnelig kunne brukes til alt, og regnes fortsatt som svært allsidig. Rasen jakter gjerne alt fra småvilt til storvilt og rovvilt, og brukes også til trekk og kløv.

For at hunden skal godkjennes til avlsbruk, må den ha premiering som løshund på elg, villsvin eller skogsfugl, godkjent anleggsprøve på bjørn, eller godkjent Svenska Älghundklubbens bjørnprotokoll. I tillegg må den minimum ha oppnådd «Good» på utstilling.

Østsibirsk laika anses som en sunn og frisk rase, med overvekt av helt HD-frie (A) hunder i avlshundlista.

Hva sier entusiasten?

Ingar Hanssen vokste opp med golden retriever. Men da han skulle kjøpe sin første egne hund i 2008, falt valget på østsibirsk laika. I dag er han avlskontakt for rasen.

– Jeg jaktet litt forskjellig, som elg, gaupe og jerv, og hadde lest om denne allroundhunden som fungerte på flere vilttyper. Jeg trengte også en hund som kunne brukes aktivt resten av året, til både kløv og snørekjøring, sier Hanssen.

Han mener allroundegenskapene er en styrke, og at rasen veksler godt mellom de ulike bruksområdene.

Østsibirsk laika er en pregbar elghund som også har rovviltinteresse.
Østsibirsk laika er en pregbar elghund som også har rovviltinteresse.

Pregbar

– De fleste har medfødt rovdyrinteresse, og så bør du prege hunden på de andre vilttypene du vil jakte. Men vil du ha bandhund, bør du velge noe annet. Det er ikke så lett å gå stille med en østsibirsk laika på jakt. Dette er en stor hund, sier han.

Hanssen setter pris på kombinasjon av jaktlyst og kontakt når han jakter i det kombinerte skogs- og fjellandskapet i Røros og Verdal.

– Uavhengig av størrelsen på søket, så har rasen stort sett god kontakt med føreren. Men noen kan ha litt trangt søk. For meg passer det veldig bra at jeg alltid får med meg hunden hjem om kvelden, sier han.

Vil øke kompetansen

Hjemme holder han flere elghundraser, og sammenlikner gjerne laikaen med både gråhund og svensk hvit elghund.

– Laikaen jeg har nå, er jaktchampion, men vi ser ofte ujevn bedømming i utstillingsringen. Vi jobber aktivt med å få opp dommernes kompetanse på rasen. På jaktprøver holder tispa mi losen lenge nok, men er samtidig lett å kalle inn. Du kan likevel oftere oppleve ganglos med denne rasen, som har lange nok bein til at de lett følger elgen i 15–20 km/t. Her ville nok gråhunden i større grad ligget bakpå og vært taus, sier han.

Registrerte valper i Norge *

År Antall
202298
202129
202034
201947
201826

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.

En vestsibirsk laika i farta! Også denne urhunden stammer som navnet tilsier fra Sibir.
En vestsibirsk laika i farta! Også denne urhunden stammer som navnet tilsier fra Sibir.

Vestsibirsk laika

Denne laikarasen stammer fra skogsområdene i Ostjaken, Vogulen, Ural og Vestsibir, og kom til Norden på 1970-tallet.

Vestsibirsk laika er litt større enn sin russisk-europeiske slektning, men skal ha de samme allround jaktegenskapene som de andre laikarasene. Søket er raskt og utholdende. Også vestsibirsk laika finnes i nær sagt alle farger.

Avlsrådet holder i skrivende stund på med utarbeidelsen av en rasespesifikk avlsstrategi.

Registrerte valper i Norge *

År Antall
20228
202113
202015
201918

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.

Vestsibirsk laika har et raskt og utholdende søk.

Russisk-europeisk laika

Denne spisshunden kommer fra distriktene rundt Komi, Arkhangelsk og Perm, og er den minste av de russiske laikaene. Den er også i slekt med karelsk bjørnehund. Det første russisk-europeiske kullet i Norge ble registrert så seint som i 1985.

Ifølge elghundforbundet er alle eksemplarene som finnes i Norge i dag importert fra Sverige og Finland. Et kull på fem valper ble registrert i NKK i 2007.

Allsidig

Russisk-europeisk laika er en allsidig løshund som selv skal søke opp viltet, enten det er stort eller lite. Rasen brukes ikke bare på elg, men også på bjørn, villsvin, gaupe, jerv, grevling, mår, mink og skogsfugl. I tillegg til jakt, kan den også brukes til kløv og trekk.

Russisk-europeisk laika går for å være livlig og våken, og ha et godt gemytt. Pelsen er som regel sort med hvitt, eller hvitt med sort, eller ensfarget i sort eller hvitt.

Registrerte valper i Norge *

År Antall
20075

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.

Powered by Labrador CMS