Annonse
Noen elger står bedre enn andre for hunden. Særlig godt står ku med tvillingkalver. Her har vi samlet våre beste artikler for elgjegere.

Tips til elgjakta

Her har vi samlet våre beste tips om ulike jaktformer og hvordan du lykkes på elgjakt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Så var den endelig her, tiden av året da tusenvis av elgjegere rusler ut med børsa på jakt etter vårt største hjortevilt.
Her får du et knippe gode råd for elgjakta, enten du foretrekker å jakte med løshund, bandhund, lokke eller bare sitte på post.

Tren på skytestillingene du bruker under jakt.

Slik treffer du godt

Du har sikkert hørt det tusen gang før, men øvelse gjør mester. Og treningen du har nedlagt gjør deg også til en tryggere skytter. Like fullt må du kjenne din egen begrensning, og være særlig bevisst på avstand, fart og viunkel på dyret.
Les også: Fire tips for gode treff

NJFFs undersøkelse Bedre jakt viser tydelig at jegere som avfyrer skudd mot dyr i fart, sjelden har gode treff. Faren for vomskudd, skadeskyting eller bomskudd er stor.

Vi anbefaler også alle elgjegere å ta en ekstra titt på elgklokka før de forlater koia på morrakvisten. Selv en liten skråvinkel på viltet minker treffpunktet dramatisk.

Lær deg ulike lokke/kontaktlyder, tipser Filip Örnekrans, profilert svensk jeger og spesialist på lokking av elg. Du finner mange bra filmer med demonstrasjon av de ulike lokkelydene på nettet.

Lær deg å lokke

Dyktige lokkjegere har gjort grundig forarbeid før jakta starter. Let etter brunstgroper og feiinger. Elgoksene er gjerne territoriale.

Det er også mye å tjene på å velge lokkeplass med omhu. I utkanten av ei stor myr eller et høydedrag er gode steder. Du bør også ha et lite repertoar av lyder å veksle mellom. Å gå fra kuas kontaktlyd til kalvens kontaktlyd, kan være lurt. Legg gjerne inn brunstlyder også.

Lær mer: Slik lokker du inn elgen

Lyddisiplin er kanskje det aller viktigste i elgskogen. Sitter du ellers godt på en post med litt overhøyde, og har børsa rimelig klar, ligger mye til rette for kontakt med dyr.

Bli en bedre posteringsjeger

(U)heldigvis føres det ikke statistikk over hvor mange elger som har reddet skinnet på grunn av slamrende bildører eller unødig støy fra børser, termoser og stolsekker.

Moralen er i alle fall som følger; vær så stille som mulig allerede før du går ut av bilen/hytta og mot posten. Bråk så lite mulig, og unngå skravling på radioen. Enkle knepp holder i massevis.

Vi har samlet enda flere tips i vår guide «Slik får du elg på post».

I tillegg til store ører, har elgen en luktesans du må ta på alvor. Derfor er vindretning viktig. Dyra går ofte mot vinden, og da er det selvsagt uheldig om du sitter på post med vinden i ryggen. Du skal selvsagt ikke gå av post uten tydelig instruks fra jaktleder, men kanskje du kan flytte deg en liten meter eller to for å sitte mer i le?

Lær mer: 10 tips for bedre posterings­jakt

Ha i bakhodet at selv små forflytninger kan endre skytevinkelen dramatisk. Det er derfor best å avtale hvorvidt postjegerne får gjøre slike småjusteringer før jakta starter.

I august ble Anitas Skedsmos gråhund Kompis (2,5 år) kåret til Årets jakthund 2020. I september klinket ekvipasjen også til med en fjerdeplass på NM Løshund 2020.

Jakt med løshund

For mange er elgjakt med løshund selve jakta. Men hvordan skal du lykkes med å få fram en god løshund?

Du bør ikke kjøpe valp på slump, men se nøye på avlslinjer og jaktpremiering. Det er ekstra bra om kull i linjene har god bredde, altså at flere av hundene er premierte jegere. Når du så har valpen i hus, er det viktig å bygge en god relasjon og gi hunden tillit. Den skal tross alt jobbe hardt for deg mens du selv kan være langt unna.

Les også: Slik lykkes du med løshund

Anita Skedsmo må kunne kalles en elghundmester. Hennes klare råd er å ha tro på unghunden. Har hunden din blitt usikker? Det kan du bygge opp igjen om du kommer deg fort innpå losen og lar hunden vite at du er der. Opplever den litt usikre hunden i los at elgen blir redd fordi du plystrer på viltet, bidrar du til å bygge opp hundens selvtillit i møte med det store viltet.

Guide: Lær elghund av en mester

Her får du vite (nesten) alt du trenger for å starte med bandhundjakt.

Jakt med bandhund

Norsk elghund svart (NES), har hatt en oppgang i antall registrerte valper de siste årene. Mange vil hevde at denne mindre elghunden er sin gråe artsfrende overlegen som bandhund, og har lettere for å bevege seg stille gjennom terrenget.

Sikkert er det i alle fall at elgjakt med bandhund øker i omfang, og at hunden uansett rase stille fører jegeren fram til viltet. Det er typisk at hunden setter eller legger seg når ekvipasjen nærmer seg viltet. Da er resten opp til deg som jeger.

Lær mer: Slik lykkes du med bandhund

Du bør unngå alt som bråker, og kun bevege deg når hunden beveger seg. Stopp ofte! Hunden bør ha en sele som bråker minst mulig, en lærsele uten metallhemper kan være lurt. Og du? Legg en sokk rundt den termosen i sekken.

Selvsagt går det også å få til en elghund som fungerer både som løshund og bandhund. Visste du forresten av vi har jaktet med elghund i 10.000 år?

Dette er tydelig et ungdyr. Det kan ses på det smale, korte ansiktet, smal nakke, kort hode/ neserygg, ikke «hengeleppe». Kviga strekker nakken fram i spranget, men den er likevel kort. Kroppen er også kort. Ei voksen ku ville dessuten hatt ei brystkasse som rekker lenger ned.

Viktig artskunnskap

Snart sitter du på post, og ser elgen. Pulsen stiger og du er klar til skudd. Men vent litt, er det ku eller kvige? Sistnevnte er på kvota, mens ku skal gå fri. Skal du skyte eller holde igjen?

Å skille ei voksen ku fra ei kvige på 1.5 år er ingen lett øvelse, særlig ikke når de opptrer hver for seg. Selv om kondisjon på elgen varierer fra sted til sted, kan vi generelt si at kviga er spinklere i kroppen og kortere enn ei voksen ku. Panna og neseryggen er gjerne smalere også.

Pensum: Slik skiller du elgku og kvige

Pssst! Selv om alle forberedelser sitter, så blir det noen ganger stang ut. Smilte ikke jaktgudinnen? Eller har enkelte mer jaktlykke enn andre? Vi har snakket med et jaktlag som absolutt mener at jaktlykka kan trenes opp!

Powered by Labrador CMS