Annonse
Ei elgku klar for paring her et sted? Å «prate» inn en elgokse er en heftig opplevelse.

Lær å lokke

Som man roper i skogen får man svar

Lyst til å lære kunsten å lokke elg? Vi testet jaktmetoden i de vidstrakte skogene i Jämtland. Det ga mersmak!

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Elgoksen kommer som et lokomotiv gjennom skogen – gryntende – og eksponerer seg på 15 meter.

En kald vind kiler i ansiktet. Med avstandsmåleren sjekker jeg distansen til ulike punkt på motsatt side av myra, steder hvor jeg ser for meg at elgen kan komme ut fra skogen bakenfor. Rifla lades og sikres.

– Nnngaa … Nnngaa.

Nasale lyder kommer fra jaktkamerat Filip, svakt, uten hjelpemidler. Etter noen minutter øker han i volum og finner fram en stor trakt.

– NNNNNNNGOAAAA!

Lyden av det som skal forestille ei elskovssyk elgku slynges ut over myra.

Jämtlandsnaturen er mektig og barskogen tilsynelatende endeløs. Filip Örnekrans har invitert på noen dagers lokkjakt. Mannen er børsemaker av yrke og en profilert jeger i Sverige.

Elglokking er spesialiteten, nettserien Jakt är jakt har blitt en Youtube-suksess og han har også produsert jaktfilmer med SVT.

Svar fra skogen

Filip har lokket en halvtimes tid når svaret kommer.

– Oooah …

Et lite smil brer seg i ansiktet til Filip. Grynet fra en elgokse tar han ikke feil av.

Guide: Fire tips for gode treff

De første gryntene var langt unna, men nå kan vi høre at oksen forflytter seg raskt nærmere. Jeg gjør meg klar. Oksen er i konstant bevegelse og etter lyden å bedømme kan han dukke opp på myra når tid som helst.

Det gjør den ikke. I stedet for å eksponere seg, holder den seg er et lite stykke inn fra myra. Det blir brått stille, samtidig som jeg kjenner at vinden vi har hatt i ansiktet, nå kiler bak øret. Utgjort!

Elgoksen svarer oss jevnt og trutt, på lang avstand, men har ingen planer om å forlate damene for å sjekke oss ut.

Avslørt

Et par minutter er det dørgende stille, før lyden av kvist som knekker og et dyr i gryntende trav, tilbake der den kom fra, når oss. Avslørt!

– Det där var nok en av dom riktiga stora, sier Filip og forklarer at atferden tyder på at vi har å gjøre med en elgokse som har vært med i gamet en stund. Muligens var det 18-takkeren Filip har sett i samme området noen uker tidligere. Jeg skjelver fortsatt av adrenalinrushet når vi pakker sammen utstyret og forflytter oss noen kilometer, til en annen lokkeplass.

Pensum: Lær deg å skille ku fra kvige

Stang ut

Neste dag får vi også et par «stang ut» situasjoner. I det ene tilfellet kommer det ei elgku inn fra flanken og avslører oss, akkurat i det en yngre okse er på vei rett i fanget på oss. I neste situasjon har vi en pen okse i håndkikkerten, kilometeren unna, på andre siden av en dal, hvor han holder et harem på tre kuer.

Elgoksen svarer oss jevnt og trutt, men har ingen planer om å forlate damene for å sjekke oss ut. Vi kunne ha forsøkt snikjakt, men Filip beslutter å la ham i fred, og heller prøve oss i samme område i morgen, tross en mild protest fra min side.

Tips: Våre beste råd til elgjegere

I etterpåklokskapens lys er det enklere å innse at beslutningen var riktig. En sak er å unngå at oksen ville oppdaget oss ved et snikforsøk, men her måtte vi også ha overlistet tre elgkuer som ikke var like hormonelt opphisset.

Revansje

Dag tre har været slått om til lett tåke og lett regn. Tåka reduserer sikten, men er heldigvis ikke tjukkere enn at vi ser ett par hundre meter framover. Vi vil ha en rimelig sjanse til å se en okse i god tid, dersom vi får den til å komme.

Les også: Lær elghund av en mester

Vi satser alt på dalføret vi så oksen med haremet i går. Vi lokker et par timer uten hell. Eksperten vil at vi skal forflytte oss ned mot dalbunnen og fortsette lokkingen der. Han har fortsatt trua på dette terrengavsnittet.

Ved forflytning i et område som er delvis «lokket av», er det viktig å være forsiktig. Elgoksen kan har hørt oss, er nysgjerrig, men uten å komme inn på skuddhold. Under forflytning må vi «stay in caracter», dvs. fortsatt late som vi er ei elgku. Kvistknekk er mindre risikofylt så lenge vi er i bevegelse, påpeker Filip og sender jevnt og trutt ut lokkelyder, fram til neste planlagte lokkeplass, ca. to kilometer unna.

Artikkelforfatteren fikk sin elgokse. Lokking hermed anbefalt!

Lokomotivet kommer

Nede i dalbunnen, 7–800 meter unna myrdraget vi har kurs mot, svarer oksen. Og den er på vei mot oss! Vi setter oss pladask i relativt tett skog. Ikke noe å gjøre med, vi må spille med de kortene vi har.

Guide: Slik blir du en bedre posteringsjeger

Filip gir fra seg ett langt lokk, som skal fjerne enhver tvil om at her står det ei ku som er klar. Oksen kommer som ett lokomotiv gjennom skogen, jevnlig gryntende og uten stans.

– Dette kommer nog att bli tett på, hvisker Filip idet jeg avsikrer rifla. Halvminuttet seinere er han her, eksponert 15 meter nedenfor oss. Trådkorset finner bogen, kula flyr. Oksen bakser rett inn i et einerkratt og går over ende. Min første jämtlandsokse etter en perfekt situasjon.

Elglokking hermed anbefalt. Større spenning i elgskogen finner du ikke!

Lær deg ulike lokke/kontaktlyder, tipser Filip Örnekrans, profilert svensk jeger og spesialist på lokking av elg. Du finner mange bra filmer med demonstrasjon av de ulike lokkelydene på nettet.

Filips lokketips

1) Gjør deg kjent i det området du har tenkt å lokke, forut for jakta. Se etter spor fra feiinger og kartlegg brunstgroper. Elgoksene frekventerer de samme områdene år etter år.

2) Velg lokkeplass med omhu. Et høydedrag eller et større åpent område, eksempelvis ved ei stor myr, er å foretrekke.

3) Varier mellom ulike «lokkeposter». Post velges etter rådende vindretning (værdrag). Det lønner seg sjelden å lokke på samme sted flere dager på rad.

4) Ved sterk vind – lokk i medvind. Blåser det hardt, er det nesten umulig å bli hørt i motvind.

5) Velg plasser i terrenget med markante høydeforskjeller. Med litt flaks kjenner ikke elgen vitringen din før den kommer innenfor skuddhold.

6) Unngå å sitte i silhuett. Elgen ser dårlig, men den oppfatter raskt en bevegelse fra jegerens side.

7) Lær deg ulike lokke/kontaktlyder. Kukontakt veksles med kalvkontakt etterfulgt av kuas brunstlyd. Legg til okselokklyden etter en stund, og øk deretter i styrke. Jeg lokker ofte i en time og tar så en pause, og/eller bytter område.

8) Lokk også når du er i bevegelse ved en forflytning i terrenget. Det kan også være lurt å bevege seg mot vinden, og lokke mens du går.

9) Vær skuddklar! Noen ganger kan det gå kort tid fra første svar fra elgen, til skuddsituasjon.

10) Ha tålmodighet. Lokkingen bærer langt, forutsatt at du gjør det riktig. Jeg har observert elg på et par kilometers avstand, lokket, og fått oppmerksomhet. Men dyr kan bruke lang tid før de innfinner seg på myra du sitter.

11) Det hender ofte at en okse er i følge med ei ku eller kvige. Da kommer hunndyra ofte først.

12) Du kan lokke hele høsten. Elgen er et nysgjerrig dyr, og kommer ofte for å finne ut hva som foregår, selv om de ikke er i full brunst.

13) Lokk også på kalven. Har du eller andre vært uheldig å skyte kua fra en kalv/kalvene, prøv med kontaktlyden til kua de påfølgende dagene.

Powered by Labrador CMS