Slik skiller du elgku og kvige

Å skille voksen ku fra en halvannetårig kvige, er en evig utfordring for en elgjeger.
23. september 2021

Du sitter der aleine på post og blir oppmerksom på et dyr som nærmer seg. Du tror det er et hunndyr, men elgen er delvis skjult av vegetasjon. Naboposten har sett det samme dyret, men jegeren melder at han er i tvil om alder. Det er ikke voksen ku på kvota; ungdyr er det derimot nok av. Nå er det kun opp til deg å ta avgjørelsen – hva gjør du?

  • Opptreden: Hvis det er tvillingsøsken, går de ofte i følge. Mer usikker og nølende i adferden enn voksent dyr (avhengig av graden av stresspåvirkning.) Står ofte på kne når den beiter gras og urter, på grunn av den kortere halsen.
  • Kroppsfasong: Spinklere i kroppen enn voksen ku. Mindre «tyngde» i bogen og buken. Kort kropp og nakke, og lite «hengeleppe». Har lettere og mer langbeint preg enn kua.
  • Hode: Sett fra siden: kortere enn voksen ku. Sett forfra: Smalere panne og neserygg.
  • Opptreden: Roligere i atferden enn ungdyr (avhengig av graden av stresspåvirkning). Hvis kua har kalv(er), kommer disse gjerne etter henne.
  • Kroppsfasong: Utvokst i kroppen. «Tyngre» bog og buk.
  • Hode: Sett fra siden: Lengre hode/ neserygg. Sett forfra: Bredere panne og neserygg. Har ofte mer ujevn farge på hodet enn kvige, med lysere kinn, panne og neserygg. På avstand ser hodet «broket» ut. Men dette varierer individuelt. Eldre ku: Pannen og neseryggen blir stadig mer markert, hodet gråere, og kan se svært lyst ut.

Slipp usikkert dyr forbi!

Slik bedømmer du kjeven

  1. Seint utviklet: Melketennene er intakte. Tann nr. 3 er tredelt. (Se bilde 2).
  2. Tidlig utviklet: Tann nr. 1–3 er nye og hvite. Tann nr. 3 er todelt. (Se bilde 3 og 4. På bilde 3 er melketann nr. 1 felt.)

Skille ku og kvige på 1-2-3

Kilder og faglig gjennomgang

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Frykt for at villreinen på Hardangervidda skal bli utryddet

Jegere og ordførere rundt Hardangervidda frykter at villreinen der skal bli utryddet dersom statlige myndigheter får det som de vil.

Rovviltnemndene vil felle fire ulverevirer i ulvesonen

Rovviltnemndene i Hedmark og Oslo, Akershus og Østfold mener det bør gis lisenskvote for felling av revirene Rømskog, Mangen, Hornmoen og Bograngen. – Fornuftig, sier leder for NJFF, Knut-Arne Gjems.

Viltstellprisen til livredderne i Østfold

Magnus Johannessen (Båstad GJFF) og Bjørn Einar Lier (Trøgstad JFF) tildeles NJFFs viltstellspris 2021 for sitt slått- og rådyrprosjekt.

På forsiden nå