Annonse
En storlaks har tatt flua i Bollo og ruser nedstrøms. Her er det bare å holde seg fast og håpe krokfestet holder!
En storlaks har tatt flua i Bollo og ruser nedstrøms. Her er det bare å holde seg fast og håpe krokfestet holder!

Reportasje || Laksefiske i Altaelva

Døgn i drømmeteateret

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Perkele!Aleksi Kumpalainen rister lett på hodet i akterenden av den lange, slanke elvebåten. Det er fjerde gang på like mange kast at en fisk av ukjent størrelse er etter, og lugger forsiktig i tubeflua.

På femte kastet, to timer før midnatt og et fluebytte, eksploderer overflata. Suset fra elva stilner, måneders forventning materialiseres i det berusende øyeblikket når fluesnøret strammes.

Har du audiens i laksefiskets drømmeteater, sover du ikke mer enn du må.

Fisken tverrvender og sluker 50 meter bakline i et jafs i det strømsterke partiet, nærmere bestemt øverst i Bollo i Vina-sonen. Ansiktet til vår finske gjest sprekker i et stort glis. Ingen tvil. Storlaks. Her er det bare å ta spenntak og håpe krokfestet holder!

Forventningens gleder

Aleksi har vært ute en sommernatt i Finnmark før. Men aldri her. Aldri i Altaelva, verdens beste storlakseelv. Kameraet til samboer Paiju Vatanen knatrer i kor med fluesnella.

– Han har ikke sovet skikkelig på flere uker, smiler hun. Paiju er årsaken til at kjæresten nå får oppleve drømmen til all verdens laksefiskere, to eksklusive døgn på en bra plass i en gunstig tid i laksefiskets drømmeteater.

Klar for landing, Jørund Mørk med et solid grep rundt halerota på laksen.
Klar for landing, Jørund Mørk med et solid grep rundt halerota på laksen.

Fiskedøgnet begynner kl. 18.00 og avsluttes kl. 12.00 neste dag. I døgnkortperioden fra midten av juli, er du konge på haugen i 18 timer. En fiskeplass er i gjennomsnitt 1,7 km lang, og forbeholdt én stang. Stanga kan imidlertid rullere på flere fiskere gjennom døgnet.

I år var 3862 med på trekningen av 690 døgnkort forbeholdt lokale fiskere, mens 1 159 var med i kampen om de 75 døgnkortene som går til «resten av verden».

Vinnerbildet

Vi tar to steg tilbake: Sommeren 2019 arrangert Jakt & Fiske en stor fotokonkurranse i forbindelse med «Villaksens år». Finske Paiju gikk til topps med et bilde av Aleksi med en storlaks tatt i Reisaelva i Troms.

Juryen bemerket at de falt for det spontane i situasjonen: vanndråpene, ansiktsuttrykket og det fantastiske lyset, selv om det ikke var den optimale fang og slipphåndteringen. Paret var like fullt klar for Altaelva i 2020 og to døgns fiske i slutten av juli, som var 1. premie i konkurransen.

Så kom koronapandemien, og stoppet alt av reisevirksomhet. Men nå, to år på «overtid», er de her, og akter ikke å sove bort ei natt hvor lyset ikke slokkes. Flua skal holdes våt.

High five og ut igjen

Storlaksen er ferdig kjørt etter 20 minutter, og klar for landing. Stanga står som et hjul. Guide og staker Jørund Mørk styrer fisken inn på grunt vann med et besluttsomt grep rundt halerota. Så følger en kjapp måling og frigjøring av flua, til slutt noen bilder før den får friheten tilbake.

– Det har jeg sansen for! Helt konge, sier Jørund i det laksen gjør et par kraftige slag med sporden og er vekk i det mørke vannet. High five og klapp på skuldra. Omgivelsene våkner langsomt til live igjen.

En storlaks på flue i AItaelva står øverst på ønskelista til laksefiskere fra hele verden. Aleksi Kumpalainen fikk oppfylt drømmen i slutten av juli.
En storlaks på flue i AItaelva står øverst på ønskelista til laksefiskere fra hele verden. Aleksi Kumpalainen fikk oppfylt drømmen i slutten av juli.

Sove eller ikke sove?

Ut på morgenkvisten, ni timer seinere, begynner Aleksi å bli smal i øynene av søvnmangel. Sove eller ikke sove? Det er spørsmålet. Drømmen er allerede oppfylt, i tillegg har han landet et par smålakser i løpet av natta.

Det hopper en stor laks der Bollo er på sitt dypeste. Aleksi tar et par runder rundt et døende bål, og diskuterer med Paiju. Har du audiens i laksefiskets drømmeteater, sover du ikke mer enn du må.

Men kommende kveld har de sagnomsuste Øvre Sierra. Det er klokt å være opplagt når du skal i gang med andre akt på hovedscenen i verdens beste storlakseelv!


Powered by Labrador CMS