Annonse

Test av Arctic Silver Fonna 9` #7 Fast

Fleksibelt feilgrep

Det norske firmaet Arctic Silver har utviklet og patentert et håndtak som nå er nå tilgjengelig på deres stangserie Fonna. Stangemnet er bra, men håndtaket er et blindspor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fonna er ny stangserie fra Arctic Silver og leveres i 4 modeller fra klasse #4 til #7. Fonna #7 9`Fast er en 4 delt fluestang med slipt klinge påført et tynt lag gjennomsiktig matt lakk, slik at både farge og struktur i emnet er godt synlig.

Fonna har to snøreførerringer av titan og de øvrige 7 er snake ringer i «hard Crome», samtlige med sort trådsurring og klar lakk. Hver av de 4 delen har påskrevet lengde, lineklasse og stangdel-nummer på hunnholken og et merke på hannholken. Kjekt dersom du har mange matt sorte stenger (eller ofte tar feil av hvilken stangdel som er nest øverst).

Tilvenning

Håndtaket er Arctic Silvers patenterte løsning og helt identisk med håndtakene på de langt dyrere modellene i både utforming og materialer. Håndtaket krever en del tilvenning, i hvert fall hvis man er vant til korkhåndtak. Håndtaket framstår slitesterkt og solid, det føltes heller ikke så kaldt under praktisk bruk som man kunne forvente.

Grepsflatene i gummi gir god friksjon – også med våte og kalde fingre. Håndtaket er naturligvis mye tyngre enn et tradisjonelt korkhåndtak, men vekten er plassert slik i håndtaket at stanga like vel får en tilfredsstillende balanse.

Snellefestet er av aluminium med fjærbelastet lås. Løsningen fungerer utmerket og holder snella godt fast, denne type snellefeste har jeg aldri sett på fluestenger fra andre enn Arctic silver, men var mye brukt på stenger for lukket haspel og multiplikatorsneller på 70- tallet.

Begrensende i praktisk bruk

Fonna #7 har en dyp aksjon med kort slaglengde og gir god kraftoverføring, den holder spennet godt og egner seg også til underhåndskast. Ifølge Arctic Silver skal håndtaket gi fiskeren sju unike fordeler via det som kalles «Free-Flex system».

Håndtaket er hult og emnet er festet helt i bunnen av håndtaket, slik at bunndelen kan bøye seg ned i håndtaket. Da er teorien at man skal få mer energi ut av bunndelen – og mer følsomhet. Dette samsvarer imidlertid ikke med min opplevelse. Det hule håndtaket gjør det svært vanskelig å kontrollere alle kast med endring av vinkel eller endring av fart på kastet, altså alle typer vannkast med vinkelendring.

Samtidig blir snake roll og luftmendinger vesentlig vanskeligere å korrigere. (Mitt eget forsøk med tape brukt for å fjerne bevegelsen igjennom håndtaket, ga langt bedre kontroll på alle typer kast med endring av vinkel eller fart og ingen målbar redusering av kastelengden.)

Håndtaket gjør også at denne stanga veier 4 gram mer enn min første fluestang som er en 8 ½`#7 i glassfiber fra 1972. Jeg kan ikke se mange fordeler med håndtaket. Unntaket må eventuelt være fluekastere som sliter med for hard stopp i bakslengen, eller de som holder så hardt i korkhåndtaket at de får belastningsskader.

Dersom du ikke sliter med disse kastefeilene, er det min klare oppfatning at dette håndtaket kun være til hinder og begrense hva du kan få til med et ellers bra stangemne. Derfor blir det en karakter midt på treet.

Arctic Silver Fonna 9` #7 Fast

PRODUKTFAKTA: 9 fot fluestang med patentert håndtak av høymodulære, karbonbaserte materialer.

Vekt: 174 gram (egen veiing). Snøreklasse #7, klumpvekter 16–17 gram.

To snøreførerringer i titan, 7 snakeringer. Snellefeste i aluminium med fjærbelastet låsemekanisme.

Leveres med stangtube og stangtrekk.

LEVERANDØR: www.arcticsilvershop.com

PRIS: 4890,-

Karakter: 3

Powered by Labrador CMS