Annonse
«Sea trouts on the flats». Naturfenomenet Gotland er og blir unikt, og da særlig for oss sportsfiskere. De langgrunne områdene med utallige sprekker og badekar (dype områder) er yngleplasser for småfisk og krepsdyr. Spesielt når det blir varmt, eksploderer det på grunna.

Gotland – kalkørretens rike

Øyas forvrengte rauker, endeløse kalk-flats og lune bukter oser av mystikk. Kalkøya er strippet for sosiale koseplasser, asfalterte kystveier og hyggebenker. På Gotland handler alt om deg og jakt på sjøørret i verdensklasse.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Etter at de fleste kjente skandinaviske reisemål for sjøørretsugne fiskere var gjennomfisket gjentatte ganger, var det tid for for å finne et nytt reisemål. Målet var enkelt og køfiske utelukket. Jeg ønsket endeløse og varierte områder med gode fiskemuligheter, uansett vindforhold, innpakket i postkort-natur.

Rekefluer og lange streamere er sikre valg. Her gir Martin Ellingsen en to-kilos sjøørret friheten tilbake.

Og sist men ikke minst: blank fisk med høyt snittvekt. Valget falt på kalkøya i Østersjøen hvor de mystiske gutarne engang rådet og hvor vikingene satt sitt visuelle preg før middelalderen og kristendommen overtok styringen.

Førstereis
Vinterferien 2007. Med en dansk artikkel og en blogg som eneste tilgjengelige informasjon, satte jeg kurs mot middelalderøya og Visbys godt bevarte ringborg. Med steinporten i bakspeilet, skulle jeg la meg fortrylle. Jeg var førstereisgutt på Gotland og innså raskt at stedet hadde potensial for noe stort.

En pioner ved navn Kenta
Jeg hadde gjort litt research før jeg kom, og et par avtaler ble gjort. Pensjonisten Kenta, var passert seksti, men hadde både tid og lyst til å vise meg rundt. Betalingen var at han fikk lov til å fiske!

Jeg visste lite om den snakkesalige svensken, men etter å ha avfisket noen bukter og delt noen timer i bil, gikk det opp for meg; han var en av de første sjøørretpionerene i Skandinavia, og startet opp parallelt med den mest kjente av dem alle, dansken Jan Gründvald. Hvilken øy! Hvilken mann!

Velvillig viste han meg øyas hemmeligheter, undervannsskjær og skjulte nettverk av dårlige veier. Selv om forholdene var elendige, og været var bitende kaldt – angret jeg ikke et sekund på at jeg dro.

FishYourDreams Land Rovere setter unektelig preg på fisketuren. Men det er ikke bare for moro de har slike biler. Veiene på Gotland er elendige, og du vil slite med framkommeligheten i en vanlig personbil.

Undervannsis og istapper
Det var ikke lett å være Kenta. Han ville så gjerne vise meg Gotlands storhet, men det var ingenting som stemte. På de verste dagene var det minusgrader i vannet og tidevannet sørget for at det ble undervannsis i fjæra.

Pustende bak oss hang meterlange istapper og vibrerte i vinden. Men Kenta var tapper. Han vadet som en ung fole og jeg måtte ta meg sammen for å henge på. Siste dagen han kunne være med, fikk han en flott ørret på godt over to kilo. Jeg fikk bildene og avslutningen med Kenta jeg drømte om.

Det ble noen mindre fisker på meg, men det var opplevelsen av den ekstravagante øya, omgivelsene og historiene til Kenta som overbeviste meg. Jeg skulle tilbake!

Les også: Kunsten å fiske sjøørret i kulda (+)

Artikkelforfatteren med en blank gotlending fanget på en Kinetic Sømmet gjennomløpssluk. Fisken veide ca. tre kilo.

Oppdrag Gotland
Åtte vintre og tusenvis av kast seinere, oppfylte jeg løftet sammen med fire erfarne fiskere. Det var påskeferie, og nå var det alvor. Vi valgte å helgardere med teamet bak øyas beste guidefirma, Fish Your Dreams. Vi booket to døgn, og skulle fiske tre dager på egen hånd. Basen ble et lite sommerhus, rett nord for Visby.

En tidlig fergeovergang, ga oss muligheten til å klemme inn noen få kast før mørket senket seg over oss og de drøyt 57 000 øyboerne. Reisefølget var nærmest målløse av beundring for øya.

Visst blåste det, men hver eneste bukt framsto forlokkende og innbød til et drag – og selv om vi feide over på østsiden, hvor jeg ikke var kjent, fikk vi fisk og var i kontakt med gigantiske sjøørreter. Praten og utstyrsprepping gikk livlig i sommerhuset den kvelden.

Les også: 10 sjøørretfluer til vinterhalvåret (+)

Iblant ser vi at visse kunstagn skiller seg ut og treffer bullseye.

Drømmeplasser på rekke og rad
Vi nordmenn vil gjerne klare oss selv, men jeg må innrømme at det er behagelig å bli tatt hånd om av proffe guider. Mye hadde endret seg på Gotland siden sist. Nå var det FishYourDream, med sin butikk, miljøengasjement og dyktige guider som var høvdinger på sjøørretøya.

Med tresmak fra benkene i firmaets berømmelige Land Rover fra 70-tallet, humpet vi av sted med guide og sjåfør Robert Hansson på de elendige veiene. Vi kom fram overalt, selv på plasser vi ikke hadde gjettet at vi skulle fiske. Men bak forblåste trær, rauker og kollapsede sommerhus, tryllet Robert fram den ene drømmeplassen etter den andre.

Les også: Fem steder for stor sjøørret (+)

Denne tobisimitasjonen var turens mest innbringende flue. I ettertid har mønsteret blitt flittig brukt av guidene i FishYourDream.

Hell i grisevær
Grisevær. Alt fra vind til tepper av ålegress prøvde å stanse oss. Men en øy kan man lure, og hvor det var klart vann, var det også fisk. Mye fisk. På den siste økta var det fisk over et helt rev, og i løpet av en time fikk alle sjøørret av formidabelt kaliber.

Lyngdalsmannen Trond Mossmann avfisket et undervannsrev sammen med meg i det kystwobbleren brått hang fast i noe tungt. Med livet som innsats landet han – uten håv – min til nå flotteste blanke gotlending. Et hyl runget ut i vestavinden. Comebacket var fullendt.

Et nytt nivå
Gotlands natur er fascinerende på mange vis. Som sjøørretdestinasjon, mener jeg det er få, om noen som har et fyldigere repertoar. Selv om øya disker opp med alskens klassiske sjøørretbiotoper, er det de enorme kalkplatåene som er og blir øyas trekkplaster nummer én. Disse strekker seg fra 50 til 150 meter ut i midjedypt vann, er fra en til fem meter høye og stopper gjerne brått opp på sandbunnen.

Alle sjøørretfiskeres våte drøm, er å avfiske slike områder med vanntett sekk, nistepakke og kaffe nok til å vandre i timevis. Tiden neglisjeres, stedet glemmes ei.

Les også: Slik lykkes du som sjøørretfisker (+)

Kjøring av stor sjøørret i hard pålandsvind. Guiden overgikk vår villeste fantasier på en nærmest håpløs og forblåst dag med denne fiskeplassen. I denne bukta var det fisk over alt.

Kalkørreten
I overgangen mellom den uendelige sandbunnen og de massive kalkplatene, blir det enorme strøm- og bølgeforekomster. Disse skaper trygghet, mat og oksygen for fisken – og de fleste ørretene blir tatt akkurat her.

Likevel er badekar-effekten noe av det mest spektakulære; ørreten sklir ofte inn mellom kalkplatenes sprukne skjøter i det den forserer kanaler og badekar på jakt etter vinterkvintetten; mysis, reker, kutlinger, tanglopper og ålekvabber. Fra platåene kan du stort sett kaste og fiske i alle retninger. Får du på storfisk i vadedybde mellom deg og land, får du en fight du aldri vil glemme.

Uoppklarte mysterier
Vi var uheldige med mye dårlig vær og svært kaldt vann. Likevel landet vi godt med fisk, og øya og guidene gjorde et uslettelig inntrykk på oss alle. Gotlands historie er unik, og har fortsatt et skjær av mystikk over seg. Men det aller største, og fortsatt uoppklarte, mysteriet for meg, er hvorfor folk heller drar til Fyn, Bornholm og Österlén etter sjøørret.

Les også: Grov ørret i barskt vær - sjøørret på Bornholm (+)

Gotland er også et yndet reisemål for den historieinteresserte. Fra de eldste tider har øya spilt en viktig rolle som handels- og kulturmidtpunkt i Østersjøen. På Gotland finner du Skandinavias best bevarte middelalderby, Visby, som i 1995 kom på UNESCOs kultur- og naturarvliste (World Heritage).

Fiskemetoder

Det aller meste av det du tidligere har brukt her hjemme, i Danmark eller andre steder i Sverige, fungerer utmerket også på Gotland. Sjøørreten her spiser mer fisk (tobis og ålekvabbe) enn hva du vanligvis treffer på i sørlige deler av Skandinavia. Derfor har tykke og ganske stutte kystwobblere som Gladsax, Sandgrevlingen og Vicke lenge vært populære på kastestengene.

Moderne teknikker som bombarda med flue eller softbaits, funger også utmerket. Rekefluer og lange streamere er sikre valg på spinn- og fluestang. Når du skal avfiske kalkplatåenes overgang mot sand, er det viktig å nå kanten. Det fordrer ofte lange kast, fordi dønningene gjerne slår godt innover undervannsklippene. Du bør med andre ord aldri ferdes uten langtkastende kystwobblere eller kastedupper fra 30–50 gram i skreppa.

Les også: Sjøørretnerdens beste tips (+)

Gotland ligger ca. 90 km fra den svenske østersjøkysten, og er 125 km lang og 52 kilometer på det bredeste. Øya, som er Østersjøens største, er ganske flat og lav; høyeste punkt er 83 moh. Berggrunnen består av kalkstein, mergelskifer og sandstein.

Gotland-fakta

Guiding, butikk og overnatting: www.gotland.com er kalkøyas offisielle hjemmeside. Her får du oversikt over reise, overnatting og annen nyttig informasjon. For sportsfiskere er det FishYourDream (www.fishyourdream.com) som gjelder. De har opparbeidet seg et solid rykte og anbefales som delguider eller på all-inclusive pakker.

Atkomst: Fly: I perioden 24. juni til 12. august tilbyr SAS fra 2017 en ny sommerrute som går direkte mellom Oslo Lufthavn Gardermoen og Visby på Gotland, med to ukentlige avganger. Utover dette flyr SAS daglig mellom Stockholm og Visby hele året.

Båt: Du kan komme deg til Gotland med ferge, året rundt. Destination Gotlands ferger går til Visby fra tre ulike havner: Nynäshamn rett sør for Stockholm, Oskarshamn eller Västervik i Småland. Båtturen tar cirka tre timer.

Sesong: På Gotland er det sesong hele året. Vær imidlertid oppmerksom på at fra 1. oktober til 31. desember er 26 områder av øya fredet grunnet gyting. Fredningsområdene og mye annet om fisket på øya kan du lese om på Fiskeland Gotlands nettsider (www.fiskelandgotland.se)

Les også: Her finner du sjøørreten på Sveriges vestkyst (+)

Les også: Her svømmer den største sjøørreten (+)

Powered by Labrador CMS