Fem steder for stor sjøørret

Etter snart 20 år på jakt etter Skandinavias største sjøørreter, var det meste oppdaget, trodde jeg. I seinere tid har det vist seg at jeg har gått over bekken etter vann. Her er fem feite sjøørretdestinasjoner vel verdt et besøk.
01. mars 2019

Norge er spekket med varierte fjordsystemer og kyststrekk. Etter utallige fisketurer og innsamling av informasjon fra dyktige sportsfiskere og forskere, har jeg litt overraskende kunnet konstatere at flere områder leverer jevnt med sjøørret fra 2 til 8 kilo. Enkelte steder ligger snittvakta på over fire kilo. 

Det lønner seg som regel å utforske potensielle storfiskarenaer. Og de som loffer mest rundt, får gjerne mest storfisk. Forflytter du deg med båt eller bil, vil du fiske over så mange og varierte områder at det nesten kun er et tidsspørsmål når du finner neste godplass. Mange «landstrykere» gjør dette, og får etter hvert flere smier hvor de kan hente blankt sølvtøy år etter år. 

1. Lista-landet (Vest-Agder)

 • Sniksfjorden, hvor Audna renner ut, er viden kjent for sine store ørreter i havgapet.
 • Lenefjorden er en terskelfjord med egen brisling- og makrellstamme, noe som gir unikt fiske året igjennom.
 • Vanse og Listas strender er som magneter på stor sjøørret, og alt som bryter de endeløse strendene er hotspots.

2. Nordfjord og fjordene rundt (Sogn og Fjordane)

 • Områdene på utsiden Ålfoten er gode plasser for dorging.
 • Lote (nordsiden av fergeovergangen på E39) har flotte sjøørretbiotoper for fiske fra land.
 • Innerst i Innvikfjorden renner det ut tre elver som sørger for mye brakkvann og et jevnt sig av storfisk året igjennom. Pass på fredningssoner, og sett farget fisk tilbake.

3. Bindalsfjorden og Terråk (Nordland)

 • Områdene rundt Terråk er spesielt gode. Her er det logget mange flotte fangster.
 • Hjartøya ligger perfekt til. Nås fra båt og har et rått fiske.
 • Urdeidet er et unikt område. Den lille elva og Urdvollvatnet har en av Norges tetteste gytebestander av sjøørret. (Fiskekort i vann og elv).

4. Skjærstad- og Fauskefjorden (Nordland)

 • Det mest populære området for dorging er fra Naurstad til Straumnes. Både nær land og ute på fjorden.
 • Fisket fra land på våren er godt overalt i fjorden, men mange fisker innerst i Saltdalsfjorden, og flere plasser lang riksveien fra Fauske til Naurstad.

5. Tanafjorden (Finnmark)

 • Det enorme deltaet er over en kilometer bredt, og består av en rekke sandbanker, elveløp og marbakker på begge sider av sjømerkene. De fleste fisker i nærheten av litt dypere vann, og gjerne ut mot åpen sjø.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Fiske

Portrettet:

Urokroghen

Det volder litt rabalder, dog fred er ei det beste, men at man noe vil.
Tweed:

Laksefluas vugge

Langs Tweed finner du mange av de største navnene innen fluebinderkunsten. Her ble det på 1800-tallet komponerte laksefluer som skulle bli verdensberømte.

Høstlaks i Tweed

Når høsten for alvor melder sin ankomst her hjemme, er laksefisket over. I legendariske River Tweed, grenseelva mellom Skottland og England, er sesongen derimot på sitt mest eventyrlige.

På forsiden nå