Annonse
Våre 10 fluemønster kunne godt ha hett noe annet, sett litt annerledes ut og kanskje vært bunnet av enn venn. Uansett, ville de ha representert vintermenyen til sjøørreten og fisket dødelig effektivt! Øverst til venstre (byttefisksiden): Runars Deceiver, Big Eye Zonker, Clouser Minnow og Sculpin Zonker. Øverst til høyre

10 sjøørret­fluer til vinter­halvåret

En flueboks til sjøørret trenger ikke å være dyr eller fullstappet for å være effektiv. Om du binder eller kjøper, er det greit å vite at 10 varierte fluemønstre nesten alltid er nok.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det handler nemlig ikke så mye om fluene alene, men om summen av fluevalg, fiskeplass, fiskeform og fiskedyp. Hvor du bor i landet, er også avgjørende for hvordan du skal knekke sjøørret-koden.

Mange skryte hemningsløst av visse mønstre og framstiller dem som unike. Det kommer i så fall an på hva man definerer som unikt, for i de aller fleste tilfeller er det kun snakk om mindre variasjoner over samme tema/imitasjon.

Les også: Sjøørretnerdens beste tips

Tanglopper og små rekefluer skal man ikke kimse av! Denne sjøørreten på 2,1kg ble lurt en kald februardag nær land. I kjeften sitter en Scud Mani.

Attraksjon eller imitasjon
Tidligere var man ikke så opptatt av imitasjoner under sjøørretfiske. Klassiske våtfluer og streamere som Micky Finn, Red Tag, Dog- og Frog Nobblere fungerte fint. Men ettersom de fleste fant det mer fascinerende å imitere byttedyrene, var det imitasjonene som ble mest populære.

Dog lurer vi oss selv litt, for de fleste imitasjoner har ofte farger som ikke finnes under vannfilmen, og på den måter fisker vi med attraksjoner. Uansett variant; det å variere raskt mellom naturlige og sterke farger, er ofte raskeste vei til fast fisk.

Les også: Her svømmer den største sjøørreten

Typisk for årstiden
Vinterhalvåret starter i oktober/november og varer fram til april/mai, avhengig av hvor man bor i landet og vanntemperaturene. Kulden presser mengder av vanlige byttedyr ut på dypere vann eller ned i dvale på bunnen. Sjøørreten velger gjerne å trekke nærmere land og lenger inn i fjordsystemene, hvor grunt vann og innslag av ferskvann er tilgjengelig.

Med en sterk reduksjon eller fravær av sild, brisling, større reker og tobis, står ørreten igjen med en kald vintermeny av tanglopper, småreker, mysis, kutlinger og stingsild, samt noen sporadiske børstemarker.

Downsizing
Den røde tråden gjennom mitt og de fleste erfarne fiskeres fluevalg i dag, er såkalt downsizing. På grunna spiser sjøørreten mye smått og får slik et trygghetsforhold til denne typen mat. Etter hvert som vannet blir varmere mot slutten av perioden, øker innslag av store reker, brisling og tobis i fjordene. Da ser vi en tydelig aksept av større imitasjoner, og fiskerne må være mer observante for endringer i fiskens preferanser.

Les også: Fem steder for stor sjøørret

Fire basisimitasjoner

Med en eller to varianter i hver av disse kategoriene, står du godt rustet for det meste. Vi har ikke tatt med børstemark, siden den kun er gjeldende på våren, men da er den fin å ha med i boksen!

1 – Reker
Reker er utvilsomt de mest populære fluene til sjøørret for tiden. De fisker så effektivt, at det sjelden er et spørsmål om man skal prøve en rekeflue.

2 – Tanglopper, tanglus, krill og mysis
Utgjør en stor del av matfatet. Krillen varierer mest, og er mest utbredt nordover. Når sola varmer opp et område, myldrer det av liv.

3 – Kutlinger og stingsild

Flere typer kutlinger og stingsild overvintrer nært land, og er enkel og lett tilgjengelig mat for sjøørreten. Fiskene er bedagelige og er enkel vintermat. Tykke fluer imiterer kutling, mens slankere varianter fungerer som en kombinasjon.

4 – Brisling, lodde og sild

Utvalget av disse artene er best tidlig og seint perioden. Stabiliteten/tilstedeværelsen i vinterhalvåret i er svært avhengig av vanntemperatur, gyteområder og lokale stammer. I Oslofjorden er de en viktig del av dietten også vinterstid.

Les også: Kunsten å fiske sjøørret i kulda

Stor reke – Midgards Pattergris Grå (Med UV)

Pattegrisen er utvilsomt den mest populære og solgte rekeflua de siste 10 årene. Flua kommer i alle størrelser og farger (med og uten UV farger), og fisker gjennomgående svært godt. Det finnes mange mønster som er tilnærmet identiske til den som her er avbildet, som trolig fisker liker bra.

Liten reke – Runars CDC Shrimp Rosa & Hvit

Da Runar Kabbes lille CDC flue kom på markedet, ble det fort flua alle skulle kjøpe eller binde. De små rekene kommer i mange farger og har opptatt mye plass i mange fluebokser. Som en representant for små rekefluer, var dette et enkelt valg. Spesielt er rosa og oransje populære farger.

Tangloppe/tanglus buet – Kobberbassen

Tanglopper (og lus) imiteres enten buet eller rett. Som rett variant var Kobberbassen nærmest en selvfølge. Den enkle flua, fisker utrolig godt og er perfekt for nybegynnere med bindestikke, eller for den som trenger noe fisken tar – uansett hvordan den presenteres.

Tangloppe/tanglus rett – Scud Mani

Svømmende tanglopper (og lus) retter seg ut, og vagger mens de svømmer. Mitt eget mønster, Scud Mani er en uslitelig, klassisk vinylflue med dubbing (hareøre+flash) som fisker under alle forhold. Mine favorittfarger er kremgul, oliven og brun.

Mysis/Krill – Midgard eKrill

Det finnes mange mysis og krillvarianter i Norge. Denne eKrillen fra Midgard er en super allrounder. En lettere krokvariant og med mer svevende materialer er en fordel på stillestående og grunt vann. Utallige varianter!

Allrounder – Vaskebjørn

Du skal ikke ha vært fluefisker lenge før du hører om Vaskebjørn, Grå Frede eller Polar Magnus. Disse tre «hackle-fluene» har en magisk evne til å imitere alt og ingenting, og trigger sjøørreten til hugg året igjennom. Det alltid lurt å ha minst en av disse.

Kutling – Sculpin Zonker

Kutlinger ligner små ulker, ålekvabber eller steinsmetter, og imitasjonene går om hverandre i praktisk bruk. Sculpin Zonker er en opp ned flue som fisker utrolig godt, og som er lett å fiske nær bunnen. Kutlingimitasjoner er ofte zonkere eller av kunstig hår, brune eller oliven og 3-10cm lange. De har tungt hode for raske inntrekk, eller lette hoder for rolige og svevende presentasjoner.

Kutling/stingsild – Big Eye Zonker

Som allround fiskeimitasjon er disse klassiske haretrips zonkerfluene blant de beste. De har eksistert i en årrekke, og det er lett for fluebindere å variere imitasjonsmål og skape skikkelige attraksjonsfluer. Big Eye Zonkeren vi har valgt, har farger som imiterer en stingsild, men vil også blir slukt som en kutling. Rett og slett en superflue!

Brisling/stingsild – Runars Deceiver Olive Flash flue

Brisling og småsild med plastøyne imiteres godt av fluer med flashvinger slik som denne deceiveren. Det finnes hundrevis av varianter med forskjellige materialsammensetninger, men grunnprinsippet er likt. En pulserende flue som er lett å kaste, selv om den kan bli opp mot 10-12cm lang. De kroker særdeles godt og er gode imitasjoner.

Tobis/lodde – Clouser Minnow

Dette er et av verdens mest kjente saltvannsmønstre, og imiterer bortimot alt som rovfisk jakter etter. Store øyne, kraftig opp/ned krok og stive hår som aldri surrer seg under kast, gjør denne til en vinner. Spesielt god i motvind og ved aktivt inntrekk.

Les også: Slik lykkes du som sjøørretfisker

Powered by Labrador CMS