Breddetest | Kikkert med avstandsmåler

De beste håndkikkertene med avstandsmåler

Du trenger ikke svi av 30.000 kroner for å få en håndkikkert med avstandsmåler av utmerket kvalitet. Det holder lenge med rundt halvparten!

Publisert Sist oppdatert

Håndkikkerter med laseravstandsmåler har vært på markedet noen år. Toppmodellene til Leica, Swarovski og Zeiss selger bra til reinjegere og postjegere som ønsker å planlegge skuddet eller jakta etter avstanden til målet.

De tre merkene i premiumklassen har en betydelig markedsandel, men det finnes alternativer til en langt hyggeligere pris!

For å forsvare priser på godt over 30.000 kroner, er toppmodellene utstyrt med blåtann, ballistikkprogram og apper, utover svært god optikk.

Mange jegere vil imidlertid klare seg lenge med en enklere modell, som gjør jobben i skumring og på avstand. Vi har funnet fem modeller som oppfyller dette ønsket, til under 20.000 kroner.

Imponerende optikk

Våre utvalgte bød på overraskende god optikk. De tre beste har optikk i toppklasse, og fungerte utmerket i både motlys og skumring. Kikkertene ble testet mot en Swarovski 10x42, og vi klarte ikke å skille denne optisk fra de tre beste laserkikkertene.

Stortest: Vi har testet 10 avstandsmålere som alle får plass i skjortelomma!

Det må dog understrekes at dette er en subjektiv vurdering. De tre dyreste kikkertene i testen har det moderne OLED systemet på displayvisningen. De to rimeligste hadde LCD display. Dette er med på å forklare prisforskjellene, i tillegg til optikken. OLED oppleves som et klart bedre system.

Tyngste laget

Vi vurderte også vekta, og konstaterte at de letteste kikkertene ikke veier mer enn en eldre Swarovski uten lasermåler. To av kikkertene kryper over en kilo. Det begynner å bli i tyngste laget, spesielt for reinjegere og andre som skal bevege seg mye.

Guide og test: Hvor god må en lommekikkert være?

Avstandsmålerne var gode nok i massevis til «normal» jaktbruk, der vi ønsker å finne avstand til dyr på alt fra 20 til 1000 meter. De beste kikkertene kan med stor nøyaktighet måle avstand til relativt detaljerte mål ut til 1000 meter, og litt større flater ut til 1400–2000 meter.

Dette er mye lengre enn hva som trengs under ordinær jakt. Når det gjelder målinger på små mål, er det mye større skille på hvor rolig du klarer å holde kikkerten, enn forskjellen mellom modellene. Dette gjelder uansett prisklasse.

Jevnt løp

Våre fem modeller varierer ganske mye i pris, fra 7.990,- til 18.590,- Kvaliteten varierer mildt sagt like mye! De tre dyreste modellene skiller ikke så mye prismessig (ca. 3.500,-), og de oppleves kvalitetsmessig som svært jevne.

Dette er modellene vi har testet:

Kahles Helia RF 10x42
– en perfekt kikkert for deg som vil måle lange hold

Nikon LaserForce 10x42
– solid kikkert som leverer

Meopta Optika LR 10x42 HD
– leverer god optikk under alle forhold

Focus Eagle 10x42
– lett kikkert med litt for dårlig optikk

Test av Bushnell Vision X 10x42– en kikkert du bør se nærmere på
Test av Bushnell Vision X 10x42– en kikkert du bør se nærmere på