Annonse

Stortest | Bukkelokker

Vi har testet elleve lokkefløyter til bukkejakta.

De beste lokkefløytene for bukkejakt

Heldigvis trenger du ikke ha Steinar Ofsdals musikalske talent for å lykkes med fløyte på bukkejakt. Vi har testet elleve lokkefløyter. Vår favoritt vinner på allsidighet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Har du først opplevd den intense spenningen ved å lokke inn en bukk, reiser du aldri ut på bukkejakt igjen uten ei lokkefløyte i lomma eller dinglende om halsen.

Ikke dermed sagt at lokking alltid gir best odds. Noen ganger kan stille postering eller mer aktiv smygjakt være minst like effektivt. Men om disse metodene ikke gir uttelling, kan det være gull verdt å gi lokkefløyta et forsøk.

Tidlig og seint

Lokking regnes gjerne som mest effektivt i begynnelsen av jaktstart (10. august). Da er brunsten fortsatt i høy intensitet. Men gi gjerne lokken et forsøk også mot slutten av brunsten. Mange bukker gjør da et siste desperat forsøk på å finne geiter de kan bedekke, før det hele er over for denne gang.

Alt du må vite om bukkejakt

Alle duger

Vi har testet elleve lokkefløyter på markedet, og samtlige oppfyller sitt tiltenkte formål. Noen er spesialiserte til enkelte lyder, andre er laget for mer allsidig bruk. De fleste fløytene er laget av plast, mens et par er laget av tre, og én av gevir. Alle har de en form for membran i plast.

Guide: Slik feller du rådyrbukken i august

Det er denne som lager lydene når det blåses luft under membranen.

Moderne og tradisjonelle

En fløyte (Buttolo Blatter) skiller seg markant fra de andre, ved at man klemmer ut lydene i stedet for å blåse. Dette er sannsynligvis også den mest brukte fløyta, og det er ikke uten grunn; den lager gode lyder og er enkel i bruk.

Vi har betegnet de andre fløytene som enten tradisjonelle eller moderne. De sistnevnte er i prinsippet like, med en membran som er festet med en form for strikk på utsiden. Det kan være noe økt fare for at man mister eller skader membranen, men dette er ikke noe vi anser som et stort problem.

Lær å lokke: Som man roper i skogen får man svar

En god løsning, kan være å ha to fløyter, en til hetslyder, og en enklere til kontaktlyder.

Slik ble lokkefløytene vurdert

I hovedsak skiller vi mellom universalfløyter for alle lokkelyder, og reine kontaktfløyter, som er enklere både i utforming og bruk.

De tre kontaktfløytene i testen er alle svært gode til sitt formål, men de mangler allsidigheten til de andre fløytene, noe som har gitt utslag på karaktergivningen.

Vi har videre lagt vekt på at fløytene skal være enkle i bruk og gi så gode og naturtro lyder som mulig. Ingen av fløytene har i så henseende «gjort seg bort».

Det betyr at hvis du allerede har ei fløyte, kan du mest sannsynlig lokke til deg en bukk med litt øvelse.

Vi klarte å lokke bukk med alle fløytene i løpet av en sesong, noen var dog litt enklere i bruk og ga svært gode toner.

Dette er lokkefløytene vi har testet:

Buttolo Blatter

Gummibelg til å klemme ut lyder med tommelen. Lyder kan reguleres ved å skjule tuten inne i hånden. OK på kontakt. God på hets. Enkel å bruke, men opptar en hånd. Solid og varig fløyte. Lett å komme i gang med!

Materiale: Plast/gummi

Leverandør: schouvapen.no

Pris: kr 455,-

Karakter: 5

Buttolo Universal

Moderne utformet fløyte i plast med to blåseinnganger for endring av lyd og rekkevidde. Klarer alle lyder. God rekkevidde. Krever litt trening. Kommer i plastetui, som beskytter fløyta i lomma. Har Ikke snor/snorfeste.

Materiale: Plast

Leverandør: schouvapen.no

Pris: kr 335,-

Karakter: 5

Buttolo Lokkefløyte (kontakt)

Tradisjonelt utformet fløyte i tre med plastinnlegg og skrue for å regulere lyden. Meget god på kontaktlyder. Kan falle ut av munnen når den ikke holdes. Kommer uten snor og etui, men har feste for snor.

Materiale: Tre

Leverandør: schouvapen.no

Pris: kr 260,-

Karakter: 3

Clausen Rådyrlokk

Moderne utformet fløyte i plast med én blåseinngang. Litt enklere fløyte enn de øvrige moderne, som har to blåseinnganger. Lager gode hets- og angstlyder, litt mørke kontaktlyder. God rekkevidde. Enkel å bruke. Uten snor og etui, men har feste for snor.

Materiale: Plast

Leverandør: brunst.no

Pris: kr 299,-

Karakter: 5

Demmel rådyrlokk

Moderne utformet fløyte i gevirmateriale. Klarer alle lyder veldig godt. Forholdsvis lett å bruke. Fint skinnetui som beskytter membranen i lomma. Kommer med snor. Litt stiv pris, men en svært velkomponert og funksjonell fløyte.

Best i test!

Materiale: Gevir

Leverandør: storfangst.no

Pris: kr 599,-

Karakter: 6

Weisskirrchen Xtrem m/ musepip

Moderne utformet fløyte i plast med to blåseinnganger for endring av lyd og rekkevidde. Har også egen blåseinngang for musepip, hvis det dukker opp en rev. Klarer alle lyder godt. God rekkevidde. Krever litt trening. Snor medfølger.

Godt kjøp!

Materiale: Plast

Leverandør: jaktfall.no

Pris: kr 299,-

Karakter: 5

Weisskirchen Universal m/musepip

Moderne utformet plastfløyte i imitert tre. To blåseinnganger for endring av lyd og rekkevidde, samt egen blåseinngang for musepip til lokking av rev. Klarer alle lyder, men litt mørke toner. God rekkevidde.

Kan også lokke gås og kråke, men krever en del trening. Fint etui i vadmel med snor for beskyttelse av membranene.

Mest allsidig!

Materiale: Plast

Leverandør: jaktfall.no

Pris: kr 489,-

Karakter: 5

Clausen Kontakt

Tradisjonelt utformet fløyte i plast. Svært enkel i bruk. God på kontaktlyder. God rekkevidde. Uten snor eller etui, men med feste for snor. Best av de tre reine kontaktfløytene!

Materiale: Plast

Leverandør: brunst.no

Pris: kr 349,-

Karakter: 4

Weisskirchen Fiep-Pieu (kontakt)

Tradisjonelt utformet fløyte i tre med plastinnlegg og hull i top- pen for regulering av lyden. God på kontaktlyder. Svært enkel å bruke. Snor medfølger.

Materiale: Tre

Leverandør: jaktfall.no

Pris: kr 299,-

Karakter: 3

Clausen Rådyrlokk Pro

Moderne utformet fløyte i plast med to blåseinnganger for endring av lyd og rekkevidde. Klarer alle lyder, men best på hets- og angstlyder. Litt mørke kontaktlyder. God rekkevidde. Relativt enkel i bruk. Uten snor og etui, men har feste for snor.

Materiale: Plast

Leverandør: brunst.no

Pris: kr 399,-

Karakter: 5

Storfangst rådyrlokk

Blanding av tradisjonelt og moderne utformet fløyte. Ligner på de tradisjonelle revelokkfløytene. Klarer alle lyder godt, men er best på hets og angst. Naturtro lyder med god rekkevidde. Forholdsvis lett å bruke. Litt utsatt for å miste membranen. Kommer uten snor og etui.

Materiale: Plast

Leverandør: storfangst.no

Pris: kr 399,-

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS