Guide
Gode tips til rypejakt
Nå er den her, rypetida! Her har vi samlet våre beste tips til rypejakt.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
At rypejakt er populært i Norge, er det liten tvil om. 159.300 felte ryper i fjor og 48.500 aktive rypejegere sier sitt.
Her har vi samlet gode råde og tips til deg som skal på rypejakt:
Rypejaktas A-B-C
Du har hørt det til det kjedsommelige, men hagla må passe! Du bør også sørge for å bruke riktig trangboring etter forholdene, og vite hvordan det påvirker skuddbildet.
Tidlig i jakta går du gjerne på hele kull som trykker. Skyt aldri midt i flokken, men velg fugl på kanten. Etter skuddet bør du lade om raskt, da det gjerne sitter igjen etternølere i krattet.
Artskunnskap
De fleste jegere klarer å skille artene fra hverandre, og kjønn innad i arten. Storviltjegere er ofte gode på aldersbestemmelse takket være blant annet herrenes hodepryd. Men klarer du å aldersbestemme ei rype?
En måte å skille ungfugl fra voksen fugl på, foruten størrelsen, er å kikke på dekkfjærene bakerst på stjerten. En ungfugl har spisse fjær, mens de er mer avrundet på et eldre eksemplar av arten. Du finner flere gode tips i vår gjennomgang av artskunnskap om lirype og fjellrype:
Velg riktig patron
Vet du hvordan ulike haglepatroner går i børsa di? Det bør du absolutt ha kontroll på før du drar ut på jakt. Alle patroner oppfører seg ulikt, og hver haglepipe er unik.
Det smarteste du kan gjøre er å testskyte på ei pappskive. Da får du en god indikasjon på spredningen av svermen, og hvordan treffpunktet er i forhold til hvor du sikter. Vi tester forløpende haglepatroner for rype- og skogsfugljakt.
Les deg opp: De beste rype- og skogsfuglpatronene
Hvor skal du jakte?
Akk, hvor i dette langstrakte land skal du lufte børsa etter rypevinger? Selv om det er store regionale forskjeller i rypebestanden, som attpåtil svinger fra år til år, er det mange steder å jakte i Norge.
Mange foretrekker også å reise enda lenger nord, opp til Finnmark. Hvor ellers finner du det gode liv som rypejeger?
Den kalde, fine tida
Selv om septembersola varmer godt og høsten føles lang, lurer Kong Vinter bak bjørkekrattene. Det skremmer ikke rypejegere, da snø og kulde kan gi rypejakta en helt ny dimensjon!
Dessuten varer rypejakta helt til 29.02, eventuelt 15.03 i den nordlige delen av Nordland samt hele Troms og Finnmark.
Men før den tid hender det gjerne at snøen kommer før viltet har skiftet fjærdrakta fra brunt til hvitt. Det kan gi en spennende jaktopplevelse.
Gode tips: Rypejakt etter snøfall
På vinteren er både ski og truger gode å ha på beina. Det gjelder å bruke kikkerten flittig, og legge en god plan for hvordan du kommer på skuddhold. Vinterjakt med rifle er populært, og skulle rypene trykke ekstra godt, kan også hagla gjøre susen.
Les også: Vinterjakt på rype i Trøndelag
Mer lesestoff for rypegale:
For noen er rypejakta også selve jakta, som Audun Aagre skriver så fint om i kåseriet Jakten på fjærligheten.
Hva handler rypejakta egentlig om? Gode hunder, godvær og lekre børser? Eller er det noe mer som drar så mange ut i li og fjell? Noen svar finner du i artikkelen Derfor elsker vi rypejakta.
Skitt jakt