Rypejakt er ingen kjøttjakt, men livslange vennskap og lidenskap for jakt med fuglehunder. Å oppsummere dagens hendelser rundt leirbålet er en viktig del av ritualet. Fra venstre Kay-Rune Hansen, Stig Håvard Hansen, Bernt Martin Sandsør, Roy Allan Skaret, Asle Svinsås og Kurt Høvik.

Det gode rypeliv i Kautokeino

Hver høst sikter et betydelig antall rypejegere inn på rypeliene lengst i nord. Hva er det som lokker? Vi hengte oss på et jaktlag med 30 års fartstid i Finnmark, for å få svar.
30. august 2021

– Rypene i Kautokeino oppfører seg annerledes enn i Trøndelag. Behersker hundene forholdene her, så gjør de det også hjemme og på jaktprøver, sier Stig Håvard Hansen (50). Han og resten av det seks mann store jaktlaget har fuglehunder i norgestoppen. Fem av dem er dessuten jaktprøvedommere. Hund er følgelig viktig. Veldig viktig.

Med ett unntak har gjengen hatt ei fast uke på rypejakt i Kautokeino hver høst de siste 30 årene, med noen få «innbyttere».

Økende komfortkrav

Utspekulerte finnmarksryper

Doven velvære

Langdistanseflukt

Levva lavvolivet

Kvoter og jaktfelt

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå