Rypejakt er ingen kjøttjakt, men livslange vennskap og lidenskap for jakt med fuglehunder. Å oppsummere dagens hendelser rundt leirbålet er en viktig del av ritualet. Fra venstre Kay-Rune Hansen, Stig Håvard Hansen, Bernt Martin Sandsør, Roy Allan Skaret, Asle Svinsås og Kurt Høvik.

Det gode rypeliv i Kautokeino

Hver høst sikter et betydelig antall rypejegere inn på rypeliene lengst i nord. Hva er det som lokker? Vi hengte oss på et jaktlag med 30 års fartstid i Finnmark, for å få svar.
30. august 2021

– Rypene i Kautokeino oppfører seg annerledes enn i Trøndelag. Behersker hundene forholdene her, så gjør de det også hjemme og på jaktprøver, sier Stig Håvard Hansen (50). Han og resten av det seks mann store jaktlaget har fuglehunder i norgestoppen. Fem av dem er dessuten jaktprøvedommere. Hund er følgelig viktig. Veldig viktig.

Med ett unntak har gjengen hatt ei fast uke på rypejakt i Kautokeino hver høst de siste 30 årene, med noen få «innbyttere».

Økende komfortkrav

Utspekulerte finnmarksryper

Doven velvære

Langdistanseflukt

Levva lavvolivet

Kvoter og jaktfelt

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Flest felte rådyr på 20 år

Det ble skutt 34.300 rådyr i løpet av jaktåret 2020/2021. Det er det største utbyttet siden 1999/2000. Flest ble skutt i Indre Østfold og Lindesnes.

Kraftig økning i felte villsvin i Norge

Det ble felt 450 flere villsvin i løpet av forrige jaktsesong. Det er hele 140 flere enn året før. Nesten alle ble felt i Halden og Aremark.

Lovende rypeutsikter i Sør-Norge

Den første oversikten fra fjellstyrene over årets bestandssituasjon i statsallmenningene i Sør-Norge er klar.

På forsiden nå