Med irsk setter på sporet

Irsk setter Ilva er ikke helt som andre fuglehunder. Hun er norsk jaktchampion, kombinertchampion, utstillingschampion – og viltsporchampion.
02. juli 2019

Eldri Kjørren synes det er praktisk å kunne bruke fuglehunden på ulike arenaer. Etter å ha sanket de «vanligste» championattitlene med irsksettertispa Ilva, så hun ingen grunn til å stoppe.

– Jeg var litt lei av å høre at de britiske fuglehundrasene var så spesialiserte, og at det ville være svært vanskelig å få en setter til å bli sporhund.


Positiv til flerbruk

Jaktkonsulent Roar Lundby i NJFF mener arbeidet Eldri Kjørren har gjort med irsk setter Ilva, er et eksempel til etterfølgelse for andre fuglehundeiere.


Grunnleggende sportrening

  • La hunden bli kjent med en skank av f.eks. hjort eller rådyr, som har ligget i litt blod. Gjennom lek med valpen/hunden sørger du for at skanken blir interessant.
  • Bind ei snor til skanken, og få en medhjelper til å dra den 30–80 meter av gårde, gjerne på en åpen plass, slik at hunden ser skanken forsvinne i gresset/lyngen. Du står igjen med hunden i line.
  • Makkeren går i en bue tilbake til deg, og du lar hunden ta opp jakten på skanken ved å snuse seg fram langs sporet.
  • Når hundenesa er i sporet – skal det være framdrift og «fri» line. Hvis hunden mister/går ut av sporet, skal du stoppe opp og ikke gi den framdrift, før nesa igjen er i sporet. Vær tålmodig! Husk masse ros og lek når hunden finner igjen skanken.
  • Neste skritt er å legge inn flere 90 graders vinkler, bruke variert terreng og kanskje en og annen «forstyrrelse» i sporet. Du skal hele tiden vite hvor sporet går, slik at du kan lese og veilede din egen hund.
  • Etter hvert kan du legge sporet med ulikt tidstillegg, uten at hunden ser sporutlegget. Slik lærer den å jobbe med det sporet du setter den på.
  • Det vil også lønne seg å lære hunden belønning i sporet, altså ros når den gjør rett. Det vil etter hvert øke motivasjonen for å gå sporet, og skanken/belønningen ved sporslutt blir mindre viktig.
  • Mange velger å føre hunden i ei line. Til å begynne med kan det være nok å ha et ca. to meter langt bånd. Da vil du raskt kunne støtte den eller holde den igjen hvis den går ut av sporet, og «pendlingen» blir ikke så stor. Etter hvert kan det være praktisk å gå med en line på mellom 5 og 10 meter.
  • De første sporene bør i størst mulig grad foregå i medvind eller sidevind. Forlater hunden sporet, stopp opp og vent rolig til den tar opp sporet igjen.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Hund

NJFF håper den nye hundeloven gir gode rammebetingelser for alle sider av et hundehold. Foto: Jo Straube
Revidert hundelov:

NJFF ønsker å styrke jakthundens rettssikkerhet

– Selv om vi stort sett er fornøyd med utkastet til ny hundelov, håper vi den endelige lovteksten gir gode rammebetingelser for alle deler av et hundehold, sier jakhundkonsulent.
Spordommer Jørn Veidahl ønsker å prioritere ekvipasjer som vil bli gode i ettersøk, til det beste for dyrevelferden. Han er ikke alene i sitt syn. Foto: Alexander Schindler
Viltsporchampionat

NKK innførte championatendringer tross massiv mostand

Norsk Kennel Klub fikk omfattende motbør fra en rekke ettersøksdommere for innføringen av dagens viltsporchampionat. Nå ønsker flere av dem å reservere seg mot å gå fersksporprøver for ekvipasjer som kun jakter titler.
Birdlife Norge mener at man må finne andre måter å trene fuglehunder på enn å sette ut fasan og rapphøns. – Skal man ha en levedyktig bestand av sistnevnte art, er det andre tiltak enn utsetting som må til, sier generalsekretær Kjetil Aadne Solbakken. Fot
Birdlife Norge

– Rapphøna kunne klart seg

Birdlife Norge mener utsetting er feil vei å gå om man ønsker en levedyktig bestand av rapphøns i Norge.

På forsiden nå