Annonse
Ettersøksjeger i bakgrunnen med en hannoveransk viltsporhund i forgrunnen.
Trenger du en ettersøksspesialist, bør du lese deg opp på de tre schweisshundrasene vi presenterer i denne guiden.

Schweisshundguiden

En venn i nøden

Ved skadeskyting av hjortevilt, har vi behov for ekspertise. For mange innebærer det å ringe en venn ...

Publisert

Vi snakker selvsagt ikke om en hvilken om helst venn, men den med offentlig godkjent ettersøkshund, som du har en skriftlig avtale med.

I denne guiden har vi sett nærmere på viltsporekspertene. Schweisshundene er spesialister på ettersøk i vanskelige situasjoner. De har en egen evne til å holde ut lenge, og lar seg ikke distrahere av kryssende, ferske viltspor. De har en god nese, og er også villige til å stoppe skadet vilt.

Stresshormoner

Hannoveransk viltsporhund og bayersk viltsporhund har opp gjennom historien blitt reinavlet som ettersøkshunder. Hannoveraner og bayer er enkelt sagt en tung og en lettere utgave av nesten samme hund, med opprinnelse i Tyskland. Der hannoveraneren er en sindig type, er bayeren mer energisk.

Alpinsk dachsbracke er en lavbeint, kortdrivende kombinert jakt- og sporhund, som også er mye brukt som rein ettersøkshund. I hjemlandet Østerrike driver den gjerne hare, rev, rådyr, villsvin og hjort.

Betydningen av ordet schweiss (svette) beskrives gjerne som viltblod, eller væske, som kommer fra skuddsåret, eller ferten av stresshormoner som utløses under klauvene på skadet vilt.

De to tyske rasene er samlet i Norsk schweisshund klubb, mens østerrikeren hører hjemme i Norsk alpinsk dachsbrackeklubb. Schweisshundrasene er foreløpig små her til lands, men vinner stadig nye tilhengere. Med få valper i Norge, bør valpekjøpere ta kontakt med de respektive raseklubbene for å få råd om eventuell import.

Blodspor og ferskspor

For å kunne kvalifisere til å bli en godkjent ettersøksekvipasje, må du og hunden bestå en blodsporprøve og en fersksporprøve. På blodsporprøven brukes blod fra gris eller storfe til å legge et kunstig spor som skal etterligne fluktruten til et skadet dyr.

Under fersksporprøven skal hunden følge et naturlig spor etter levende hjortevilt.

Kravet om tilgang på ettersøkshund under jakt på hjortevilt ble innført 1. januar 1994.

Om du i tillegg ønsker å kunne ta på deg ettersøksoppdrag for det offentlige, må du også ha bestått kurset «Ettersøk videregående» (Se egen faktaboks)

Løs hund på ettersøk?

Rasene i denne guiden, omtales gjerne som sporspesialister med en viss skarphet. Samtidig vet alle som har gått et ettersøk, at et såret hjortvilt som spores i sele kan trekke seg unna om det ikke havner i sårleie. Er det da lov å slippe løs hunden for å stoppe viltet?

I henhold til gjeldende forskrift, kan faktisk alle godkjente ettersøksekvipasjer gjøre dette.

I sin veileder til dagens utøvelsesforskrift, skriver Miljødirektoratet at «det kan da være hensiktsmessig at hunden gis anledning til å stoppe dyret. Slik hund må da slippes.» Med dette mener direktoratet at hunden skal stille dyret i en stålos uten fysisk kontakt med viltet.

I utkastet til ny viltressurslov, legges det opp til et tydeligere skille mellom jaktlige ettersøk og kommunale ettersøk. Dette kan åpne for forskriftsreguleringer vedrørende bruk av løs hund på ettersøk.

Kurs for deg som vil gå mye ettersøk

«Ettersøk videregående» er et todelt kurs. Den første delen er et e-læringskurs du tar hjemme, eventuelt sammen med andre elever på et kurs. Her går du gjennom viktige lover og regler med mer.

Den andre delen av kurset, er en praktisk utedag med fokus på skuddplassundersøkelser, gode avlivingsskudd og lignende. Sjekk bla. aktivitetskalenderen til NJFF for kursdatoer.

Powered by Labrador CMS