Annonse
Hannoveransk viltsporhund.

Jakthundguide || Schweisshunder

Hannoveransk viltsporhund

Middelalderhunden som lever i beste velgående.

Publisert Sist oppdatert

Rasen brukes oftest til sporing av skadet elg, hjort og rådyr, både i sele og som løshund, men kan også varte opp med stålos på grevling og gaupe. Den regnes som spesialist i vanskelig oppsporing av påskutt vilt.

Hvis den brukes på jakt, er det gjerne som bandhund på elg og hjort.

Middelalderhund

Hannoveraneren sies å være nærmest uforandret siden middelalderen, og skal ha spilt en viktig rolle i etablering av klanrettigheter hos germanske stammer flere hundre år før vår tidsregning.

Siden 1894 er det den tyske organisasjonen «Verein Hirschmann e.V» som har vært ansvarlig for rasen, og den regnes i dag som et tysk kulturminne.

Snill kraftplugg

Disse hundene har et høyt aktivitetsnivå, de er naturlig reserverte, men ikke redde eller aggressive. Hannoveraneren er grovbygget og rolig, veldig lojal mot eieren, og reservert overfor fremmede.

Pelsen er tett og noe grov, og har en rød bunnfarge. Men fargen kan variere fra lys blekrød til mørk tigret og nesten sort. Et typisk tegn er en lett «bekymret» rynke i pannen.

Hva sier entusiasten?

Frank Alvegg er engasjert i fallviltgruppa i Ringerike og Hole kommuner, og har undervist ved jegerprøvekursene i Solemskogen jeger- og fiskerforening i en årrekke. Hjemme på Ringerike har han i dag to ettersøkshunder.

– Hannoveraneren er så sjelden i Norge at jeg blir overrasket om jeg møter på en, sier Alvegg.

Stopper dyret

Selv måtte han via Sverige til Kroatia for å finne «Tigeren», hannhunden han har hjemme nå. Den har selskap av en blodsbror, en bayersk viltsporhund, som har fått rollen som backup-hund.

– Ønsker du en hund for blodspor, kan du bruke hva som helst. Skal du ha en ettersøkshund, må den kunne slippes løs og stille dyret, altså være stor nok til å kunne stoppe det, forklarer Alvegg.

– Hender det at hunden slår over på et spor av ferskt vilt?

– Nei, denne rasen er avlet fram for å skille på ferskt og skadet vilt. Det går mye på klauvtrykket, lukten av skadd dyr, med stresshormoner som skilles ut under klauvene, sier han.

Hunden søker derfor stort sett med nesa i bakken.

– På slutten av sporet går den gjerne med snuta hevet. Da slipper jeg hunden, slik at den kan stoppe dyret til jeg får avlivet det, sier Alvegg.

Glad i mat

Han trekker fram enda en godbit.

– Rasen er matinteressert som en labrador, så derfor er det veldig enkelt å finne belønning som virker under trening. Det som kanskje kan være mer krevende, er at det er en typisk enmannshund.

– Den vil ha deg for seg selv, og kan bli sjalu, og kan være litt vel krevende å håndtere for barn, sier han.

Ellers fremhever Alvegg rasen som rolig og litt lat.

– Dette er ikke hunder som gidder å løpe etter syklister, humrer han.

Hannoveransk viltsporhund som sporer.
Schweisshundene, som for eksempel hannoveransk viltsporhund, regnes av manger for å være særskilt gode ettersøksshunder.

Kort om rasen

Familievennlig: Rasen har et rolig gemytt, og krever mye kontakt med fører. Liker seg sammen med familien, men kan være vanskelig å håndtere for barn.

Aktivitetsbehov: Den har et stort aktivitetsbehov, men oppgavene bør være meningsfulle.

Samarbeid: Hannoveraneren holder god kontakt med og samarbeider med fører. Den har et tett bånd til eieren (føreren), og jobber derfor best med en og samme person.

Helse: Dette er en sunn og frisk rase, men HD og andre mer «vanlige» sykdommer hos hund kan forekomme. Per i dag er dette en svært liten rase i Norge. Derfor er det vanskelig å generalisere.

Registrerte valper i NKK

År Antall
20178
201513

Powered by Labrador CMS