Fiskertips

Kunsten å fiske sjøørret i kulda

Høstens feite sjøørreter er uberegnelige. Heldigvis kommer kulda som tvinger dem mot land og gjør dem bitevillige. Her er guiden for et stevnemøte med fjordens sølv!

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Kalde fingertupper og frosne tær hører høst- og vinterfisket til. Sesongen er i gang. Sjøørreten merker også det kalde draget og skjønner at når de siste tobis-, brisling- og sildestimene forsvinner, må strategien endres. De må ta sjanser, utenfor komfortsonen, og spise seg opp før vinteren tar skikkelig tak. Er du godt forberedt, har utstyret på stell og klarer å søke opp fisk i bitemodus – er flott fisk i formidabel kondisjon ofte resultatet.

Lete og prøve
Fiske med alt annet enn agn og dupp, må være bevegelig. På høsten er store deler av sjøørretbestanden i elva, rundt elveutløp eller i fjorden på næringssøk. Det gir deg færre fisk å sikte inn på, og du må lete dem opp. Alt over 10–15 minutt på samme plass, uten noen form for kontakt, er dårlig disponering av tiden.

Planlegg en effektiv fiskerute med stopp, i forskjellige fjordsystemer, med ulik bunn- og dybdeforhold. Fiskerapporter, vind, vannstand og værvarsel gir en pekepinn på hvor du bør starte. Jeg planlegger gjerne fem stopp fram i tid. Disse bør ligge i en slags rekkefølge for å spare tid i bil eller båt.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.