Annonse
Hvor mange fluer trenger du egentlig til en vanlig norsk ørretsesong? Vi har kappet det ned til et dusin.

Flueskolen

Den norske flueboksen

Hvilke fluer trenger du for å komme deg gjennom en vanlig norsk ørretsesong? Tore Litleré Rydgren har svaret, og det er færre enn du tror.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Dette er først og fremst ment som startplattform for dem som har lyst til å komme i gang med fluefiske og ønsker seg tips om gode fluer som kan dekke behovene dine hele sesongen, fra mai til september i de fleste vann og vassdrag, sier Tore Litleré Rydgren.

I tillegg til å være over gjennomsnittlig interessert i fisk og fluer, er han lærer i Fiskeguiding med spesialisering i fluefiske ved Høgskolen i Innlandet, studiested Evenstad.

– Mye av fluefiskets verden kan være vanskelig å komme inn i for nybegynnere. De møtes av latinske navn på insekter og et enormt antall forskjellige fluemønstre, bare de åpner en bok. Jeg tror det er viktig å avmystifisere en del av dette for å gjøre det enklere for de ferske, sier han.

Det er ikke uten frykt for eget navn og rykte han har gått løs på å finne de fluene som er kjernen i «den norske flueboksen.»

– Enkelte fluefiskere har et så nært forhold til fluene sine at jeg regner med å bli utsatt for injuriesøksmål, humrer han.

På podcasten Jakt- og fiskepodden kan du også høre Rydgren snakke om Den Norske Flueboksen: Hør podcasten her! Legg igjen en kommentar under Facebook-innlegget til Jakt- og fiskepodden om Den Norske Flueboksen, og bli med i trekningen av en boks med fluene.

Med “Den norske flueboksen” har Tore L. Rydgren forsøkt å forenkle fluevalgene for ferske fluefiskere. Men veteranene kan også få seg noe å tenke på.

Fra vår til høst

Kriteriene for «den norske flueboksen» ble som følger:

– Du skal ha fluer som kan ta deg gjennom en hel sesong, fra mai til september etter ørret, røye og harr. Du skal ha mulighet til å fiske under alle forhold, også når fisken ikke vaker, påpeker Rydgren.

Han forklarer at selv om det er store variasjoner i Norge, fra nord til sør og fra lavland til høyfjell, er disse fluene et godt utgangspunkt, og oppfordrer også fiskere til å gjøre sine tilpasninger.

– Hvis du fisker mest i områder hvor den største døgnflua vår ikke fins, så trenger du ikke imitasjoner av denne. Fluene trenger heller ikke være for kompliserte. Det viktigste er størrelse, silhuett/avtrykk og farge. Viktigst av alt er hvordan flua oppfører seg på vannet, og om den er under- i- eller på vannfilmen.

Med den norske flueboksen som utgangspunkt er det bare å sette i gang. Sesongen har startet: Kom deg ut og kast!

Fluene i “Den norske flueboksen” fanger både ørret, røye og harr. Her har opphavsmannen nettopp håvet en grov harr i Galtstrømmen.

Fluesesongen

Mai: Myggfiske, streamerfiske og kanskje de første døgnfluene.

Viktigste fluer: Griffiths Gnat, Buzzer, Woolly Bugger, Parachute Adams, Mørk brun Klinkhamer, Gold Ribbed Hares Ear med gullhode.

Juni: Døgnfluemåneden. Alt klekker. Vårfluene øker i antall når det nærmer seg juli.

Viktigste fluer: Parachute adams, Vulgata/Danica, Spent spinner, F-fly.

Juli: Døgnfluer og vårfluer.

Viktigste fluer: CdC and Elk, Daddy Longlegs, Parachute Adams, Klinkhamer.

August: Små døgnfluer, vårfluene dominerer.

Viktigste fluer: CdC and Elk, Daddy Longlegs, Maur, F-fly, Griffiths Gnat, Woolly Bugger.

September: små døgnfluer, mygg, nymfe og streamerfiske

Viktigste fluer: Griffiths Gnat, små Parachute Adams, Spent spinner, Woolly Bugger.

Griffiths
Woolly
Parachute
Mørk brun
Gold Ribbed Hares
Spent
CdC and
Daddy
Powered by Labrador CMS