Annonse

Fiskertips

Slik tar du stor høstørret

De ivrigste ørretjegerne har forlengs knekt koden. Dersom du også drømmer om ørretkubber på over to kilo, er det nå du har størst sjanse for å lykkes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Om jeg sier «høst», drømmer du kanskje om jakt, laksefiske eller sydenferie. Storørret, er neppe øverst på lista. Det er i grunnen snodig at det er blitt en trend å avslutte ørretfisket i slutten av august. For høsten kan by på et formidabelt ørretfiske, hvor veien til storfisk iblant er svært kort. Årstidens største fordel, er at de prikkete gromfiskene mange av oss drømmer om, styres av to sterke instinkter: formering og vintersølibat. Dette kan vi dra nytte av.

Jakten på troféørretene

Alle kan få kilosørret. Over hele landet og på det meste av det man henger i enden av snøret. Selvsagt kan det være en flott opplevelse, men er det ikke her vi legger lista i denne gangen. Når vi nå snakker om storørret, gromfisk eller troféfisk, da skal nåla på vekta passere tokilosmerket, og kanskje stange mot bunnen av nette ørretvekter som ofte stopper på tre, fire eller fem kilo. En sjelden gang, når alt stemmer, kan man også få enda større ørreter. I så fall er det bare å takke og bukke, for sjansen for at det skjer igjen, er liten.

For de mest aktive kan en godt rigget fiskebåt være en nyttig investering.

Ørretmekka

I takt med utviklingen innen det nye predatorfisket etter abbor, gjedde og gjørs, er også ørretfiske blitt mer moderne. Fiskens tilholdssteder blir kartlagt, nye områder og metoder blir testet og sesongen strekkes. Dessuten fiskes det langt mer fra dedikerte fiskebåter enn tidligere.

Glem ikke at Norge er ørretmekka, og storørret er det flust av fra nord til sør. En god start er å saumfare alle tilgjengelige kilder og medier etter hint om hvor i nærområdet ditt det er tatt stor fisk. Husk at selv om hundre andre fisker i et vann med skjesluk og spinner uten å få storørret, betyr ikke det at du ikke kan få det. Med rett tankesett og riktig utstyr, er alt mulig. Er det tatt en storfisk der tidligere, om så i garn, finnes det garantert flere.

Elvenes hemmeligheter

Mange middels og store lakseelver stenges i de lakseførende delene på høsten. Oftest mellom 1. og 20. september. Mange forblir imidlertid åpne i de øvre delene, og det er ofte her, eller i de store ikke lakseførende elvene, at man har begynt å få stabilt med storfisk. Ikke bry deg om tusenbrødene som ofte herjer. Med større imitasjoner, ofte fra 7–14 cm, får man skikkelig effekt og slipper unna småfisk. Når en «syk» wobbler eller gummifisk kommer vaggende, trigges de store ørretene ofte til å angripe. Også det å stripe godsaker i vannfilmen på natta, ikke minst i elvene, er særdeles effektivt. På dagtid kan dyptgående wobblere, vibrasjonssluker og myke fiskeimitasjoner gi fine fangster. Da handler det om å komme seg ned til bunnen av høler og dyprenner.

Utstyr som gir storfisk

Små skjesluker og spinnere taper terreng i butikkene og i slukboksene til storfiskerne. Med unntak av vann i høyfjellet, hvor spinner og skjesluk tidvis er magisk gode, får man oftest storfisk på reine fiskeimitasjoner. Men også mus- og froskeeimitasjoner har vist seg svært effektive, særlig under skumrings- og nattfiske. I den forbindelse må vi også nevne en kjent og kjær teknikk som fortsatt holder stand; svære markklyser som stripes i vannfilmen, også kalt harving.

De nye vibrasjonsagnene har tatt ørretfisket med storm. De er tidvis svært effektive, spesielt når man må fiske dypt og ned mot 10–20 m. Varianten på bildet er fra japanske Duo.

Dette trigger storørreten

Wobblere

De plast eller trebaserte fiskeimitasjoner har lenge fanget storfisk. De siste 20 årene har de også blitt mer kastevennlige, og derfor også mer populære som allroundagn. Nå brukes både flytende og synkende varianter fra 7 til 14 cm.

Se også: Ørretjakt: Kastewobblere som virker

Store og lange kastewobblere er sikre kort. Her er tre klassiske varianter til

Vibrasjonssluker

Disse nye slukene har tatt det norske ørretfisket med storm. De kan fiskes dypt, og har en egen evne til å irritere på seg storørret i både elver og vann.

Se også: Fiskertips: Sluker med gode «vibber»

Skjesluker

Bruke av skjesluker er og blir en av de enkleste og mest effektive fiskemetodene til ørret. For fiskespisende ørret, er det de avlange variantene som gir mest fisk. Husk at mange «sjøørretsluker», som imiterer brisling eller tobis i sjøen, imiterer byttefisk som krøkle i ferskvann.

«Top water» og markklyse

Fiske i vannfilmen (Top water) har vært særlig effektivt på seinsommeren og utover høsten. Markklysa, kjent som harvefiske, er teknikken forut sin tid, og agnet tas trolig for å være mus eller frosk. Moderne poppere, surface-wobblere og diverse softbait-imitasjoner gjør seg også godt i vannfilmen.

Se også: Tips til harvefiske: Markens gjerninger

Store fluer

Med moderne bindeteknikker, synkesnører og store fluemønstre (streamere og tubefluer) tiltenkt gjedde, gjørs og brunørret, har fluefiskerne vist at de kan fiske like effektivt som slukfiskerne. Vanligst er synkende fiskeimitasjoner og poppere i form av mus og froskeimitasjoner.

Hele agnfisk

Bruk av hele agnfisk og dupp er velkjent. Metoden har imidlertid tapt terreng grunnet strengere regler rundt bruk av lokal agnfisk, og ikke minst det faktum at kunstagnene fungerer svært bra.

Se også: Slik tar du ørret på softbait

Gromørret tatt på overflatewobbler. Det er fisk av dette kaliberet storørretjegerne er ute etter.

Stang og snelle

Det viktigste er hva du fester i enden av snøret. Stang og snelle har mindre betydning i denne sammenheng. En 7–10 fots stang, som evner å presentere det du foretrekker å fiske med, er nok. De fleste vil ha multifilament på snella, gjerne med monofortom (0,25-0,35 mm) på ca. 1 m.

Regler og reising

Skal du fiske storørret utover høsten, må du ofte måtte påregne litt reising. Fra september og ut november, stenges mange områder for å frede gytefisk. Dessverre fredes ofte hele vann og elver, selv der fiskene ikke gyter. Siden høstfisket ikke er et stort tema, har også reglene rundt det blitt uklare, så sjekk nøye hva som gjelder der du vil fiske.

Powered by Labrador CMS