Annonse

10 gode grunner til harejakt

Feel good, lavterskel og enkelt tilgjengelig. Det er harejakta i et nøtteskall.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Han liker de fleste jaktformer, kanskje særlig rådyr- og elgjakt. Men for skiensgutten Vetle Berntsen (26) er det én jaktform som skiller seg ut: harejakt med drivende hund.

– På harejakt er du helt fri, og kan gjøre akkurat som du vil, mener han.

Vetle er opprinnelig fra Bamble, hvor han ble flasket opp med rådyr- og hjortejakt. Harejakt var det svigerfar Walter Nilsen (62) som introduserte ham for.

– Jeg slo følge med ham, og skjøt hare første jakta. Da var det gjort, smiler 26-åringen.

Vi møter unggutten i Nissedal, med samboer Vilde Nilsen (25) og finsk støver Winnie (3). Ved idylliske Nisser har familien funnet sitt ferieparadis. Hareterrenget ligger et steinkast unna.

Harejakta er jakta for «gud og hvermann». Alle kan være med og slippe hund, uansett alder, fysisk form.

God tid til trening

Vetle er antakelig det man kan kalle en livsnyter. Når han skal beskrive kvalitetene ved harejakt, er det nettopp verdien av frihet, fraværet av «styr og stress» han nevner. Har man en harehund, kan man nærmest stikke ut hvor som helst og når som helst.

Guide: Hvordan jakte hare?

En annen kvalitet han legger vekt på, er nærheten til hunden. Til daglig jobber Vetle i Nordsjøen, med to uker og fire uker fri. Det gir mye tid med Winnie, både i det daglige og til trening og jakt. Skien JFF disponerer særdeles store jaktterreng like nord for byen – noe Vetle vet å sette pris på.

Å stille Winnie på utstilling er blitt en av samboer Vildes hobbyer. Fem utstillinger er det blitt, som har resultert i en rekke premieringer. I fjor ble det også 3. premie på jaktprøve. Winnies far er nordisk jaktchampion, og samboerparet har jaktchampionat som mål også for den håpefulle. Men det er altså den frie jakta som er det aller, aller viktigste …

Nysgjerrig på en av de langbeinte rasene? Da skal du vite at kan du kan få verdens beste jaktkamerat og en topp familiehund på samme tid.

Ikke prøvd harejakt, sier du? Her har du 10 gode grunner til hvorfor nettopp dette kan bli din nye lidenskap.

1) FEEL GOOD: Dette er en jaktform uten stress og mas. Er du en livsnyter, er harejakta tingen for deg. Du slipper organisering av lag, fordeling av poster, og jobb med flåing og slakting. Det eneste du trenger, er å ta sekken på ryggen og rusle bort i skogkanten. – Det fine med harejakt, er at det krever så lite. Jeg kan ta ting akkurat som de kommer. Jeg er heller ikke avhengig av at det skal passe for andre. Det er bare å ta en rolig dag i skogen, sier Vetle.

2) LETT TILGJENGELIG: Haren finnes overalt i Norge, fra nord til sør, høyt og lavt. Sammenliknet med jakt på rype, skogsfugl eller hjortevilt, er det ofte langt mindre kniving om jaktkortene.

– Annen jakt går ofte gjennom venner og familie, og det kan være vanskelig å slippe til. En harejeger derimot, blir ofte ikke sett på som noen «trussel», og kan fint foregå parallelt med annen jakt, sier Berntsen.

3) BILLIG: Du trenger ikke «svi kortet» for å drive harejakt. Hvis du er av typen som synes hund er det viktigste, trenger du ikke engang hagle. Og motsatt: Hund må du heller ikke nødvendigvis ha. På «hareøyene» i nord, er det topp spenning å jakte hare på støkk.

4) HUNDEGLEDE: Nysgjerrig på en av de langbeinte rasene? Da skal du vite at kan du kan få verdens beste jaktkamerat og en topp familiehund på samme tid. Dagens harehunder har ofte svært godt gemytt.

En harehund krever heller ikke komplisert dressur. Så sant hunden har jaktlyst i seg, og du setter av tid til grunndressuren, er det bare å slippe hunden i terrenget du disponerer.

– Nærheten og det å samarbeide tett med hunden betyr mye for meg, sier Berntsen.

5) SOSIALT: Harejakt er familiejakt. Å ha med andre, ødelegger verken jaktopplevelsen eller sjansen for en god los.

– Ja, på en harepost kan du ha med småbarn, eller eldre som kanskje er dårlige til beins. Det er ikke heller noe problem å sitte og skravle mens hunden søker. Men hvis hunden jager, er det selvfølgelig ro, sier Vetle Berntsen.

Harejakt er oftest lett tilgjengelig. Sammenliknet med jakt på rype, skogsfugl eller hjortevilt, er det ofte langt mindre kiving om jaktkortene.

6) OVERALT: Som nevnt finnes haren fra Nordkapp til Lindesnes. Så sant du ikke bor i «ulveland», kan du ofte slippe hunden der du bor.

«Pus» kan også gjemme seg overalt i terrenget.

Rasevelger: Hvilken rase skal du velge?

– Jakter du rådyr eller elg med hund, kan du ganske greit få et inntrykk av om det er dyr på heia. Men haren kan sitte overalt. En laber dag kan plutselig snu til tidenes los, ivrer Vetle Berntsen.

7) SPENNENDE: Det er utrolig spennende å høre en hund som «tar ut» – særlig hvis den samtidig får et glimt av losdyret. Noen ganger kan haren også sitte helt åpent og lytte etter hunden – uten å ense deg.

– Jeg liker godt å være tett på uttaket. Hvis jeg ser at hunden har noe på gang, beveger jeg meg rolig innpå. Uttaket er dessuten et godt sted å postere. Losen kan skifte brått, og du vet aldri om den plutselig dukker opp like i nærheten, forteller Vetle Berntsen.

Samboerne Vetle Berntsen og Vilde Nilsen fra Skien føler at de har vært veldig heldige med valg av hund. Utstillinger og jaktprøver gir også noen mål å trene mot, sier de to.

8) FOR ALLE: Harejakt er jakta for alle. Her kan du være med, uansett alder og fysisk form.

9) USNOBBETE: Jo da, det finnes jaktformer og miljøer der det er viktig å ta seg godt ut. Men hvorfor bruker mer energi på å «sole seg» for de rette folka – i de rette klærne – når du kan ha det gøy på en enklere måte?

Les også: Harelos er jegerlykke

10) NATURLIG NYTELSE: På en harepost kan du ta deg tid til å nyte natur, dyre- og fuglelivet i nærheten. Obligatorisk er også å tenne en kaffevarme! Ikke glem øks, fyrstikker og kaffekjele …

– Jeg var ute noen turer på bukkejakt i år, for første gang på mange år, Men mens jeg satt der, tenkte jeg at det var ganske kjedelig uten hund, humrer Vetle Berntsen.
Powered by Labrador CMS