Guide
Slik blir du en håvmester!
En håv bør aldri være for liten, for svak eller for kort. Men den største synden du kan gjøre, er å glemme den!
Det er to ting du aldri bør gjøre med en håv; glemme den eller håve så dårlig at du mister din egen eller fiskekompisens storfisk. I slike situasjoner settes egen stolthet, og kanskje vennskapet, på prøve!
Stort mangfold
Fordi vi alle fisker på forskjellig vis, varierer også behov for håvtype fra fisker til fisker. Generelt kan vi likevel si at håven aldri må være for liten, for svak eller for kort. Derfra og ut, er det din egen kunnskap om håv- ingens edle kunst som avgjør.
For når trente du egentlig sist på å håve fisken riktig? Nettopp. Flinke fiskere som ser kaoshåving, river seg i håret! Med disse enkle tipsene sparer du deg selv for tap av fisk – og medfiskernes eventuelle hårtap.
Håv bedre
Foruten rett håv til jobben, må du som fisker lære deg noen enkle forholdsregler:
Fisker du alene, må du ha tilgang på håven før fisken biter! Du må sørge for å holde deg rolig, ha lav profil og passe på at snøremengden mellom stangtopp og fisk er akkurat passe lang til at du kan slepe fisken inn mot håven.
Mens fisken glir mot deg, håver du den raskt bakfra eller nedenfra. Må du gjøre det forfra, bør du slakke snøret idet fisken glir inn. Har du wobbler, er håving forfra sjelden lurt.
Skal du håve for andre, gjelder de samme reglene som når du står alene. Videre er kommunikasjonen mellom håver og fisker viktig. Du som håver, skal helst ikke forflytte deg så mye.
Derimot skal vedkommende som driller fisken, lede fisken mot deg. Når fisken nærmer seg, håver du besluttsomt. Ser du at det ikke går, avbryt, og prøv igjen. Ikke ta sjanser med andres fisk!
Tre ulike håvtyper
Utvalget av håver er enormt, og vi har for enkelhets skyld kokt det ned til tre hovedkategorier. Hver av disse har under- kategorier, spesialhåver og modeller med teleskophåndtak. Husk; det finnes mye dårlig på markedet. Styr unna.
De tre kanskje mest kjente håvtypene i Norge, er sammenleggbare håver à la Sølvkroken, runde «ørrethåver» i treverk, samt store båt-, gjedde- og laksehåver. Vi har derimot valgt en litt annen inndeling.
Når trente du egentlig sist på å håve fisken riktig?
1. Håver til rygg eller sekk
Den mest populære håven for vandrende fiskere, festes på ryggen. Da oftest med en magnetklips i D-ringen på jakken eller vesten, og som du lett napper løs ved behov. Har du sekk, kan det være greit å henge håven utenpå sekken på denne måten, eventuelt i noen stropper.
Enkelte hippacks har også en liten «verktøylomme» du kan feste håven i, ikke ulikt ei snekkerbukse. Håvene i denne kategorien har gjerne kort håndtak og er helt eller delvis runde.
Noen er også sammenleggbare eller kommer med teleskopisk håndtak. Flere har også innebygget eller fastmontert vekt i håndtaket.
2. Sammenleggbare håver
En håv kan nesten aldri bli for stor om den ikke må transporteres. Heldigvis er sammenleggbare håver lette å bruke og ofte svært gode. De vanligste modellene klappes, deles eller skyves sammen på midten.
Slik halveres størrelsen. Noen kan igjen brette sammen håvrammen, for ytterligere plassreduksjon. Veldig store håver, slik som karpehåver, kan ofte demonteres helt, og oppbevares i en tube.
Noen ferskvannshåver kan foldes sammen til størrelsen av en tennisracket. Hvilken du velger, er opp til deg. Merk: Mange har teleskopisk eller ekstra håndtak i tillegg.
3. Båt-, laks- og storfiskhåver
Storfisk trenger håver som er store, dype og robuste. Disse håvene brukes både i båt eller fra land. Utvalget er enormt, men prinsippet er det samme. De fleste er sammenleggbare og har ofte teleskophåndtak.
Ofte ser man at guider og fiskecamper bruker variantene som er udelte og ekstremt robuste. De er gjerne laget av aluminium, tåler røff behandling og varer i årevis.
Håver med reine gumminett er ofte tunge og stive, men til gjengjeld svært skånsomme mot fisken.
Fem sikre håvtips
- Velg heller en håv som er litt overdimensjonert, enn en som er for liten.
- Etterstreb lav profil og hold håven nær kroppen helt til rett før fisken skal håves.
- Bruk rett masketype. Det gjør det enklere å få ut både kroken og fisken.
- Vurder to håver. Få fisker så ensidig at én håv holder til alt. Gjør håven tilgjengelig og klar før du kaster! Venter du til det biter, er det for seint.
Ulike typer nett
I mange elver og vann er det påbudt med såkalt «fang og slipp»-nett, altså et knuteløst håvnett som skåner fiskens slimhinnelag. Håvnett med knuter er derfor nesten historie.
Videre finnes også håver som er flettet, både med og uten gummibelegg, samt reine gumminett. Sistnevnte er tunge og stive, men skånsomme mot fisken. Dessuten gjør de det enklere å løsne kroken.