Annonse

Felte monsterhare på ungdomscamp

Sivert Drage- Jørgensen (14) fikk litt av en jaktdebut da han felte denne enorme haren under jaktcamp med NJFF Troms.

14 år gamle Sivert Drage-Jørgensen fra Senja fikk en formidabel start på jaktkarrieren da han sist helg deltok på ungdomscamp med NJFF Troms. – Jeg ante ikke at en hare kunne bli så stor.

Publisert Sist oppdatert

Jaktcampen var lagt til Arnøya i Skjervøy kommune, og Sivert deltok sammen med fem andre ungdommer. Det ble jaktet både hare og rype, og flere av ungdommene fikk felt sitt første vilt. Deriblant Sivert og kompisen Vebjørn Solli.

– Vi tok begge jegerprøven nå i høst, og meldte oss på jaktcampen. Det ble en kjempehelg, forteller Sivert.

– Hvordan var jaktsituasjonen med monsterharen?

– Jeg gikk sammen med kompisen min og en instruktør. Idet vi rundet et høydedrag, fikk vi øye på haren et stykke unna. Den lå i et lite søkk, og vi brukte litt tid på å smyge oss innpå, forteller Sivert.

Nesten storvilt

– Jeg rakk så vidt å skyte før Vebjørn, men skuddene falt nesten på likt. Da vi gikk bort for å plukke opp haren, skjønte vi at dette måtte være noe utenom det vanlige. Jeg ante ikke at en hare kunne bli så stor. Den må jo nesten regnes som storvilt, spøker Sivert.

Litt seinere felte jaktkompis Vebjørn Solli en hare til på egen hånd. Den var dog av mer normal størrelse, ifølge guttene.

Men hva veide egentlig monsterharen? Vel, det kan vi bare spekulere i. Det var nemlig ingen av jegerne som hadde med seg vekt.

– Fantastisk helg

Isak Karlstrøm i NJFF Troms var primus motor for årets ungdomscamp, den åttende i rekken.

– Det ble en fantastisk helg, både for ungdommene og instruktørene. Forholdene var ikke de enkleste, men nesten samtlige deltakere lyktes med å felle enten rype eller hare. Det er utrolig givende å ha med seg unge jegere og se gleden og entusiasmen når de feller sitt første vilt, sier Karlstrøm.

Også han lot seg imponere av den storvokste haren.

– Ja, den var jo helt enorm. Jeg er ingen durkdreven harejeger, men det er ingen tvil om at det her er snakk om et uvanlig stort eksemplar. Dette er en opplevelse gutta kommer til å huske, sier han.

Bitt av jaktbasillen

Sivert Drage-Jørgensen legger ikke skjul på at både han og jaktkompisen nå er bitt av jaktbasillen, og er full av lovord om opplegget til NJFF Troms.

– Vi fikk en flott introduksjon til jakta, og ble kjent med andre ungdommer fra fylket. Dette frister definitivt til gjentakelse, sier han.

Hareforsker: – Synd den ikke ble veid

Jakt & Fiske har vist bildet av monsterharen til hareforsker og førsteamanuensis Simen Pedersen ved Institutt for Skog- og utmarksfag ved Høgskolen i innlandet, Evenstad. Han må si seg enig i at eksemplaret fra Arnøya i Troms ser uvanlig stort ut.

– Det kan jo være noe med hvordan den blir holdt fram mot kameraet, men det ser uansett ut som en skikkelig plugg.

– Hvor stor kan egentlig en hare bli?

– Godt spørsmål. Ut fra et kjapt søk i diverse rapporter og annet, fant jeg for eksempel at av 156 skutte skogsharer (Lepus timidus) samlet inn i forbindelse med tungmetallundersøkelser i Norge i 1990/91, var det bare to av disse som bikket 4 kg, sier Pedersen.

Han viser også til et pågående merkeprosjekt ved høgskolen. Av 12 harer som ble fanget sist vinter, var den tyngste på 3590 gram.

– Ser man ut over Norges grenser, holdes den dokumenterte verdensrekorden av en russer. Haren ble skutt i Murmansk på 1960 tallet og veide 4,7 kg. Vi snakker da om samme underart som vi har her i Norge, Lepus timidus timidus, sier Pedersen.

Blant alle harearter er det ifølge forskeren den nært beslektede alaskaharen (Lepus othus) som troner øverst, med en maksvekt på 7,2 kg.

– Hadde jeg sett noe slikt hadde jeg blitt redd, humrer Pedersen.

– Og hvis du skulle tippe vekta på haren fra Troms …?

– Jeg er elendig på å gjette vekter både på harebilder og elgslakt, men det kan jo hende vi har en tangering av verdensrekorden? Synd at den ikke ble veid. Jeg får vel bare oppfordre folk til å veie harene de skyter før de tar ut innvoller.

Powered by Labrador CMS