Test av Pfanner Loden vadmelsbukse
Varmt og praktisk fra Østerrike
Ny bukse til elgjakta? Her får du gode grunner til å satse på loden.
Med tyskspråklige aner i slektstreet, er det lov å mene at undertegnede er kulturelt betinget til å like jaktklær i loden. Skal vi tro Store norske leksikon, ble dette fettholdige ullstoffet vevd i Tirol allerede på 1000-tallet. Da passer det jo fint at vi tester ei jaktbukse fra nettopp østerrikske Pfanner.
Kulturhistorie til side – også her hjemme har et liknende, valket ullstoff (vadmel) til alle tider hatt sine tilhengere.
Jaktklær i naturmaterialer har sine fordeler, ikke minst når det kommer til støy. Kommer du borti en grein med ei bukse av ull eller skinn, bråker det mindre enn et teknisk plaststoff. Elgen har som kjent store ører.
En annen fordel med ull, er selvsagt at varmeegenskapene opprettholdes ganske godt selv om ulla blir våt. I den sammenheng bør det dog nevnes at det er lagt inn en god del polyester i denne vadmelsbuksa.
Holder koken
Buksa har en noe vid passform, som bidrar til isolerende luft mellom hud og ull, og gir god plass til en stillongs når gradestokken tilsier det.
Hvert lår har en romslig lomme med egen innerlomme, praktisk til mobil, magasin eller annet småstæsj. Videre er det to vanlige stikklommer, disse er veldig dype og rommer mye. Pluss i margen for egen stikklomme for kniv på høyresiden. Du finner også ei lomme på høyre rumpeball. Samtlige lukkes med glidelås.
Jeg anbefaler sterkt å kjøpe til bukseselene som ekstrautstyr. Disse festes i bakkant med glidelås, og har et stort stoffstykke som går langt opp på korsryggen og luner godt på kalde dager. Dette fungerer veldig bra i kombinasjon med en av produsentens kortere lodenjakker på overkroppen.
Beinstas
Innsiden av buksa er lettere foret, og kledd med egne gamasjer på innsiden nederst på leggen. Dette bidrar til å holde skitt og flått ute, hempa sitter godt på støvlene. Mange vil nok også sette pris på at produsenten har forsterket ankelpartiet med cordura der støvlene gjerne gnisser mot hverandre – et typisk utsatt slitasjeområde.
Oppsummert er dette ei skikkelig godbukse for smygjakt og postering når temperaturen begynner å synke utover høsten.