Nysgjerrig på packraft? Les vår stortest og finn modellen som er best for ditt bruk. Foto: Marius Angvik

Vi kårer beste packraft

Packraft har med rekordfart gått fra å være et nisjeprodukt til å å bli noe «alle» skal ha. Vi har testet ti modeller til allroundbruk og kårer «best i test».
22. mai 2022

Eventyrlystne friluftsfolk verden over har latt seg trollbinde av de lette, oppblåsbare båtfarkostene. Kanskje ikke så rart, for bruksspennet er stort.

Fra enkle dagsturer på flatt vann i marka, til padling ned frådende elvestryk på krevende ekspedisjoner. Og de snedige båtene tar ikke mer plass i sekken enn et telt.

Det unike med en packraft, er hvor lett den er i forhold til bæreevne, stabilitet og slitestyrke. Og for mange har den bidratt til å gi friluftslivet en ny dimensjon. Der man tidligere så plaskvåte hindringer, ser man nå forlokkende ruter når sommerturene planlegges.

Storørreten som vaker utenfor kastehold i de mest avsidesliggende fiskevann, er plutselig innenfor rekkevidde. I tillegg kan packraften fungere utmerket til f.eks. bever- og andejakt.

Testutførelse

Vi ba leverandørene om et utvalg allsidige packrafter som kunne dekke et vidt bruksspenn, fra dagsturer i marka til mer krevende turer og ekspedisjoner. Vi endte til slutt med ti modeller.

Packraftene har rotert mellom kvinnelige og mannlige testdeltakere – med og uten erfaring med packraft fra før. Samtlige farkoster er utsatt for røff og krevende bruk på kortere og lengre turer over en periode på seks måneder.

Ekspedisjon: En måned med packraft på Nordkalotten

Båtene har fått bryne seg på varierte utfordringer, fra flatt vann til elvepadling og bære-/slepeetapper.

Dette bør du tenke på

Packrafter er svært stødige, men vindutsatte og ikke spesielt retningsstabile. En avtagbar finne og bagasjevekt i baugen hjelper godt, men det er også viktig med tilstrekkelig størrelse og oppdrift i akterenden. Det bidrar til at packraften ligger bedre på vannet, og du får økt retningsstabilitet.

For å kompen- sere den ofte brede og rektangulære utformingen, er det også en fordel med en hevet og avsmalnet baug, som sikrer grei framdrift også med tung sekk i front.

Sittelengde

Sittelengden din avgjør hvor lang packraft du trenger. Sett deg komfortabelt inntil en vegg med turstøvlene på. Mål så avstanden fra veggen til hælene. For god komfort bør innvendig lengdemål i packraften være ca. 10–15 cm lenger enn sittelengden.

Pumpe

Selv om packraftene pumpes raskt opp med medfølgende sekkepumpe, anbefaler vi å kjøpe en oppladbar USB-pumpe. Disse er svært effektive, både til oppblåsing og tømming av luft. Har du først prøvd, vil du nødig gå tilbake til den manuelle metoden.

Les også: Med packraft og fluestang på ørretjakt

Håndtak

Rikelig med festepunkter er også nyttig med tanke på bæring og rigging av utstyr. Packraften bør også være utstyrt med solide slepe-/bærehåndtak helst både foran, bak og på innsiden av tubene.

Spruttrekk

Spruttrekk er etter vår vurdering et must på en packraft, både for beskyttelse mot vannsprut, vær og vind, men også som riggeplatå for sekk/utstyr i front. Spruttrekket bør kunne åpnes og rulles opp sideveis eller ned mot baugen ved behov.

Testkriterier og vekting

Funksjonalitet, og praktiske detaljer: 30 prosent.

Driftssikkerhet og slitestyrke: 30 prosent
Vekt og volum: 20 prosent
Pris: 20 prosent

Alle packrafter er veid og målt av oss. Våre vektangivelser inkluderer spruttrekk, sekkepumpe, sete og ryggstøtte.


Dette er modellene vi har testet

Siste fra Utstyr

Davide Pedersoli Black Widow er en lett salongrifle med brytemekanisme og moderne skjefte i kunststoff. Med kikkertsikte og lyddemper er det et fint treningsvåpen. Foto: Olaf Schjøll
Småviltrifle du kan folde:

Test av Davide Pedersoli Black Widow

En småviltrifle kan være god å ty til når fjellrypa sitter løst. Denne lette folderifla får fint plass i rypesekken.
Test av Blaser B2 2-12x50 ic. Foto: Olaf Schjøll
Termisk tilpasning fra Blaser:

Test av Blaser B2 2-12x50 ic

Blaser B2 er en ny serie kortere kikkertsikter laget for å ruve mindre med frontmontert termisk kamera, men fungerer også fint uten.
Vi har testet den superlette pakkrammesekken Seek Outside Unnaweep 6300 Backpack. Foto: Dag Slettebø
Superlett pakkrammesekk:

Test av Seek Outside Unnaweep 6300 Backpack

Seek Outside Unaweep 6300 er en svært lett pakkrammesekk som balanserer fint i det krevende skjæringsfeltet mellom vekt, komfort og holdbarhet.

På forsiden nå