Annonse
Korthåret ungarsk vizla er en stående fuglehund.

Fuglehundguiden del II – De kontinentale rasene

Ungarsk vizsla

Den milde og initiativrike jakthunden.

Publisert Sist oppdatert

Den røde, elegante og livlige ungarske vizslaen regnes som Ungarns nasjonalhund. Den er opprinnelig avlet fram som en allsidig jakthund med interesse for alle jaktbare fugler og hårvilt. Den skulle arbeide både ved å ta stand, støte ut hjortevilt og apportere både til lands og til vanns. Den er også blitt brukt til flokkjakt på villsvin.

Linjesjekk

Det er noe usikkerhet rundt rasens opphav, men alt fra settere, pointere, korthåret vorstehhund til blodhund, sloughi og foxhounds antas å ha spilt en rolle. I dag brukes rasen som en allsidig jakt- og sporhund, som sportshund innen både agility, bruks, lydighet og utstilling. 

For å få en habil jaktkamerat, må du finne oppdrettere som legger vekt på jaktegenskapene i sin avl.

I det gamle Ungarn, og seinere habsburgernes Østerrike-Ungarn, var vizslaen adelens jakthund. På 900-tallet hadde nomadestammen madjarene med seg jakthunder som blandet seg med lokale hunder

Deretter paret disse lokale jakthundene seg med tyrkernes gule hunder under deres invasjon på 1500- og 1600-tallet. Den gule hunden ble etter alt å dømme opprinnelsen på rasen slik vi kjenner den i dag.

Ulike hårlag

Vizslaen finnes både i korthåret og strihåret variant. Bortsett fra hårlaget, er det lite som skiller de to rasene. Den er ikke spesielt robust i dårlig eller kaldt vær, og du bør ha med deg dekken i sekken. Rasen er ellers både livlig, aktiv og lærevillig.

I jaktsammenheng jobber den svært tett med sin fører. For best mulig utbytte av hunden, er det viktig å prege den tidlig på jaktformen du ønsker å bruke den til. Sammenlignet med de tyske rasene i denne guiden, framstår den som noe mildere, samtidig som den har mye initiativ og treningsglede.

Den har gode apportegenskaper og samarbeider godt med sin fører, såframt du mestrer å lese hva slags individ du har foran deg og tilpasser treningen deretter.

Hva sier entusiasten?

Monica Hauan er den eneste som har stilt sin vizsla i VK (vinnerklassen på jakthundprøve) her til lands.

Hun er aktiv jeger og deltar både på apport- og jaktprøver med sine vizslaer og strihåret vorstehhunder. I tillegg driver hun oppdrett på rasene. Hun elsker den litt særegne, livlige og apportglade vizslaen.

– Aktive hunder

– Dette er en morsom rase med mye initiativ! Du blir i godt humør av å ha vizsla i hus. De er ikke et «teppe» som ikke synes. Du kan selvsagt lære hundene å være rolige, men det er generelt en svært aktiv hunderase som er våken og alltid klar for trening og utfordringer, forteller Hauan.

– Her hjemme har vi både den tyske, robuste vorstehhunden og den mer følsomme ungarske vizslaen. De er to rake motsetninger. Vizslaer er milde hunder som krever at du trener dem positiv. Finn ut hva som motiverer, hva de trenger og fokuser på godt samarbeid, forklarer Hauan.

Store forskjeller

Blir du for hardhendt eller urimelig, kan de fort oppleves som passive og tilbakeholdne, ifølge Hauan. Samtidig kan det være store forskjeller i både mentalitet og væremåte innad i samme kull.

Hun har selv to søstre som er vidt forskjellige. Den ene må dyttes opp og fram og slutter å jakte i dårlig vær, mens den andre går gjennom ild og vann for å finne fugl, søker ut på 500 meter og er et råskinn.

Gjør research

– Hvis du vil ha en jaktkompis hele året, ikke bare den ene uka i jakta, er dette en fantastisk hund. Er du jaktprøvedeltaker må du gå inn med litt humor. Det er svært viktig å finne oppdrettere med jaktlig fokus. Sørg for å se foreldrene i aksjon og i hverdagen. Denne rasens største fiende er dens utseende, forteller Hauan.

Hun sikter da til at enkelte oppdrettere i både inn- og utland avler mer for utseende enn jaktbruk.

Kort om rasen

Familievennlig: En rase som knytter sterke bånd til sin familie.

Aktivitetsnivå: Vizslaen har et svært høyt aktivitetsnivå. Den trenger å få utløp gjennom variert trening, som apport, jakt, sykling, svømming eller spor.

Samarbeid: Samarbeider godt, såframt du ikke er for hardhendt, men tilpasser treningen til hunden.

Helse: Antall individer her hjemme er såpass lavt at helsetilstanden i Norge ikke gir nok analysegrunnlag for rasen. Regnes for å være en generelt frisk rase. Forekomst av hofteleddsdysplasi (HD) og pels- og hudlidelser, samt allergi.

Registrerte hunder hos NKK, korthår

År Antall
202342
202234
202130
20208
201933

Registrerte hunder hos NKK, strihår

År Antall
20235
20226
2021-
2020-
2019-

Powered by Labrador CMS