Slik skiller du skogsfuglene

Hvordan vite om du har en ung eller voksen skogsfugl i handa? Og hvordan ser en rakkelhane ut? Vi gir deg svarene.
18. mai 2021

I forrige utgave så vi på hvordan du skiller li- og fjellrype, og alder og kjønn. Her får du en detaljert beskrivelse av alder og kjønn hos orrfugl og storfugl.

Slik bestemmer du art

  1. Røy (storfugl): Lengde: 59-64 cm. Betydelig større enn orrhøne. Observert sittende er rød flekk i brystet et tydelig kjennetegn. I oppflukt er lys grå rygg og rund (konveks) hale skilletegn fra orrhøne. (Se bilde 2 og 3.)
  2. Orrhøne: Ca. 45 cm. Betydelig mindre enn røy. I oppflukt er mørk brun rygg og svakt kløftet/ tvert avskåret hale skilletegn. (Se bilde 2 og 3.)
  3. Tiur (storfugl): Lengde: 80-115 cm. Tiuren er enkel å skille fra andre arter. Gode skilletegn i oppflukt er størrelsen, de svarte vingene, og avrundet hale.

Sittende/ i handa: Legg merke til det grønnskimrende brystpartiet.

  1. Orrhane: Lengde ca. 60 cm. Også orrhanen er enkel å skille fra andre arter. Gode skilletegn i oppflukt er hvite vingebånd og kløftet hale. (Se bilde 1.)
  1. Rakkelhane: (Krysning mellom orrfugl og storfugl - som oftest orrhane og røy). Litt mindre enn tiuren. Likner mest en orrfugl, med svakt kløftet hale.

Slik bestemmer du alder

  1. Begge arter, begge kjønn: Ytterste håndsvingfjær er spissere hos ung enn voksen. (Se bilde 4 og 5.)
  2. Begge arter, begge kjønn: Pigmentering på innfane på de ytterste vingefjærene. (På utfane er det pigmentering hos både ung og voksen.) (Se bilde 4 og 5.)
  3. Bedømmelse av tiurens stjert: (Se bilde 6 og 7.)
  • Farge: Ungfuglenes stjertfjær har ofte en tynn, hvit endekant (gjerne de midtre fjærene.)
  • Lengde: Ungfugl har betydelig kortere stjertfjær enn voksen: 1K er fra ca. 24 cm lange og oppover. De blir lengre og bredere, opptil 30-35 cm hos 3K+.
  • Form: Stjertfjærene er runde i enden fram til to års alder. 3K+ er rett avskåret.
  1. Bedømmelse av skogsfuglenes nebb: (Se bilde 8 og 9.)
  • En enkel metode for å sjekke om du har ung eller voksen skogsfugl i handa, er å holde fuglen hengende i undernebbet. Hvis nebbet knekker er fuglen ung.
  • Tiurens nebb, utseende: Tiurens nebb vokser med alderen. Ungfugl har glatt, «pent» og nokså smalt nebb. Overnebbet får en stadig mer buet (konveks) form, og blir grovt og furet med alderen.
  • Tiurens nebb, høyde: (mål gjerne med skyvelær) 1K = < 23 mm 2K: < 23-25,5 mm. 3K+: < 25,5 mm.

Kilder:

Dette betyr faguttrykkene

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Trippel-NM i Målselv:

Fortsatt mulighet for påmelding til trippel-NM

Det var lenge tvil om regjeringens koronatiltak tillot å arrangere NM i Målselv også i år. Men nå blir det NM, selv med få påmeldte. Siste mulighet for påmelding er fredag 18. juni.

Håper fortsatt å bli kvitt skrantesyke

Høyt bukkeuttak og generell bestandsreduksjon er blant de viktigste tiltakene som anbefales for å bekjempe skrantesjuke på Hardangervidda. NJFF ønsker ordinær jakt og lokal involvering.

Droner finner rådyrlammene

Droner med varmesøkende kamera har vist seg som et effektivt hjelpemiddel for å redde rådyrlam i slåtten. Og lokalforeningene har fått øynene opp for det nye hjelpemiddelet.

På forsiden nå