Slik skiller du skogsfuglene

Hvordan vite om du har en ung eller voksen skogsfugl i handa? Og hvordan ser en rakkelhane ut? Vi gir deg svarene.
18. mai 2021

I forrige utgave så vi på hvordan du skiller li- og fjellrype, og alder og kjønn. Her får du en detaljert beskrivelse av alder og kjønn hos orrfugl og storfugl.

Slik bestemmer du art

 1. Røy (storfugl): Lengde: 59-64 cm. Betydelig større enn orrhøne. Observert sittende er rød flekk i brystet et tydelig kjennetegn. I oppflukt er lys grå rygg og rund (konveks) hale skilletegn fra orrhøne. (Se bilde 2 og 3.)
 2. Orrhøne: Ca. 45 cm. Betydelig mindre enn røy. I oppflukt er mørk brun rygg og svakt kløftet/ tvert avskåret hale skilletegn. (Se bilde 2 og 3.)
 3. Tiur (storfugl): Lengde: 80-115 cm. Tiuren er enkel å skille fra andre arter. Gode skilletegn i oppflukt er størrelsen, de svarte vingene, og avrundet hale.

Sittende/ i handa: Legg merke til det grønnskimrende brystpartiet.

 1. Orrhane: Lengde ca. 60 cm. Også orrhanen er enkel å skille fra andre arter. Gode skilletegn i oppflukt er hvite vingebånd og kløftet hale. (Se bilde 1.)
 1. Rakkelhane: (Krysning mellom orrfugl og storfugl - som oftest orrhane og røy). Litt mindre enn tiuren. Likner mest en orrfugl, med svakt kløftet hale.

Slik bestemmer du alder

 1. Begge arter, begge kjønn: Ytterste håndsvingfjær er spissere hos ung enn voksen. (Se bilde 4 og 5.)
 2. Begge arter, begge kjønn: Pigmentering på innfane på de ytterste vingefjærene. (På utfane er det pigmentering hos både ung og voksen.) (Se bilde 4 og 5.)
 3. Bedømmelse av tiurens stjert: (Se bilde 6 og 7.)
 • Farge: Ungfuglenes stjertfjær har ofte en tynn, hvit endekant (gjerne de midtre fjærene.)
 • Lengde: Ungfugl har betydelig kortere stjertfjær enn voksen: 1K er fra ca. 24 cm lange og oppover. De blir lengre og bredere, opptil 30-35 cm hos 3K+.
 • Form: Stjertfjærene er runde i enden fram til to års alder. 3K+ er rett avskåret.
 1. Bedømmelse av skogsfuglenes nebb: (Se bilde 8 og 9.)
 • En enkel metode for å sjekke om du har ung eller voksen skogsfugl i handa, er å holde fuglen hengende i undernebbet. Hvis nebbet knekker er fuglen ung.
 • Tiurens nebb, utseende: Tiurens nebb vokser med alderen. Ungfugl har glatt, «pent» og nokså smalt nebb. Overnebbet får en stadig mer buet (konveks) form, og blir grovt og furet med alderen.
 • Tiurens nebb, høyde: (mål gjerne med skyvelær) 1K = < 23 mm 2K: < 23-25,5 mm. 3K+: < 25,5 mm.

Kilder:

Dette betyr faguttrykkene

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.
Løvenskiold-Fossum har sagt opp alle leietakere av småviltjakt i Telemark. Nå er det uklart mod et er Skien JFF eller Telemark JFF som får tegne ny avtale med den store grunneieren. Illustrasjonsfoto: Torgeir W. Skancke

Løvenskiold-Fossum sier opp småviltjegerne

Alle tidligere leietakere kan vinke adjø til småviltjaktavtalene sine med Løvenskiold i Telemark.

På forsiden nå