Birdlife Norge mener at man må finne andre måter å trene fuglehunder på enn å sette ut fasan og rapphøns. – Skal man ha en levedyktig bestand av sistnevnte art, er det andre tiltak enn utsetting som må til, sier generalsekretær Kjetil Aadne Solbakken. Fot
Birdlife Norge mener at man må finne andre måter å trene fuglehunder på enn å sette ut fasan og rapphøns. – Skal man ha en levedyktig bestand av sistnevnte art, er det andre tiltak enn utsetting som må til, sier generalsekretær Kjetil Aadne Solbakken. Foto: iStockphoto / DamianKuzdak

– Rapphøna kunne klart seg

Birdlife Norge mener utsetting er feil vei å gå om man ønsker en levedyktig bestand av rapphøns i Norge.
01. april 2022

Birdlife Norge, tidligere Norsk Ornitologisk Forening, er imot utsetting av fasan og rapphøns både med tanke på dyrevelferd og at de regnes som fremmede arter.  

– Fasanen klarer seg ikke i Norge når vinteren blir streng. Kanadagås er også en uønsket art som er satt ut i Norge, men den er fra naturens side utrustet til å klare seg på våre breddegrader. Det gjelder ikke fasanen, selv om enkelte individer overlever vinteren, sier generalsekretær Kjetil Aadne Solbakken.  

Les også: Miljødirektoratet har forhåndsvarslet at søknader om utsetting ikke blir godkjent

Følger saken

Foreningen kommer til å følge årets søknader om utsetting av fasan og rapphøns tett.  

– Fremmede arter har ikke noe å gjøre i Norge. Man må finne andre måter å trene fuglehunder på. Rapphøna er en art som har eksistert i Norge tidligere, selv om det er noe usikkerhet om forekomsten på 1800-tallet og frem til den ble utryddet, og om det var utsettinger da også, sier Solbakken. 

Han påpeker at det i utgangspunktet ikke er feil å ønske seg en levedyktig bestand av rapphøns i Norge, men at det i første omgang ikke er utsetting som må til.  

– Det er grunn til å tro at arten ble utryddet delvis på grunn av tap av habitat i takt med at landbruket ble mer industrialisert. Skal vi ha rapphøns i Norge, må miljømyndighetene først legge en plan for å etablere gode habitater, sier han. 


Mer å lese

Siste fra Hund

Oddbjørn Nordhagen kan smile bredt, han er nordisk mester for tredje gang. I tillegg er hunden Ludde finsk, svensk og norsk jaktchampion. Vi gratulerer! Foto: Privat

Han er nordisk mester for tredje gang

Oddbjørn Nordhagen fra Elverum og finsk spets Fort gjort Ludde (6 år), gikk sist helg til topps i det nordiske mesterskapet for spetshunder i Arvidsjaur i Norrbotten i Sverige.
Tom Lund fra Lørenskog kunne juble da norrbottenspetsen Boss ble utropt til Årets jakthund i Norge under kåringen på Jakt- og Fiskesenteret på Flå. Førstepremien er en Garmin Alpha 200i T5X til en verdi av drøyt 13 000 kroner. Jakt & Fiske gratulerer! Fot
Helt sjef:

Dette er årets jakthund

– Jeg er overveldet, sa Tom Lund da norrbottenspetsen Brattvolls Boss ble utropt til Årets jakthund på Flå 1. september.
Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto
Lavlandssaken:

Tingretten stopper utsetting av fasan og rapphøns

Oslo tingrett stanser utsetting av fasan og rapphøns inntil videre.

På forsiden nå