Annonse

– Rapphøna kunne klart seg

Birdlife Norge mener at man må finne andre måter å trene fuglehunder på enn å sette ut fasan og rapphøns. – Skal man ha en levedyktig bestand av sistnevnte art, er det andre tiltak enn utsetting som må til, sier generalsekretær Kjetil Aadne Solbakken.

Birdlife Norge mener utsetting er feil vei å gå om man ønsker en levedyktig bestand av rapphøns i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Birdlife Norge, tidligere Norsk Ornitologisk Forening, er imot utsetting av fasan og rapphøns både med tanke på dyrevelferd og at de regnes som fremmede arter.

– Fasanen klarer seg ikke i Norge når vinteren blir streng. Kanadagås er også en uønsket art som er satt ut i Norge, men den er fra naturens side utrustet til å klare seg på våre breddegrader. Det gjelder ikke fasanen, selv om enkelte individer overlever vinteren, sier generalsekretær Kjetil Aadne Solbakken.

Følger saken

Foreningen kommer til å følge årets søknader om utsetting av fasan og rapphøns tett.

– Fremmede arter har ikke noe å gjøre i Norge. Man må finne andre måter å trene fuglehunder på. Rapphøna er en art som har eksistert i Norge tidligere, selv om det er noe usikkerhet om forekomsten på 1800-tallet og frem til den ble utryddet, og om det var utsettinger da også, sier Solbakken.

Han påpeker at det i utgangspunktet ikke er feil å ønske seg en levedyktig bestand av rapphøns i Norge, men at det i første omgang ikke er utsetting som må til.

– Det er grunn til å tro at arten ble utryddet delvis på grunn av tap av habitat i takt med at landbruket ble mer industrialisert. Skal vi ha rapphøns i Norge, må miljømyndighetene først legge en plan for å etablere gode habitater, sier han.

Powered by Labrador CMS