Annonse
En parson russell terrier på vei ut av et revehi.
Hvilken terrierrase er best for din jakt? Du finner svar i vår terrierguide.

Terrierguiden

Våre hjelpere under jorden

Når terrieren går under jorden, bryter levenet løs. Om den ikke akkurat åpner portene til et visst sted, så kan det likevel gå hett for seg.

Publisert Sist oppdatert

Passe stor eller passe liten, leken og livlig. Terrierne har i flere hundre år sørget for å dekke menneskets behov for en kortbeint, hetsende hund som kunne krype ned i hi og hulrom under bakken, og jage fram rev, grevling – og rotter. 

Det er lett å tenke seg at betegnelsen terrier har noe med ordet terra å gjøre, som betyr jord.

Sint som en ilder?

«Terroures» blir blant annet nevnt i Dame Juliana Berners «Book of St. Albans» i 1486. Dr. Gaius, som var professor ved Cambridge rundt 1580, skrev den første boken om «Englishe Dogges» på latin, der han beskriver «terrarius ́» angrep på rev og grevling, og sammenlikner hundetypen med en ilder (Elsie Williams, 1974).

Selv om vi forbinder terrieren mest med hijakt på rev og grevling, har den også holdt rottebestanden nede i gårdsrom, staller og bakgårder.

Tar du en titt inn i hundegårdene til terriereierne, finner du også fort ut at hihundene gjerne har støvere som selskap, og at disse hunderasene utfyller hverandre på jakt.

Enkelte raser, som tysk jaktterrier og border terrier, brukes også som drivende hund under jakt på rådyr og hjort. Tyske jaktterriere brukes også til jakt på villsvin.

Revesprenger og forligger

Når terrierne brukes til hijakt på rev og grevling, foregår hundens arbeid på to ulike måter. Enten jager hunden viltet ut av hiet (revesprenger), eller så passer hunden på at viltet ikke stikker ut (forligger). Tradisjonelt har terrierne vært mest brukt som revesprengere, og overlatt oppgaven som forligger (på grevlingjakt) til dachsene. Men her er det mulig å trene opp hunden til den jobben du ønsker at den skal utføre.

Ulike prøver

Hiprøvene deles inn i kunst- og naturhiprøver, i henholdsvis klassene forligger og revesprenger. Forliggerprøven skal likne grevlingjakt med vedvarende halsing foran viltet. Revesprengerprøven skal likne revejakt med flere korte utfall mot viltet.

Terrierne regnes for å være lojale, selvbevisste, fulle av energi og temperament.

Flere av terrierrasene er i hovedsak hvite. Fargen beskyttet dem mot å bli forvekslet med reven når støverne (foxhounds) gikk til angrep på reven, under den engelske revejakta.

Det er mange ulike terrierraser som brukes til jakt, og som kan stille på hiprøver. I denne guiden har vi valgt å se nærmere på de mest brukte rasene i Norge. Bla om for å lese mer om tysk jaktterrier, border terrier, glatthåret foxterrier, parson russell terrier og jack russell terrier.

Powered by Labrador CMS