Annonse
Border terrier en en liten jakthund som blant annet kan brukes til revejakt, grevlingjakt og som kortdriver på hjortevilt.

Jakthundguide || Terrierrasene

Border terrier

Den milde og lettlærte terrieren.

Publisert Sist oppdatert

Når du veier mellom fem og sju kilo, er du ikke spesielt stor. Praktisk når du skal kunne smette ned i et hvilket som helst hi. Samtidig skal du kunne holde tritt med hestene og the foxhound pack for å jage reven ut av hiet.

Men kravene stopper ikke der. For å være en perfekt border terrier, skal du foruten å være hihund på rev og grevling, også støte rådyr og hjort under posteringsjakt og jage i opptil 30 minutter. 

I tillegg skal du kunne ta stålos på elg, når du ikke jobber med å støte opp småvilt og storfugl.

Brukshund

Rasen er i dag like populær som selskapshund som jakthund, selv om man kanskje kan driste seg til å si at den har utseende mot seg. Bruksegenskapene ble prioritert foran skjønnhet, og rasestandarden ble endelig godkjent i England i 1921.

Border terrieren kommer opprinnelig fra grensetraktene mellom Skottland og England, og sies å dele slektskap med både bedlington og dandi dinmont terrierne, som også kommer fra disse grensetraktene.

Ikke så sta

Border terrieren er mindre sta og mer lydig enn man forbinder med terriere, og går for å være vennlig og enkel å ha med å gjøre i møte med andre hunder.

Pelsen er stri og tett med god underull, og nærmest vanntett, for å tåle all slags vær. Den må trimmes to-tre ganger i året. Border terrieren kommer i fargene rød, hvetefarget, grå med rødbrune tegninger, eller blå med rødbrune tegninger.

I tillegg til jakt, egner rasen seg til mange andre typer aktiviteter, som spor, agility, lydighet med mer. Rasen er glad, vennlig og kontaktvillig.

Hva sier entusiasten?

Ann-Kristin Moen fikk sin første border terrier i 2007. Hun ble såpass begeistret for rasen at hun startet med oppdrett. I dag har hun fire tisper hjemme. Tre av disse er godkjente ettersøkshunder.

– Jeg valgte border terrier fordi den er lettlært, mild og enkel å ha med å gjøre. Samtidig er den robust og kan brukes til alt, sier hun.

I praksis blir hundene hennes mest brukt på rådyrjakt, både i Romeriksåsene og sørvest i Sverige.

– Siden dette er hihunder, loser de først når de får kontakt med viltet, i uttaket og når de får synskontakt. Om du får los i den videre jakta, kommer an på hvor nært rådyret lar dem slippe innpå, sier Moen.

Flere av hennes valper er også tiltenkt en karriere som hjortejegere i tøft terreng på Vestlandet.

– De har jo litt lengde på beina, så de tar seg fram overalt, sier hun.

Om Moen skal trekke fram en ulempe ved rasen, blir det en av egenskapen hun også setter pris på.

– De lærer så innmari fort. Har de fått en erfaring med hvordan de skal smette under gjerdet, så husker de det for bestandig, ler hun.

Ellers setter hun pris på rasens tilpasningsdyktighet.

– De justerer seg raskt til skiftende omgivelser og aktiviteter, og har en fantastisk av- og på-knapp. Rovviltskarpheten merker du aldri i det daglige, sier hun.

I Norge er border terrieren en forholdsvis liten rase.

– Selv om alle border terrierne kan brukes til jakt, så er det få som stiller på prøver. Valpekjøperen må gjøre vanlige undersøkelser med hensyn til helse, arv og miljø, og forhøre seg om foreldredyrenes jaktegenskaper. Det er ikke så lett å finne svarene i en stamtavle alene, sier hun.

Border terrier til jakt.

Kort om rasen

Familievennlig: Border terrieren egner seg godt som familiehund.

Aktivitetsbehov: Dette er en aktiv hund som trenger fysisk og mental trening, som foruten jakt kan være aktiviteter som lydighet og agility.

Samarbeid: Border terrieren er kontaktvillig og lærenem.

Helse: Generelt god helse, men de engelske border terrier klubbene har blant annet fokus på CECS (Canine Epileptoid Cramping Syndrome), en type krampeanfall som kan minne om epileptiske anfall, men der hunden er bevisst.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
202335
202233
202156
202039
201927

Powered by Labrador CMS