Annonse
Glatthåret fox terrier er en god hund til jakt på rev.

Jakthundguide || Terrierrasene

Glatthåret fox terrier

Selve spesialisten i revesprenging.

Publisert Sist oppdatert

Dette er den klassiske hihunden i egen person, en spesialist i revesprenging under bakken. Fox terrieren ble ofte brukt under den engelske revejakta, i kombinasjon med støvere, der den tok over når støverne hadde jaget reven ned i hiet.

Hunden loser i kontakt med reven, og bytter på hvilken nedgang den bruker for å irritere reven med flere raske angrep. Til slutt blir reven så irritert at den forlater hiet og kan skytes. 

Når viltet er en grevling, vil den heller velge å bli i hiet. Da må jegeren fram med spade og spett før grevlingen kan felles.

Glatthåret fox terrier er en liten jakthund med mange egenskaper.

Skarphet

Å krype ned i et trangt mørkt, hull ibakkenforåjageutenrevpå hjemmebane, er både mentalt og fysisk krevende. For å gjøre jobben grundig, er det nødvendig at hunden er rovviltskarp. Likevel skal den ikke fysisk angripe viltet, hunden skal bare gjøre skinnangrep. 

Fox terrieren jager også mink og mår i hi, og kan brukes som støtende hund på småvilt og storvilt, og som ettersøkshund. Opprinnelig hjalp den også til som skadedyrbekjemper.

Ifølge den engelske raseklubben, har rasen spor av både old english terrier, black and tan terrier, bull terrier, greyhound og beagle. Fox terrieren skulle ha så mye hvit pels som mulig, slik at jegeren (og eventuelt støverne) lett kunne se forskjell på hunden og reven. 

Standarden har ikke endret seg mye siden den engelske raseklubben ble etablert i 1876. Rasen finnes i helhvit og hvit med tan (brun)-fargede eller svarte tegninger.

Ulike linjer

Vær obs på at det finnes både utstillingslinjer og jaktlinjer. Som hihund skal fox terrieren ikke være større enn at den skal kunne spannes (tas rundt brystet) med to normalt store mannshender. Hvis ikke, kan den være for stor til å passe som hihund.

Hva sier entusiasten?

Kim Storstein Jønsson fikk sin første glatthårede fox terrier i 2007, etter å ha jaktet småvilt og rådyr tidligere.

– Jeg hadde ingen erfaring med rasen eller hijakt fra før, men leste meg opp og fikk dilla, sier han.

Suksessoppskriften ble en fox terrier i kombinasjon med en støver.

– Jeg får støverlosen først, og kan glede meg over at jakta ikke er ferdig selv om reven går i hiet. Det er en krevende jakt, men fantastisk moro. Reven er nok en av de vanskeligste viltartene vi kan jakte på. Den lærer av erfaringer underveis i jakten, og gjør sjelden den samme feilen to ganger.

Men når du lykkes, får du fine minner med deg hjem.

– Jeg har jo jaktet både rein og elg, men det er to reveskinn som bringer tilbake de beste jaktminnene, sier Jønsson.

For ham var tilgjengelig jakt og lang jaktsesong viktige kriterier for valg av hund og jaktform.

– Jeg jakter i Østfold, Innlandet, Buskerud og Østerdalen. Tilgangen til revejakt er god, og det er enkelt å få tak i rovviltkort, sier han.

Likevel krever kombinasjonen av støver og terrier et større terreng, enn om terrieren jobbet alene.

– Det skal dog nevnes at jeg har hatt revelos over 2.5 mil i luftlinje, trolig fordi hunden var etter en omstreifende rev som ikke hørte hjemme i terrenget, forteller Storstein Jønsson.

Han har følgende råd til valpekjøpere:

– Velg foreldre med jaktmeritter. De som kun brukes til utstilling, er jevnt over for store til å passe i et hi. Snakk med jegere for å finne de gode linjene, sier han.

Kort om rasen

Familievennlig: Hunden liker gjerne å være sammen med familien sin hele tiden, men må få utløp for energien. Den liker å grave.

Aktivitetsbehov: Denne rasen liker å jobbe og få mental stimuli.

Samarbeid: Samarbeider godt med jegeren, men trenger trening på innkalling og lydighet.

Helse: Fox terrieren er hardfør, sunn og frisk.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
202325
202228
202125
20204
201938

Powered by Labrador CMS