Annonse
Jack russel terrier til jakt.

Jakthundguide || Terrierrasene

Jack russel terrier

Den populære terrieren.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en lavere bruksterrier med stor selvtillit og mye mot, som har aner fra parson russell terrieren. Den ble godkjent som egen rase først i Australia, deretter av FCI i 2000. 

Likevel valgte Storbritannia, som regnes som terriernes hjemland, å vente med godkjenning til 2016.

Fra stall til hi

I dag brukes jack russell gjerne som stall- og gårdshund, selskapshund og brukshund. Men den kan fortsatt brukes som hihund på jakt, delta på hiprøver og få jaktchampionat. Andre jaktrelaterte aktiviteter er blodspor og ferskspor.

Jack russell terrieren er kjapp, smidig og uredd, men kan trenge hjelp til å finne roen.

Ulike hårlag

Pelsen kan være glatthåret, strihåret eller broken, som er skitt og vannavstøtende.

Fargen skal være hvit med sorte og/eller tan (rødbrune) tegninger. Om pelsen er stri eller broken, bør den trimmes flere ganger i året.

I tillegg til hunder registrert i NKK finnes det mange såkalte Jack Russells som ikke er registrerte i kennelklubben. Velger du å kjøpe en slik valp, bør du sette deg inn i hvilke begrensninger dette medfører i forhold til bruk av hunden på konkurranser m.m.

Hva sier entusiasten?

Camilla Valsø Hansen er nestleder i terrierklubbens avdeling i Trøndelag, og bor i Trondheim med sine seks aktive brukshunder. Hennes hunder brukes ikke til jakt, men til blodspor, agility og utstilling. I 2023 tok to av hennes hunder 1. og 2.-plassen under raseklubbens kåring av årets sporhund.

– Det er konkurransene som driver oss, men vi er foreløpig en liten gjeng. Mange trener spor, men svært få stiller på prøver, sier hun.

Det prøver terrierklubbens avdeling i Trøndelag å gjøre noe med. Her starter de snart opp med treningskvelder og kurs i blodspor.

– Det er såpass gøy at jeg håper hundene etter hvert også kan bli ettersøkshunder, sier hun.

Camila Valsø Hansen fikk sin første jack russell i 2015, og har startet et lite oppdrett. Foreløpig har hun hatt tre kull. Når hun beholder en valp fra hvert kull, er arverekken sikret. Og huset fullt.

– Hvorfor valgte du denne rasen?

– Jeg løper mye og trengte en treningskamerat. Jack Russellen er liten, enkel og alltid klar for nye opplevelser. Men den er jo sta og tidvis lite samarbeidsvillig også, sier Camilla Valsø Hansen.

Hun har følgende råd til valpekjøpere:

– Det er best å kjøpe valper som er registrert i NKK. Her har vi et fellesskap som jobber for å beholde og forbedre det rasetypiske, og holde hunden sunn og frisk, sier hun.

Jack russell terrier kan brukes ved hijakt.

Kort om rasen

Familievennlig: Dette er en populær familiehund som passer godt hos aktive familier. Hunden trives best i selskap med andre.

Aktivitetsbehov: Jack russell terrieren trenger å få utløp for energi, og har behov for mental stimuli. Mange blir brukt til agility, viltspor, kantarellsøk, lydighet m.m.

Samarbeid: Dette er en våken og lettlært hund med stor motor. Enkelte mener den er såpass lettlært at den like godt lærer seg unoter, som noter (!).

Helse: Stort sett en frisk rase, men kan havne i ulykker på grunn av sin iver, fart og nysgjerrighet. Avlsdyr må ha kjent patellastatus og bør øyelyses for øyesykdommer. Feilstilte øyehår kan også forekomme.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
2023424
2022495
2021585
2020589
2019425

Powered by Labrador CMS