Annonse
Tysk jaktterrier på revejakt.

Jakthundguide || Terrierrasene

Tysk jaktterrier

Tyskeren som blir stadig mer populær i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne hunden går like godt til lands som til vanns, for ikke å snakke om ned i hiet. Den tyske jaktterrieren er en modig og allsidig jakthund, som opprinnelig var en drivende villsvinhund. I hjemlandet regnes den som villsvinhund nr. 1. 

Den tyske jaktterrieren brukes ofte som losende kortjager på klovvilt, og som hihund på grevling og rev, men jakter også mår og mink.

Rasen er glad i å apportere, og henter gjerne skutt vilt i vann. Den kan også brukes som ettersøkshund. Om den slippes, vil den forsøke å ta igjen det skadde viltet og stille dette i los.

Tysk jaktterrier har sterk psyke, er intelligent og har egen vilje. Det er kanskje derfor rasen betegnes som en hund av jegere for jegere.

Tysk jaktterrier.

Fra England til Tyskland

Rasen ble utviklet i Tyskland mellom 1911 og 1927, med bakgrunn i den engelske foxterrieren, og spesielt et kull med fire svarte valper som hadde røde markeringer. Rasen har også fått bidrag fra Old English terrier, som tispa Forma Baltia

Hun ble importert fra England av tyske entusiaster for 600 mark. Sammen med to welshterrierhanner, ble disse Forma, Färber og Helfer, de moderne stamhundene for rasen.

Anleggsprøve

I andre europeiske land er det ønskelig at hunden har godkjent anleggsprøve før den brukes i avl. Denne prøven består av fire momenter. Hunden skal vise at den ikke er skuddredd, at den liker å svømme, og at den består både en hidel og drevdel.

Tysk jaktterrier har svart pels med tan (rødbrun) farge under magen og på beina. Pelsen kan være strihåret eller glatthåret. Den strihårede varianten må trimmes.

Hva sier entusiasten?

Eivind Lurås ved NJFFs jakt- og fiskesenter i Flå har fagansvaret for store rovdyr og hund, og er mentaltestleder. Ellers er han også hitrener og spordommer, og avler på tysk jaktterrier.

– Jeg bruker terrierne til drivjakt på rådyr og hjort i Norge, og dåhjort og villsvin i Sverige. Tre av de seks terrierne fra som bor hos meg er også godkjente ettersøkshunder. Det blir også noe hijakt på rev, forteller Lurås.

Allsidig

Han mener rasen kan brukes i alle typer terreng.

– På Vestlandet jakter vi i typisk stupbratte vestlandslier, og i Sverige blir det paddeflate sletter med tett kratt og siv. Uansett terreng, er «tysker’n» en rask, lett og spenstig hund som tar seg fram overalt, sier Lurås.

Rasen er en kortdrivende hund, med en drevtid på alt fra 5–45 minutter.

– For meg er det et poeng at hunden ikke blir så lenge borte. Siden hunden ikke henger på ett dyr hele dagen, rekker jeg flere drev. Hunden jager viltet mot jegere på post, og skal egentlig ikke ta stålos, men det hender noen gjør det, sier han.

Kontaktsøkende

Terrieren skal ha god kontakt under søket.

– Det er en fordel med mindre eller middels store jaktområder med stor vilttetthet, der hunden går ut 100–300 meter på hver side av jegeren og søker av terrenget systematisk, med god kontakt underveis. Det blir litt den samme teknikken som en stående fuglehund bruker. Disse hundene er avlet for å ha god kontakt med føreren, sier Lurås.

– Hvorfor valgte du denne rasen?

– Fordi den gir en lang jaktsesong, samtidig er den ekstremt glad i å jobbe. En tysk jaktterrier er ikke redd for noe, og tror den kan klare alt. Den er modig og har stor jaktlyst, og det passer meg bra, sier Lurås.

Kort om rasen

Familievennlig: God familiehund, dersom den får utløp for energien, jaktlysten og blir mentalt stimulert.

Aktivitetsbehov: Denne terrierrasen har et høyt aktivitetsbehov og er arbeidskrevende.

Samarbeid: Rasen har en sterk vilje og krever en erfaren eier, men liker også å lære.

Helse: Regnes stort sett for å være en frisk rase, men arvelig linseluksasjon (PLL) og myopati (nevrologisk sykdom) kan forekomme. Disse kan avdekkes ved gentesting.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
202333
202260
202168
202040
201959

Powered by Labrador CMS