– Rapphøna kunne klart seg

Birdlife Norge mener utsetting er feil vei å gå om man ønsker en levedyktig bestand av rapphøns i Norge.
Birdlife Norge, tidligere Norsk Ornitologisk Forening, er imot utsetting av fasan og rapphøns både med tanke på dyrevelferd og at de regnes som fremmede arter.
– Fasanen klarer seg ikke i Norge når vinteren blir streng. Kanadagås er også en uønsket art som er satt ut i Norge, men den er fra naturens side utrustet til å klare seg på våre breddegrader. Det gjelder ikke fasanen, selv om enkelte individer overlever vinteren, sier generalsekretær Kjetil Aadne Solbakken.
Les også: Miljødirektoratet har forhåndsvarslet at søknader om utsetting ikke blir godkjent
Følger saken
Foreningen kommer til å følge årets søknader om utsetting av fasan og rapphøns tett.
– Fremmede arter har ikke noe å gjøre i Norge. Man må finne andre måter å trene fuglehunder på. Rapphøna er en art som har eksistert i Norge tidligere, selv om det er noe usikkerhet om forekomsten på 1800-tallet og frem til den ble utryddet, og om det var utsettinger da også, sier Solbakken.
Han påpeker at det i utgangspunktet ikke er feil å ønske seg en levedyktig bestand av rapphøns i Norge, men at det i første omgang ikke er utsetting som må til.
– Det er grunn til å tro at arten ble utryddet delvis på grunn av tap av habitat i takt med at landbruket ble mer industrialisert. Skal vi ha rapphøns i Norge, må miljømyndighetene først legge en plan for å etablere gode habitater, sier han.
Mer å lese
Fugledansen: Historien om utsetting av fasan og rapphøns i Norge
FKF: – Savner tydligere støtte fra NJFF
Fikk medhold på klage: Fortsatt oppdrett av fasan i Vestfold