Annonse

Forskningsoppdatering

Skal forske i samarbeid med FKF

Dekan ved Høgskolen i Innlandet avdelingen Evenstad Maria Hörnell Willebrand bekrefter at et nytt forskningsprosjekt vedrørende fasan og rapphøns er på trappene i samarbeid med FKF.

Høgskolen i Innlandet avdeling Evenstand skal forske på fasan og rapphøns i samarbeid med FKF. VKM på sin side bekrefter at det ikke er komiteens oppgave å forske.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Maria Hörnell Willebrand er dekan ved Høgskolen i Innlandet, avdelingen Evenstad. Hun bekrefter at et nytt forskningsprosjekt vedrørende fasan og rapphøns er på trappene i samarbeid med FKF.

– Målet er å se på den grunnleggende genetikken, og om norske fugler skiller seg fra svenske og andre populasjoner. Det er interessant å se om det er en villstamme igjen. Men vi har ingen meninger om hvorvidt utsetting av fugler er bra eller dårlig, sier Willebrand.

Ett av flere tiltak i et annet forskningsprosjekt hun og hennes kolleger har søkt om, er nettopp å plante blomster rundt jordbruksområder for å øke biodiversitet og dermed gi flere naturlige habitater til rapphøns.

Les også: Miljødirektoratet vil ikke godkjenne årets søknader om utsetting av fasan og rapphøns

– Vitenskapskomiteen skal ikke forske

Merethe Aasmo-Finne er fagdirektør i VKM og ansvarlig for koordinering av miljøområdet i komiteen. I skrivende stund er den mye omtalte og etterlengtede kunnskapsoppdatering fortsatt ikke satt i bestilling hos komiteen.

Aasmo-Finne forklarer hva som er komiteens oppdrag:

– Vi driver ikke med forskning. Vi oppsummerer eksisterende forskningsbasert kunnskap. Det er vårt samfunnsoppdrag, forklarer hun.

Aasmo-Finne poengterer samtidig at innhenting av eksis- terende forskningsresultater, likevel er en form for ny viten.

– Man kan ha forskjellige enkeltstudier som peker i ulike retninger. Vi går gjennom dette på en systematisk måte og vurderer kvaliteten på forskningen. På den måten kan vi gi forvalt- ningen en oversikt over det tilgjengelige kunnskapsgrunnlaget for et sakskompleks, sier hun.

Les også: Fuglehundklubbenes forbund savner tydligere støtte fra NJFF

Aasmo-Finne sier at VKMs vurderinger skal være etterprøvbar og følge internasjonale retningslinjer og standarder innen ulike fagområder.

Powered by Labrador CMS