I vår store guide finner du 20 fantastiske destinasjoner for ørretfiske. Mange har du kanskje aldri hørt om før. Norge er et ørreteldorado.Foto: Tommy Egra
Fiskeguide
20 prima ørretperler fra nord til sør
Planlegger du fiskeferie i sommer? Vit at Norge er et ørretparadis i særklasse. Her er 20 destinasjoner vel verdt et besøk. Flere av stedene har du trolig ikke hørt så mye om ...
En av indrefiletene i Finnmark er Ifjordfjellet og Laksefjordvidda. De ligger side om side og har et ørret- og røyefiske i verdensklasse, både sommer og vinter. Området er en yndet familie- og kompis-tur destinasjon. Når veinettverket åpner i juli, har du relativt enkel tilgang til vannene. Området befinner seg innenfor kommunene Lebesby, Gamvik og Tana, med et stort antall vann.
Sørøya er en av Norges mest attraktive destinasjoner for ørretfiskere. Øya, med litt over 1000 innbyggere, blir besøkt av sports- fiskere fra hele verden – og det er flust med fiskecamper og sportsfiskere her. For mange er det havfisket som trekker, men når været hindrer båtene i å dra til havs, er det bare å komme seg til fjells!
Røye og ørretfiske beskrives gjerne som eventyrlig. Vårt tips er Hasvik-siden av Sørøya, på grunn av veinett og fiskekort, men hele øya er spennende for en ørretjeger.
Mange «søringer» tenker nok ofte at en ørrettur lengst nord krever masse planlegging, dyr videretransport og lange vandringer. Dette trenger du ikke tenke på om du sikter inn på Kvaløya. Øya ligger kun en kort taxi- eller leiebiltur fra Tromsø flyplass.
Tar du et morgenfly til Tromsø, kan du fiske din egen lunsj samme dag, og nyte den i en av de mange oppsatte lavvoene på øya. På den nordre delen, som er manges favoritt, har ca. 100 grunneiere slått sammen 200.000 dekar med flott natur og fiske, alt på et fiskekort fra inatur.no. På Kvaløya finner du alt fra skogstjern til åpne fjellvann, og enkelte huser ørret på godt over kiloen.
Og fisken er ofte svært bitevvillig – greit å ha i bakhodet om du skal ha med barn.
Hva med typiske ørretområder, som Hardangervidda, Nordmarka, Jotunheimen, Dovrefjell, Rondane, Femundsmarka, Lierne- og Børgefjell, Saltfjellet og Dividalen, spør du kanskje? Dette er selvsagt også gode destinasjoner, og derfor har de fått relativ mye oppmerksomhet opp gjennom årene.
I denne artikkelen har vi ønsket å vise fram en del av de litt mindre omtalte områdene ørretlandet Norge har å by på, og som definitivt kan måle seg med de velkjente «klassikerne».
Reisa nasjonalpark med Reisadalen er ofte framholdt som Nordkalottens vakreste villmark, og et yndet reisemål. Området har et svært bra og variert ørretfiske. Noen av vannene rundt dalen byr også på røye, abbor, gjedde og sik.
Du kan ta deg inn med elvebåt fra Bilto eller Saraelv, alternativt kjøre så langt du kan, og fort- sette til fots, eller ta «bakveien» inn fra Finnmark.
Det finnes en rekke hytter og gammer i området for overnatting, eid av DNT, Statskog og andre.
Avsidesliggende Beiarn har en god klang i ørene til mange laksefiskere, en vakker elv blant høye nordlandsfjell. For å komme hit, må du over Beiarfjellet, og selv den som er middels interessert i ørret, skal være viljesterk for å kjøre forbi. Maken til lett tilgjengelig ørretfiske skal du leite lenge etter, og her snakker vi ørretfiske i eliteklassen. Teltplasser finner du over alt.
Vil du bo mer komfortabelt, er det flere hytter tilgjengelig. Hvor enn du går, treffer du på fiskevann i alle størrelser. De fleste vann ligger mellom 550 og 650 moh.
Kun en times kjøring fra Bodø, mellom Sulitjelma og Junkerdalen, finner du ørretfiske på øverste hylle. Pakk sekken, dra på solotur, eller med familie og venner. Med en packraft i sekken har du ingen hindringer, og kan teste ut nasjonalparkens mange kjente og ukjente vann. Et godt utgangspunkt er å starte turen fra det gamle gruvesamfunnet i Jakobsbakken.
Mange har hørt om Snåsa nord i Trøndelag. Mindre kjent er trolig områdets kvalitet når det gjelder ørretfiske. Snåsavatnet er Norges sjette største innsjø, og er et yndet turområde i seg selv. Vannet er et typisk storørretvann, hvor du med båt og dorg kan oppleve et stevnemøte med ørret i vektklasse 1 til 6 kilo. En annen vei til storørret er Jørstadelva, lett tilgjengelige og med en tilrettelegging som i en lakseelv.
Grønningen bør også prøves, og det er her turen inn i villmarka starter for mange. Snåsa har alt, enten du ønsker kortere utflukter eller ødemarksfiske i fjellene inn mot riksgrensa.
Unikt øysamfunn med et suverent ørretfiske ut mot storhavet. Den naturskjønne øya i Møre og Romsdal byr på mer enn 100 vann med fin ørret, alt på samme kortet. Mange av vannene huser også sjøørret, så vi anbefaler å betale fiskeravgiften for å kunne vandre fritt. Beliggenheten gjør at ørretfisket kommer tidlig i gang.
En Smøla-tur kan også inkludere sjøfiske. God informasjon, turoppmerkingen og overnattingsmuligheter. Her kan du bo i ei rorbu ved kysten, og ta dagsturer etter ørreten i fjellet.
Liker du deg i høyden, er Tydalskortet noe for deg. Tettere på riksgrensen og tregrensen går det nesten ikke an å komme på ett og samme kortsystem. Gode fjellstøvler, sekk og telt er naturlige ingredienser om du vil jakte stor ørret.
Det er om lag 540 vann på ett kort, som dekker sju fiskeområder i kommunen (noen vann er ikke med), fra Skardsfjella i sør til Sankkjølen naturreservat i nord. Det er generelt lite folk i dette området.
Tilbudet fra Dalsida- og Lordalen statsallmenninger er noe alle med en fetisj for seriøst høyfjellsfiske bør bite seg merke i. De tilbyr 230 fiskevann og 18 mil med fiskerike elver og bekker på ett kort. Gratis fiske for alle under 20 år.
Området splittes av E136 fra Dombås-krysset (E6) til Åndalsnes, noe som gir enkel tilgang til de to fjellområdene. Fjellstyret har flust med informasjon om fiske og overnatting, samt hvor du kan leie båt. Bygger du på med «Snøhettakortet», har du også tilgang til nordre del av Lesjafjellene, og Snøhettaområdet.
Skjåk Almenning har satset hardt på å bli en attraktiv ørretdestinasjon. Utgangspunktet er bra, geografisk ligger allmenningen i et av landets heftigste fjellområder. Fiske i 230 vann og 25 mil elv er usedvanlig godt og huser en del virkelig stor ørret. Samtidig har Skjåk bygget opp en av de best organiserte fiskedestinasjonene i landet, med god informasjon om turer og overnatting. Allmenningen garanterer «køfritt fiske».
Byr på hele 900 vann og en rekke elver, hvor både ørret, røye, abbor og gjedde er godt representert, i alle størrelser. Dekkes av et fiskekort. Flere av vannene huser ørret over to kilo. Området er enkelt å «navigere» i. Vil du forsvinne inn i skogen, og sove i telt, lavvo eller hengekøye ved et lite vann, er Engerdal perfekt.
Vil du øke komforten, er det flust med fine hytter og koier, og mange administreres av Engerdal fjellstyre.
Høyfjellsfiske, hvor du får litt av alt hva den norske fjellheimen har å by på. Ringebu Fjellstyre har gjort sitt for å vise vei til storslått natur, og byr på et variert og stabilt fiske. Mulighet for stor ørret. Gode overnattingsmuligheter. Disse områdene kan gjerne være starten på et lengre eventyr – for den som ønsker det.
Hemsil, i hjertet av Fjell-Norge, stiller nesten i en egen divisjon for elvefiske etter ørret med flue. Men denne gangen løfter vi blikket forbi den legenda- riske fluefiskerelva, og retter blikket mot alle de fine fjellvannene i Hemsedal. Sammenlignet med mange andre områder, er det færre vann å velge i, men de 18 vannene du kan fiske i er til gjengjeld i usedvanlig godt hold.
Relativt stive kortpriser, sammenlignet med annet innlandsfiske, men du får gjerne det du betaler for! Overnatting er det flust med. Vil du prøve deg i Hemsila, kan du også bestille en guidet tur med eksklusivt fiske.
Det populære «Vossakortet» gir deg adgang til 500 vann og elver, drøyt halvparten over 600 moh. Alle huser godt med fisk i fjellene rundt Voss.
Med Vossakortet har du kan du boltre deg i store deler av Stølsheimen, Gråsida, Bordalsfjella og Raundalen mot Finse. I sør grenser området til Hardangerfjorden og i nordøst mot Sognefjorden, i storslått natur. Kortet dekker også større innsjøer som Myrkdalsvatnet, Opheimsvatnet, Lønavatnet og Vangsvatnet.
Noen mil nord for Oslo ligger Romeriksåsene, et lett tilgjengelig område med stabilt og godt ørretfiske. Fiskekortet for området gir tilgang til ca. 100 varierte og ganske lett tilgjengelige vann. På nettsiden til Romeriksåsenes Fiskeadministrasjon finner du utfyllende informasjon om fisket. Et godt tips for området er bellybåt eller packraft. Da kan du ankre opp der kilosfisken vaker!
Sammen med Nordmarka, og områdene videre nordover mot Lunner- og Gran Almenning, er mye av det beste og lettest tilgjengelige fisket på det sentrale Østlandet samlet her.
I dette lett tilgjengelige fjellområdet, øst for Haugesund, kommer våren tidlig. Et godt utbygd veinett 7 frakter deg opp i 500 meters høyde, deretter er det bare å ta beina fatt. Akkurat som i Klondyke, er gullet aldri langt unna – den kjente «Gullruta» går fra øst til vest, hvor ørretvannene kommer som perler på en snor.
Enkelte vann byr selvsagt på kilosørret. Lokale fiskere vender aldri tomhendt hjem fra disse fjellene.
Fiskekort: etnefjellet.no (Midtre Etnefjell og Sørfjellet) Info: Bjarnes turblogg, ut.no og etnefjellet.no
18 – Trømborg/Fjella
I sørøst, tett på Moss og Sarpsborg, ligger et overraskende vakkert fjellområde som huser vann med mye fin ørret.
Vannene i Østfold er perfekt for familier, takket være en god bomvei og fine stier. Fiskekortet er rimelig og gjelder i tre definerte soner. Det er flere hytter i området.DNT hyttene Ertevasshytta og Arnbjørnrud er gode utgangspunkt.
Startskuddet går når Suleskardvegen (snarveien mellom vest og øst) åpner 20. mai. Fram til 1. november kan du besøke det området mange sørlendinger betrakter som det flotteste ørretfiske i høyfjellet, med lett tilgjengelighet. Hovedveien går gjennom herligheten og fisket er svært bra.
Fra flere av parkeringsplassene i 1000 meters høyde, er veien kort til vann og elver fulle av ørret og bekkerøye. Det er fullt mulig å få fisk på en til tre kg i dette området. Det er enkelt å campe, og både DNT- og Statskog har flere flotte hytter i området.
Fyresdalsheiene en naturlig inngangsport til skikkelig fjellfiske sør i landet. Noen tar beina fatt og legger i vei med telt eller på dagstur, andre velger kano eller packraft. Det er som regel ikke vanskelig å komme på talefot med ørreten i disse traktene. Kilosfisk er ikke uvanlig tidlig og seint i sesongen.
Barnevennlig – i mange vann biter det jevnt og trutt. Fiskekortet omfatter nesten hele området, fordelt på fem logiske soner, til rimelige priser.
I svært mange områder har rettighetshaverne tilrettelagt sine fisketilbud gjennom felles fiske- kort, som dekker en rekke vann og elver innenfor et geografisk område. Informasjon om regler, overnattingstilbud, fisketips, atkomst og parkering m.v. er bedre og lettere tilgjengelig enn noen gang – ofte bare et par tastetrykk unna.