Annonse

Norge - feriefiskelandet

Her finner du ferieørreten

Er det prikkete ørret du er ute etter, er Norge et ypperlig ferieland. I år blir det trolig bedre plass i ørretelvene, da antallet utlendinger trolig blir langt færre. Her er våre førstevalg!

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det er mye vi ikke vet om denne sommeren, annet enn at det neppe blir utenlandsferie. Heldigvis er Norge ditt beste fiskeferieland.

Er du en av dem som har bestukket de mindre fiskeinteresserte familiemedlemmene med en sydentur, mens du har kost deg med mygg og neglesprett i en lakse- eller ørretelv i Nord-Norge? De mulighetene får du neppe i år. Derfor gir vi deg våre beste tips for fiskeferie for hele familien – i Norge.

Harren i Renaelva blir stor, men kan være vrien. I tillegg er det det strenge fangstrestriksjoner der. Vil du ha enklere, og mindre regulert fiske, er naboelva Glomma et godt alternativ.

Renaelva: Lett tilgjengelig i Østerdalen, finner du Renaelva. Elvas ørretbestand har hatt en formidabel utvikling, og fisk på over tre kilo er ikke lenger nok til at renaveteranene setter kaffen i vrangstrupen. Elva er ikke enkel, men hvis du vil gjøre det betydelig lettere for deg selv, og samtidig aktivere de yngre i familien, kan en tur med driftbåt være en god ide. Da fisker du fra båten, mens guiden ror og posisjonerer deg på de rette stedene.

Du kan leie campingplass eller hytte flere steder langs elva. Du finner alt du trenger på Inatur.no, både fiskekort og hytter. Driftbåt kan du booke her: fishspot.no/guide/driftbat-rena-fiskecamp.

For mer informasjon, sjekk www.renaelva.no.

Familietips: ta med ungene til hovedelva Glomma. Der finner du harr i mengder, og snittstørrelsen er på vei opp. Hvis Rena er spesialistelva, er Glomma lavterskelelva. Den kan virke stor, men fisken står ofte nært land.

Les også: Renaelva: Et sikkert tips til stor ørret på tørt

Hardangervidda huser alt fra steikefisk av prima kvalitet, til storvokst fjellørret. Og det er god plass på vidda, spesielt for de som er glade i å gå.

Hardangervidda: Skal du inn til de indre områdene på vidda, er det viktig at alle liker å gå et stykke. Kjente områder for ørretfiskere er Geitvassdalen og Kvennavassdraget, men andre vann og elver på hele vidda kan være vært et besøk. I tillegg er det en rekke vann nær vei som kan gi overraskende godt fiske. En glimrende kilde til fiske på Hardangervidda er Tore Qvenilds bok Fiskeguide for Hardangervidda.

Les også: Slik planlegger du for ørret i høyfjellet

Mistra og Åkrestrømmen har siden Nansens tid vært kjent for sine store ørreter. Etter at krøkla kom inn i systemet har de muligens blitt flere og enda større.

Engerdal: Engerdal har lite folk, men desto mer fisk. Få andre kommuner sør for polarsirkelen tilbyr fiske etter ørret, røye og harr i både stille og rennende vann – også nær bilveier. Engerdal fjellstyre har nå utvidet fiskekortområdet og kan tilby fiskekort for hele kommunen med unntak av Isteren, Ormutusjøen, Svalsjøen, Sylens private område, Hundsjøen og Store Hyllsjøen.

Fjellstyrets fiskekortområde dekker et areal på 2,2 mill. da. Til sammen dreier det seg om ca. 900 sjøer, tjern, bekker og åer med et samlet areal på 320 000 da.

Les mer om de enorme mulighetene på www.engerdal-fjellstyre.no.

Les også: Femunden for folk flest

Jølstra og Jølstervann er et svært produktivt vassdrag hvor det kan høstes formidable mengder ørret – i motsetning til i næringsfattige fjellelver, som eksempelvis Hemsila.

Jølstra og Jølstervann: Dette er et flott område på Vestlandet – for hele familien. I Jølstervann er det flust av ørret av topp kvalitet, mens ørretdelen av elva Jølstra kan gi deg uforglemmelige kamper med fisk på flerfoldige kilo. Kvaliteten på fisken har blitt stadig bedre de siste årene. Ankommer du elva etter 20. juli, kan du nyte nattfisket etter gytevandrere som slipper seg ned fra vannet for å gyte.

Les også Er Jølstra Europas beste ørretvassdrag?

Indre Troms har stor ørret og røye, og mye klart vann. Kan man ønske mer?

Indre Troms: Både Bardu- og Målselva er lett tilgjengelige elver med gode bestander av ørret, harr og røye. I Målselva og Divielva er det også godt laksefiske i store deler av vassdraget. At fjellene rundt begge vassdragene er pepret med spennende vann og innsjøer, er heller ingen ulempe. I tillegg er du relativt nær kysten, så sjøfiske kan legges inn som en del av programmet.

Les også: Finn ditt eget supervann

Powered by Labrador CMS