Stortest | Bukkelokker
De beste lokkefløytene for bukkejakt
Heldigvis trenger du ikke ha Steinar Ofsdals musikalske talent for å lykkes med fløyte på bukkejakt. Vi har testet elleve lokkefløyter. Vår favoritt vinner på allsidighet.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Har du først opplevd den intense spenningen ved å lokke inn en bukk, reiser du aldri ut på bukkejakt igjen uten ei lokkefløyte i lomma eller dinglende om halsen.
Ikke dermed sagt at lokking alltid gir best odds. Noen ganger kan stille postering eller mer aktiv smygjakt være minst like effektivt. Men om disse metodene ikke gir uttelling, kan det være gull verdt å gi lokkefløyta et forsøk.
Tidlig og seint
Lokking regnes gjerne som mest effektivt i begynnelsen av jaktstart (10. august). Da er brunsten fortsatt i høy intensitet. Men gi gjerne lokken et forsøk også mot slutten av brunsten. Mange bukker gjør da et siste desperat forsøk på å finne geiter de kan bedekke, før det hele er over for denne gang.
Alt du må vite om bukkejakt
Alle duger
Vi har testet elleve lokkefløyter på markedet, og samtlige oppfyller sitt tiltenkte formål. Noen er spesialiserte til enkelte lyder, andre er laget for mer allsidig bruk. De fleste fløytene er laget av plast, mens et par er laget av tre, og én av gevir. Alle har de en form for membran i plast.
Guide: Slik feller du rådyrbukken i august
Det er denne som lager lydene når det blåses luft under membranen.
Moderne og tradisjonelle
En fløyte (Buttolo Blatter) skiller seg markant fra de andre, ved at man klemmer ut lydene i stedet for å blåse. Dette er sannsynligvis også den mest brukte fløyta, og det er ikke uten grunn; den lager gode lyder og er enkel i bruk.
Vi har betegnet de andre fløytene som enten tradisjonelle eller moderne. De sistnevnte er i prinsippet like, med en membran som er festet med en form for strikk på utsiden. Det kan være noe økt fare for at man mister eller skader membranen, men dette er ikke noe vi anser som et stort problem.
Lær å lokke: Som man roper i skogen får man svar
En god løsning, kan være å ha to fløyter, en til hetslyder, og en enklere til kontaktlyder.
Dette er lokkefløytene vi har testet:
Buttolo Blatter
Gummibelg til å klemme ut lyder med tommelen. Lyder kan reguleres ved å skjule tuten inne i hånden. OK på kontakt. God på hets. Enkel å bruke, men opptar en hånd. Solid og varig fløyte. Lett å komme i gang med!
Buttolo Universal
Moderne utformet fløyte i plast med to blåseinnganger for endring av lyd og rekkevidde. Klarer alle lyder. God rekkevidde. Krever litt trening. Kommer i plastetui, som beskytter fløyta i lomma. Har Ikke snor/snorfeste.
Buttolo Lokkefløyte (kontakt)
Tradisjonelt utformet fløyte i tre med plastinnlegg og skrue for å regulere lyden. Meget god på kontaktlyder. Kan falle ut av munnen når den ikke holdes. Kommer uten snor og etui, men har feste for snor.
Clausen Rådyrlokk
Moderne utformet fløyte i plast med én blåseinngang. Litt enklere fløyte enn de øvrige moderne, som har to blåseinnganger. Lager gode hets- og angstlyder, litt mørke kontaktlyder. God rekkevidde. Enkel å bruke. Uten snor og etui, men har feste for snor.
Demmel rådyrlokk
Moderne utformet fløyte i gevirmateriale. Klarer alle lyder veldig godt. Forholdsvis lett å bruke. Fint skinnetui som beskytter membranen i lomma. Kommer med snor. Litt stiv pris, men en svært velkomponert og funksjonell fløyte.
Weisskirrchen Xtrem m/ musepip
Moderne utformet fløyte i plast med to blåseinnganger for endring av lyd og rekkevidde. Har også egen blåseinngang for musepip, hvis det dukker opp en rev. Klarer alle lyder godt. God rekkevidde. Krever litt trening. Snor medfølger.
Weisskirchen Universal m/musepip
Moderne utformet plastfløyte i imitert tre. To blåseinnganger for endring av lyd og rekkevidde, samt egen blåseinngang for musepip til lokking av rev. Klarer alle lyder, men litt mørke toner. God rekkevidde.
Kan også lokke gås og kråke, men krever en del trening. Fint etui i vadmel med snor for beskyttelse av membranene.
Clausen Kontakt
Tradisjonelt utformet fløyte i plast. Svært enkel i bruk. God på kontaktlyder. God rekkevidde. Uten snor eller etui, men med feste for snor. Best av de tre reine kontaktfløytene!
Weisskirchen Fiep-Pieu (kontakt)
Tradisjonelt utformet fløyte i tre med plastinnlegg og hull i top- pen for regulering av lyden. God på kontaktlyder. Svært enkel å bruke. Snor medfølger.
Clausen Rådyrlokk Pro
Moderne utformet fløyte i plast med to blåseinnganger for endring av lyd og rekkevidde. Klarer alle lyder, men best på hets- og angstlyder. Litt mørke kontaktlyder. God rekkevidde. Relativt enkel i bruk. Uten snor og etui, men har feste for snor.
Storfangst rådyrlokk
Blanding av tradisjonelt og moderne utformet fløyte. Ligner på de tradisjonelle revelokkfløytene. Klarer alle lyder godt, men er best på hets og angst. Naturtro lyder med god rekkevidde. Forholdsvis lett å bruke. Litt utsatt for å miste membranen. Kommer uten snor og etui.